Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ugears Theatre (houten bouwpakket)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg leuk om eens met hout te werken
  • Model is zeer goed uitgedacht
  • Mooi materiaalgebruik
  • Prachtig ontwerp
  • Goede handleiding

THE BAD

  • Hier en daar kan de handleiding nog net iets duidelijker

Als kind was ik gek op bouwpakketjes, maar echt goed was ik er niet in. Dat geklooi met lijm en verf… dat vergt doorzettingsvermogen. Toen ik het doosje van het Ugears Theatre in de hand gedrukt kreeg voelde ik iets anders. Qua uiterlijk mooi en geen lijm nodig. Sign me up!

Unboxing

In de video zie je hoe ik het doosje van het Ugears Theatre uitpak en hoe het model werkt wanneer je deze in elkaar hebt zitten.

Handleiding

De handleiding is natuurlijk enorm belangrijk om het model in elkaar te kunnen zetten. Ugears pakt dit professioneel op. Net als LEGO, Playmobil en andere grote namen, krijg je gewoon een full color boekje met duidelijke voorbeelden. Dit in tegenstelling tot de zwarte lijnmodellen die we doorgaans in handleidingen tegenkomen. Op materiaal bezuinigen ze dus niet.

In de handleiding wordt ook duidelijk aangegeven dat je soms onderdelen moet voorzien van een laagje kaarsvet om deze te smeren. Dit om de weerstand te verkleinen en de tandwielen soepel te laten lopen. Toch is de handleiding niet perfect. Soms roteren de elementen. Heb je dit niet door, zit je even te puzzelen. Uiteraard is dit commentaar gericht op de handleiding van dit specifieke model.

Het materiaal

Het complete model is gemaakt van triplex. Drie lagen hout die op elkaar zijn gelijmd met pure eiwitten. Geen chemische zooi dus. En ja, dat betekent ook dat je het hout dat overblijft na assemblage prima als rookhout kunt gebruiken op de kamado BBQ ;-).

Ugears maakt namelijk niet alleen gebruik van eiwitten om de lagen hout op elkaar te lijmen, maar ook van prachtige soorten hout. De twee buitenste lagen zijn van dennenhout. Fijn opgeschuurd en prachtig, egaal van kleur. Niet slecht voor een natuurproduct.

De middelste laag is gemaakt van berkenhout. Ook daar weer een bewuste keuze. Het berkenhout is een stuk steviger dan het dennenhout en biedt daarmee veel meer bescherming voor de verschillende onderdelen.

Het fabriceren

Voor de fabricage gebruikt Ugears lasersnijtechniek. Hierdoor zijn de randen van het hout allemaal bruin geworden. Het hout is hier een tikje verbrandt. Dit legt wat meer accent op de contouren van de onderdelen en geeft het hele model net wat meer charme mee.

Het laseren gebeurt duidelijk met uiterste precisie. Zelf hanteren ze een afwijking van maximaal 0,2 MM. Voor een natuurproduct is dat een hele hoge standaard. Ugears geeft aan dat ongeveer 25% van de geproduceerde onderdelen in de fabriek wordt afgekeurd om te voorkomen dat je een model met problemen thuisgestuurd krijgt. Kwaliteit staat dus hoog in het vaandel.

Voor de assen worden een soort sateprikkers gebruikt. En die punten blijken echt heel sterk. Tijdens een sessie dom doen wist ik er één een centimeter diep mijn duim in te werken en dat is een wondje dat nog lang zichtbaar blijft ;-).

Design

En ook qua design zie je dat ze goed nadenken over de werking van het hout. Waar strakke onderdelen moeten worden geplaatst, worden extra geultjes gesneden zodat het hout uit kan zetten wanneer dit nodig is. Dezelfde techniek wordt ook gebruikt om details in de figuren te accentueren. Design van hoog niveau.

Functioneel

En dan nog de vraag hoe alles functioneert. Door aan het meest rechter tandwiel te draaien, zet je het Ugears Theatre in werking. Figuren draaien voorlangs en vertellen een soort van sprookje. Nouja, dat moet je er zelf een beetje bij bedenken en mijn kinderen genieten daar echt enorm van.

Leuker wordt het in een donkere ruimte. Zeker met een waxinelichtje ervoor. Een beetje afhankelijk van waar je het kaarsje zet, projecteert het een prachtig schouwspel op de muur wat qua styling een beetje een steampunk idee geeft. Erg bijzonder.

Conclusie Ugears Theatre

Ugears Theatre is mijn eerste ervaring met het in elkaar zetten van een houten model. En dan ook nog een model met bewegende onderdelen. Ik was een beetje bang dat het één groot drama zou worden, maar van het moment dat ik de doos opentrok, voelde het goed. De hoge kwaliteit van de afwerking maakt het echt enorm plezierig om het model in elkaar te zetten en als het dan werkt… geeft het een berg voldoening. Het Ugears Theathe is een pronkstukje in de woonkamer geworden en een object waar de kinderen nog steeds regelmatig mee bezig zijn. En dan is het wat mij betreft compleet geslaagd.

Beschikbaarheid

Het Ugears Theatre is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.