Jeroen
Jeroen

Review: T&K Black Cube 24cm (Koekenpan)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Anti-aanbak
  • Anti-plak
  • Anti-kras
  • Alle warmtebronnen

THE BAD

  • Lichtgewicht stoot gemakkelijker om

Deze koekenpan valt direct op! Een prachtig, glanzende buitenkant en een hele andere, raster achtige binnenkant. De Black Cube garandeert -zoals vele voorgangers al faalde- dat deze pan niet aanbakt, botervrij en krasvrij gebruikt kan worden! Wij nemen de uitdaging aan bij GadgetGear.

Voordat we de pan volgieten met kazige tosti’s, aardappelschijfjes en pannekoekenbeslag zonder boter wilde ik eerst wat meer te weten komen over T&K, want ik was nog onbekend met dit merk.

T&K Cook is een combinatie van Azië en Frankrijk, althans de Franse manier van cookware die Mr. Serge Tumeo in zijn producten verwerkt en de Koreaanse stijl van Mr. Kim Jong Moon. De heren Tumeo & Kim zijn T&K. Beide CEO’s hebben hun krachten gebundeld en produceren wereldwijd hun TNK Cook/T&K Cookware.

Design

Bij het produceren van deze stijlvolle Black Cube koekenpan is er gekeken naar een aantal zaken die volgens de heren T&K belangrijk zijn. Als eerste is er gekeken naar het design. Het aluminium zorgt voor een glanzend, glad resultaat dat een zeer moderne uitstraling geeft. De handgreep heeft een wat authentieke look gekregen door het merk in de handgreep weer te geven alsof het een gietijzeren versmelting is met de pan. Er is gekozen voor een schroefbevestiging, maar dat mag de pret en zeker de aanblik niet drukken. De binnenkant steekt bijzonder mooi af tegen de buitenkant. Een honingraat achtige raster look (de cubes) die behalve zijn functie ook zeer kunstzinnig oogt.

3-laags

Non stick pannen bestaan al een tijdje, die herken je aan de vele krassen 🙂 Want dat was een beetje het euvel van een non stick pan, je kon er absoluut niet met harde voorwerpen in werken. De Black Cube pan is 3-laags, wat T&K de ‘Tri-ply Technology’ noemt.  Het afwisselend materiaal (Stainless Steel – Aluminium – Stainless Steel) zorgt niet alleen voor een goede warmtegeleiding, de raster laag van RVS die er door heen komt zorgt voor de anti kras functie. Deze pan heeft dus drie lagen bescherming. Anti aanbak,  non stick en een anti kras functie.

Alle warmtebronnen

Een tweede voordeel van de RVS en aluminium combi zorgt voor een enorme hittebestendigheid. Dat maakt de Black Cube geschikt voor alle warmtebronnen. Ja! Geschikt voor: Elektrisch, Gas, Halogeen, Inductie, Oven én de Black Cube is ook nog eens vaatwasserbestendig.

Coole steel

De holle RVS steel heeft een gevorkte aanhechting om zo min mogelijk warmte van de pan op te nemen. Je kunt de Black Cube zonder pannenlap van het vuur halen.

Gezonder

De anti-aanbaklaag geeft deze zwarte kubus ook nog een healthy plus mee. Want een werkende anti-aanbaklaag betekent dat je minder vet nodig hebt om in te bakken. Zonder of met weinig olie/bakvet koken heeft voor mij geen voorkeur omdat ik toch altijd een stukje smaak mis, maar voor mensen die het liever laten, de Black Cube koekenpan maakt bakken ook nog een stukje gezonder.

De test

Voor de test heb ik praktijkvoorbeelden opgezocht die normaal gesproken zorgen voor het aanbakken of kleven aan de pan. De gemakkelijkste en de meest voorkomende is de pannenkoek, maar omdat de 24 cm een wat diepere en langzaam aflopende pan is, maar deze versie minder geschikt (neem de 30 cm) voor pannenkoeken. Daarom heb ik gekozen voor een ander eitje in de cuisine: ja, het gebakken ei.

Toch een klein beetje olie nodig bij een eitje

Mijn eerste test is een ei zonder boter. -Ik moet wel toegeven dat ik voor gebruik de pan even onder de kraan heb gehouden om hem af te spoelen- Wat me verbaasde is dat ik het ei kon omgooien met de spatel zonder dat het vastgekoekt zat aan de pan.  Daarna zag ik al snel dat het ei wel vastzat aan de pan. Het nonstick gedeelte zonder boter, met eiwitrijke voedselproducten gaat dus niet op voor deze pan. Gebruik ik een beetje olijfolie, dan gaat het redelijk gemakkelijk en zonder aanbak of kleef. Ik heb een metalen spatel gebruikt en geen krassen gemaakt. De steel werd wel warm, maar niet te heet.

Het tweede gebruik zonder vet is een biefstukje geweest. Het stuk vlees werd geleidelijk gaar in zeer snel tempo zonder te verbranden aan de buitenkant. Het vlees heb ik laten liggen tot ‘well done’ en nog wat doorgebakken, maar het bleef niet plakken aan de pan of brandde aan.  Na afloop heb ik de Black Cube in de vaatwasser gedaan. Dat kan prima, maar ik merk dat een snelle handwas veel vlugger is en gemakkelijk gaat. Een semi geslaagde test dus, want zonder vet blijven plakkerige producten zoals ei gewoon plakken. Met vlees niet en dat is boven verwachting!

Een biefstukje kan het zonder vet en heeft genoeg aan het eigen vocht

Conclusie

De T&K Black Cube is op verschillende punten een echte aanwinst voor de keuken. Vooral als het gaat om zonder moeite en problemen te bakken en braden. De prijs ligt in het midden-hoog segment met een prijs € 88,- Hiervoor koop je een pan die voor iedereen met het grootste gemak te gebruiken is en prachtig van design is. Het enige nadeel dat ik kan bedenken van deze pan is het lichte gewicht, Hierdoor kan de pan op andere warmtebronnen -dan de stevigheid van een gaspit-, gemakkelijker omgestoten worden.  Zwaardere pannen hebben dat een stuk minder. Aan de andere kant scheelt het weer een hoop gewicht in het gebruik. “Ieder z’n meug” Wil je niet meer aanbakken, plakken en geen krassen, dan is deze pan voor jou. Daarbij komt dat de Black Cube geschikt is voor alle warmtebronnen en zelfs de oven.

De T&K Blackcube 24 cm is nu verkrijgbaar bij Kookpunt.nl

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.