Philips Lighting koopt specialist in communicatie via licht

Geschreven op maandag 13 februari 2017 door Arjan Olsder


Communicatie via licht is niets nieuws. Denk maar aan de glasvezelverbinding waarmee je wellicht op internet zit. Of de de laser die jouw Blu-Ray schijfjes uitleest wanneer je een filmpje kijkt. Sterker nog, enkele jaren geleden liet Philips Lighting ons al zien hoe de knipperfrequentie van LED verlichting gebruikt kon worden om met een smartphonecamera een bepaalde lamp te identificeren en aan te sturen. Kennelijk hebben ze in Eindhoven nog grotere plannen.

Als we de geruchten mogen geloven, heeft Philips € 10.000.000 voor het bedrijf Luciom betaald. Alle acht de werknemers zijn voor dat bedrag naar Nederland verhuisd. Luciom was een specialist in LiFi. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een alternatief op WiFi. Door licht te gebruiken in plaats van radiogolven is datacommunicatie veel sneller. Dit zien we bijvoorbeeld aan de glasvezelverbindingen die we gebruiken. De standaard zou al goed moeten zijn voor snelheden rond de 10Gb per seconde.

Philips Lighting zelf is ook al een tijdje met LiFi aan het experimenteren, maar heeft tot nu toe weinig tot geen concrete producten weten te leveren. Met de overname van Luciom zou het proces weleens versneld kunnen worden. Wie weet zijn het dan wel de volgende generatie Hue lampen die onze smartphones van internet voorzien.

2 reacties op “Philips Lighting koopt specialist in communicatie via licht”

  1. Elco schreef:

    Hi Arjan,

    Zou je in je artikel kunnen aangeven dat deze overname Philips Lighting betreft? Sinds 2016 is dit een zelfstandig bedrijf, los van Koninklijke Philips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *