LG Minibeam UST PH450UG GadgetGear projectie
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LG Minibeam UST PH450UG

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer mobiel
  • Genoeg aansluitmogelijkheden
  • Zeer goede ondersteuning voor externe speakers
  • Presentatieopties op de afstandsbediening
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Gewoon erg leuk om in huis te hebben

THE BAD

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; deze projector heeft geen 4K resolutie. Zelfs geen Full-HD. Met 720p HD is de LG Minibeam UST PH450UG in de praktijk toch scherp genoeg voor niet alleen presentaties, maar ook films. Bovendien kun je die films gewoon in 3D kijken en ach… dan vallen die paar missende pixels wel mee. Bovendien is hij ultra mobiel en breed inzetbaar.

Unboxing

De LG Minibeam UST PH450UG is een mobiele projector waarbij LG zich echt richt op draadloos gebruik. Beeldkabels zitten er dus niet bij (al kun je wel HDMI gebruiken). Wel een adapter om de accu van de mobiele projector op te laden, een afstandsbediening en natuurlijk de nodige documentatie. Meer heb je in theorie niet nodig.

Specs

Met 450 lumens is de LG Minibeam UST PH450UG één van de felste DLP LED projectoren die je op dit moment in deze vormfactor zal vinden. Met een contrastratio van 100.000:1 is er ook een mooi verschil tussen wit en zwart. Vanaf +- 25 CM afstand, projecteert deze projector al een scherm met een doorsnede van 80 inch. De minimale afstand tot de muur lijkt zo’n 5CM te zijn en dan hou je ongeveer een 40 inch projectie over. Grappig detail, de handleiding zegt wel dat je rondom 30 CM vrij moet houden voor de ventilatie en daarmee spreekt hij het gebruik een beetje tegen ;-). Er zit een automatische, verticale correctie van het beeld op.

De resolutie van de projector ligt op 1280×720 pixels. Hij kan beeld projecteren in 4:3 en 19:9 beeldverhoudingen. De projector beschikt over een ingebouwde accu. Daarmee kan de projector 2,5 uur projecteren. LG claimt een levensduur op de LED lichtbron van 30.000 uur. Bij 8 uur gebruik per dag zou de projector 10 jaar mee moeten gaan. Uiteraard hebben we deze claim niet kunnen testen, maar het is aannemelijk dat dit klopt gezien de LED technologie van vandaag de dag.

De projector kan overweg met externe hardeschijven tot 2TB en USB sticks tot 32GB. Het aantal videoformaten waar de projector mee overweg kan is behoorlijk breed. Er is onder anderen ondersteuning voor H.264 en DivX. Qua bestandsformaten kan hij met .asf, .wmv, .divx, .avi, .mp4, .m4v, .mov, .mkv, .ts, .trp, .tp, .mts, .m2ts, .vob, .mpg en .mpeg overweg. Daarnaast is er ondersteuning voor ondertitels in de formaten .srt, .smi, .sub, .ass, .ssa, .txt en .psb.

Draadloze beleving

De LG Minibeam UST PH450UG is een autonome projector. Hij kan dus 2,5 uur zonder stroom, maar je hoeft er ook niets op aan te sluiten om films te kunnen kijken. Gewoon een kwestie van een USB stick met videobestanden erin en je bent klaar om te gaan. Full-HD films worden gewoon terug geschaald naar 720p HD.

Het is ook mogelijk om films simpelweg via een Miracast/WiDi (WiFi Direct) verbinding te bekijken. Dit is een technologie die in vrijwel iedere moderne Android is ingebakken en waar je onder Apple gewoon een app voor kunt downloaden. Een Miracast verbinding is een directe verbinding tussen smartphone/tablet en de projector. Wel is het zo dat Miracast bij verschillende merken andere namen heeft meegekregen. Sterker nog, de technologie vertoont zelfs wat kleine afwijkingen. Overal kan mee verbonden worden, maar met een Huawei Mate 9 zien we meer verstoringen in het beeld dan wanneer we een LG G4 smartphone gebruiken. Dit is gewoon een kwestie van ontdekken en gelukkig zijn er ook mogelijkheden om smartphones en tablets bedraad aan te sluiten.

Gebruik je Miracast, is het belangrijk om te weten dat dit prima is voor het afspelen van films en zelfs het geven van presentaties, maar niet voor gaming. De verbinding kent een lag van ongeveer een seconde. Bedraad is gamen echt geen probleem op de LG Minibeam UST PH450UG.

LG claimt met deze projector een accuduur van 2,5 uur. Deze haalt de projector met gemak. Hierdoor is de projector prima om bijvoorbeeld in de zomeravond in de tuin neer te zetten om daar een filmpje of een voetbalwedstrijd op te kijken.

Geluid

Geluidstechnisch is het wat minder gesteld met de LG Minibeam UST PH450UG. Sterker nog, het geluid wat eruit komt is met 1 Watt per speaker voor buitengebruik echt ongeschikt. Het is veel te zacht. Ook hier heeft LG iets op bedacht. De projector beschikt ook over bluetooth en dat kan gebruikt worden om een mobiele speaker te koppelen. Hang je er bijvoorbeeld een JBL Xtreme aan, heb je bij jouw filmpje of sportwedstrijd een fantastisch geluid. Gebruik je een speaker die je kunt koppelen als stereopaar zoals de Creative Muvo 2C, dan kun je zelfs een enorm breed stereobereik neerzetten. Uiteraard heeft LG hier zelf ook speakeroplossingen voor beschikbaar, maar dit waren de speakers die we tijdens de testperiode konden gebruiken. Overigens zit er ook een hoofdtelefoonaansluiting op die je kunt gebruiken om een externe speaker bedraad aan te sturen. Het voordeel hierbij is dat de verbinding niet ten koste gaat van de accuduur.

Dus aan de ene kant wordt je door de lage capaciteit van de speakers gedwongen om met een externe speaker te werken, aan de andere kant krijg je daardoor wel echt een opstelling waar anderen jaloers op zullen zijn. Bovendien kun je gebruik maken van de ondersteuning voor Dolby Digital Plus.

Bediening

De LG Minibeam UST PH450UG is te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening, maar ook met de joystick die er bovenop zit. Die laatste is goed genoeg voor alle basishandelingen. De afstandsbediening voegt vooral veel comfort toe.

Gebruikservaring

Natuurlijk hebben we de LG Minibeam UST PH450UG op zoveel mogelijk scenario’s proberen te testen. Wat vooral opviel was dat de maximale 720p resolutie eigenlijk niet bezwaarlijk is. Ook niet bij het kijken van films. Er zijn pixels genoeg voor een scherp plaatje en dat is iets dat ik soms een beetje vergeet.

LG heeft de LG Minibeam UST PH450UG uitgerust met wat ze een 3D optimizer noemen. 3D films met zowel de beelden boven- als naast elkaar kunnen worden afgespeeld op de projector. Daarbij maakt de projector gebruik van 3D brillen die compatible zijn met DLP-Link of DLP Ready zijn. Dit zijn actieve brillen die LG uiteraard zelf ook in haar assortiment heeft.

Als projector voor games is het enorm belangrijk om de console of computer bedraad aan te sluiten. Anders maakt de lag de verbinding onbruikbaar. De resolutie zal in veel gevallen dit in orde zijn zolang je de console of computer maar instelt om het beeld op 720p uit te sturen.

Verder valt het positief op hoe enorm mobiel de projector is. Het apparaat zwerft letterlijk door het hele huis heen. Van even wat foto’s kijken aan de eettafel tot het kijken van een film vanuit het bed van mijn kinderen. Het kleine apparaat brengt een hoop plezier binnen het gezin. Ik heb de projector ook een aantal keer gebruik voor presentaties. Doorgaans is de projectie prima voor in kleine tot middelgrote vergaderruimten al is het licht in de kamer natuurlijk wel een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsbeleving. 450 lumen is fors in dit formaat, maar haalt het natuurlijk niet bij een vaste, grote projector.

LG Minibeam UST PH450UG RollerCoaster Tycoon projectie

Conclusie LG Minibeam UST PH450UG

Ik dacht even, bah, 720p… Geen Full-HD, dus dat gaat tegenvallen. De praktijk blijkt anders. Het plezier dat we binnen het gezin hebben met deze projector is echt enorm en hij is handzaam genoeg om in een tas mee te gaan als ik ergens een presentatie moet houden. Ik ben nog niet op vakantie geweest, maar ik gok erop dat we hem dan meenemen met een kleine voorraad aan films en gezellig met het gezin ergens een filmpje op de muur kijken. Hoe langer de LG Minibeam UST PH450UG bij ons in de buurt is, hoe meer doelen we voor de projector vinden en hoe meer plezier we ermee hebben. Het enige waar we af en toe tegenaan lopen is dat Miracast lang niet altijd stabiel is om beeld naar de projector te streamen, maar dit is meer een gebrek van de Miracast standaard dan dat LG daar echt iets aan kan doen. Daarom hebben we besloten voor dit probleem geen punten af te trekken. Er zijn immers weinig goede alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.