Noorwegen stopt met analoge radio

Geschreven op woensdag 11 januari 2017 door Arjan Olsder


De enige manier om een overstap op iets beters te pushen is soms simpelweg de oude manier onmogelijk te maken. Noorwegen is het eerste land ter wereld waar het uitzenden van analoge radio aan banden wordt gelegd.

Nu steeds meer mensen via internet of DAB+ naar de radio luisteren, is er steeds minder behoefte aan AM/FM uitzendingen. Vanmorgen zijn de eerste zenders al uit de lucht gegaan. De laatste zenders gaan eind dit jaar offline. Noorwegen kan deze stap nu al maken doordat Noorwegen sinds 1995 al digitale radiozenders in de lucht heeft. Toen nog in DAB formaat.

In Nederland is men pas in 2004 begonnen met digitale radio. Daarbij heeft Nederland meteen voor de opvolger DAB+ gekozen. Ondanks dat er veel commercials op de radio zijn om een voetstap op DAB+ te stimuleren, zijn er hier nog heel veel AM/FM radio’s in gebruik. Maar wie weet is dat over 9 jaar niet meer het geval en kunnen ook wij afscheid nemen van de analoge zendtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *