Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Eerste Audi’s in 2017 naar de maan

Je hoort het goed. Het Duitse Audi mag komend jaar voor het eerst twee wagens naar de maan sturen. Hiervoor is het bedrijf speciaal de Lunar Quattro aan het bouwen. Een maanwagen.

Samen met het Duitse wetenschapsteam ‘Part-Time Scientists’ en Spaceflight Inc. gaat Audi de twee Quattro’s de ruimte in sturen. De Lunar Quattro is geen vervanging voor de rovers die de Amerikanen bij hun landing op de maan hebben gebruikt. Er gaan geen astronauten mee worden rondgereden. In plaats daarvan gaat het om zelfrijdende robots.

Het project is tot stand gekomen om deel te nemen aan ‘Mission to the Moon’. Een onderdeel van de Google Lunar XPRIZE wedstrijd. Om aanspraak te maken op de prijs moet een voertuig zelfstandig 500 meter afleggen op de maan. De beelden van deze prestatie moeten in hoge resolutie naar de aarde worden gestreamd.

audi-lunar-quattro-kop

Hoewel het team van plan was slechts één Lunar Quattro te ontwikkelen voor op de maan, zijn het er nu twee geworden. De reis zal eind 2017 plaatsvinden en de Lunar Quattro’s gaan bij hun trip een historische plek bezoeken. De Taurus-Littrow vallei waar de laatste maanmissie van de NASA plaatsvond. Daar is het nodige aan spullen achtergebleven waaronder een deel van het ruimtevaartuig van de Apollo 17.

Audi staat het team van wetenschappers bij met 16 fulltime ingenieurs die aan de Lunar Quattro werken. Die hebben inmiddels het gewicht teruggebracht naar 30 kilo (iedere gram is winst in de dure ruimtevaart).

De Lunar Quattro is voorzien van zonnepanelen en lithium-ion accu’s. elk van de vier wielen is voorzien van een eigen elektromotor. De kop van de Lunar Quattro is uitgerust met vier hoge-resolutie camera’s. Deze moeten zowel 3D als 360-graden opnamen kunnen vastleggen. De Lunar Quattro gaat de komende tijd in het Midden-Oosten getest worden op extreme omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.