Rii Mini i13
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Rii Mini i13 (Airmouse)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi design
  • Extreem veel knoppen
  • Goed op de tast te gebruiken
  • Ingebouwde accu
  • Compacte dongle

THE BAD

  • Design is net niet 'af'

Rii, of RiiTek, is al jaren een expert op het gebied van de Airmouse. Met andere woorden, afstandsbedieningen die door ingebouwde sensoren ook een muis over het scherm kunnen bedienen. Onmisbaar bij Android en Windows mediaplayers. Vandaag testen we één van de meest strak vormgegeven modellen, de Rii Mini i13.

Unboxing

Rii verpakt de Mini i13 in een keurig, full color doosje. Met een echtheidscertificaat erop, want ze worden nagemaakt. In het doosje treffen we ook een zeer kleine dongle aan en een mini-USB kabel om de accu van de Rii Mini i13 mee op te laden.

Design

Qua design heeft Rii duidelijk naar de iPhone 4/5 gekeken. Wat mij betreft nog steeds de mooiste iPhones. Een metaalkleurige band scheidt een zwartglanzende boven- en onderkant. Alles van plastic uiteraard, maar het ziet er wel heel chique uit.

Nouja, behalve de powerschuif. Die is wat grof vormgegeven en ook de aansluiting voor het laden zit op een niet al te natuurlijke plek in de rand weggewerkt. Iets meer aandacht had de Rii Mini i13 perfect gemaakt in design.

Iets anders dat ik mis zijn bobbeltjes die voorkomen dat het glanzende plastic gaat krassen wanneer de airmouse over de tafel schuift. Nu ontstaan er aan beide kanten krasjes op het plastic.

Bediening

Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Natuurlijk is er de muisbediening. Gewoon door met de pols de Rii Mini i13 te bewegen. Daarnaast zitten er zowel een speaker als microfoon in. Ideaal voor stembediening en tijdens het spelen van spelletjes.

De bovenkant bevat eigenlijk alle ‘mediaknoppen’. Dus alle cijfers, kleurenknoppen, pijltjes, volume en kanaal knoppen etc. Allemaal logisch ingedeeld en op de tast redelijk te onderscheiden.

Rii Mini i13

De onderkant bevat een volledig qwerty toetsenbord. Ideaal voor de zoekfunctie in apps als Netflix en Plex. Speel je in deze modus een spelletje, zijn ook de linker- en rechter schoudertoets aanwezig. Via FN zijn functiespecifieke knoppen toegankelijk. Bijvoorbeeld om het volume te regelen vanaf deze kant van de Rii Mini i13.

Op de rand van de Rii Mini i13 vinden we een duidelijk voelbare aan/uitschakelaar. Handig om de accu te sparen wanneer je de Rii Mini i13 niet gebruikt.

Accu of liever batterijen

Hoelang de accu meegaat is wel heel sterk afhankelijk van hoe je de Rii Mini i13 gebruikt. Vooral muisgebruik kan de accu aardig leegtrekken. Een groot voordeel is natuurlijk dat je de accu altijd weer kunt bijladen en geen losse batterijen hoeft te kopen. Wanneer de accu leeg is, moet je hem alleen wel opladen in plaats van dat je simpelweg de batterijen wisselt. En dat kan lastig zijn als je net lekker een filmpje probeert uit te kiezen. Met andere woorden, denk er aan om hem regelmatig even op te laden.

Rii Mini i13 Dongle

Compatibility

De Rii Mini i13 is op verschillende apparaten te gebruiken. Zelf gebruik ik hem vooral op Android mediaplayers, maar ook Windows 10 kan er moeiteloos mee overweg. Er hoeven zelfs geen drivers te worden geïnstalleerd.

Ik heb deze review helemaal uitgetikt met behulp van de Rii Mini i13. Daarbij werkt het toetsenbord echt hetzelfde als een regulier toetsenbord. Dus voor een hoofdletter druk je netjes de SHIFT en de letter in. Ook qua interpunctie reageert hij zoals ieder toetsenbord op het besturingssysteem. Handig en netjes.

Conclusie Rii Mini i13

Door een wat vreemde plaatsing van de mini-USB aansluiting is het design van de Rii Mini i13 net niet perfect. Maar dat is het enige waarvan ik denk dat het echt beter kan. De airmouse ligt namelijk heerlijk in de hand en reageert mooi nauwkeurig. Niets te klagen.

Beschikbaarheid

De Rii Mini i13 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.