Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Batman: The Killing Joke (DVD)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Mooie animatie
  • Goede stemmencast

THE BAD

  • Verhaal is te warrig

Wat is dat toch met Batman en The Joker? Dat vraagt de good old Bat zich onderhand ook af. De twee kunnen elkaars bloed wel drinken, maar kennen elkaar echt niet.

Batman: The Killing Joke opent echter met een heel ander verhaal. We duiken in het hoofd van Barbara die dubbel gaat als Batgirl. Ze helpt Batman het kwaad bestrijden, maar heeft het gevoel vooral de bijrol in zijn leven te zijn. Ze wil als volwaardig gezien worden en worstelt dan ook enorm met haar gevoelens. Wanneer de twee achter een maffiabaas aan zitten, wordt de afstand tussen de twee Bat’s steeds groter.

Wanneer The Joker in beeld komt, slaat het verhaal compleet om. Barbara’s rol verplaatst zich compleet naar achteren. Het is het leven en het ontstaan van The Joker waar het om draait en later de relatie tussen Batman en The Joker.

Je merkt, The Killing Joke vermengt twee verhalen die beiden eigenlijk de voorgrond eisen. Hierdoor ontbreekt het ook aan ruimte om de karakters wat verder uit te diepen. Waarom staat Batman het toe dat Batgirl sex met hem heeft. Waarom neemt hij daarna een enorme afstand tot haar? Hoe komen de twee weer tot elkaar? Dat laatste wordt wel een hint over gegeven na de aftiteling, maar toch. Voor een film waarbij het vooral gaat om het verklaren van relaties tussen bekende personages uit het DC universum blijft het allemaal toch iets teveel op de vlakte. Behalve waar het gaat om The Joker en dat maakt The Killing Joke toch het kijken waard.

Over de stemacteurs kan ik niet anders dan positief zijn. Zeker de stem van Kevin Conroy als Batman is erg goed gecast. De stem past enorm goed bij het karakter van The Bat in deze film.

Extra’s

Warner Bros. warmt ons verder op voor het DC universum. Zo zien we een sneak peak voor de nieuwe Justice League Dark. Een soort Suicide Squad, maar dan als animatie. Het grote verschil is dat deze animatie een veel duisterder karakter krijgt. Daarnaast staan er sneak peaks op voor The Dark Knight Returns 1 & 2 en Batman: Assault on Arkham.

Conclusie

Batman: The Killing Joke voelt een beetje als twee animatiefilms die zijn samengevoegd tot één geheel. Maar met een relatief duidelijke grens er tussen. Het verhaal van Batman en Batgirl verandert in tien minuten tijd in het verhaal van The Joker en Batman. Beide verhalen zijn prima, maar beiden verdienden veel meer tijd. Hoewel The Killing Joke aan te raden is voor fans van Batman, scoort hij in zijn geheel toch een mager zesje. Daarmee onderscheidt deze animatie zich negatief ten opzichte van de goede DC animatiefilms die Warner Bros. de laatste tijd heeft uitgebracht.

Beschikbaarheid

Batman: The Killing Joke is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.