Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google werkt aan nieuw besturingssysteem voor apparaten

Met ChromeOS en Android is Google al eigenaar van twee besturingssystemen waarbij Android nog is opgedeeld in speciale versies voor TV, smartwatches en gebruik in de auto. Hier kunt nu een derde OS bij.

Nest, onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet, maakt al jaren slimme apparaten voor in huis. Of het nou om de rookmelders of thermostaten gaan, allen draaien op een beperkt besturingssysteem. Voor dit soort apparaten zou Google nu aan een universeel besturingssysteem werken.

Het besturingssysteem gaat nu schuil onder de naam Fuchsia en lijkt een open-source ontwikkeling te zijn. Er is al een versie die draait op de Raspberry Pi, maar het systeem moet licht, snel en veilig genoeg worden om allerlei apparatuur aan te sturen. Van de vaatwasser tot de koelkast.

Fuchsia OS richt zich niet alleen op apparaten zonder scherm. Er zit ook grafische interface bij die het material design van Google volgt, zo lezen we op Android Police. Dat opent vele mogelijkheden voor het systeem. Wie weet gaan we het zelfs op low budget smartphones terugzien.

Langzaam aan zijn er steeds smeer hackers die zich richten op smart home producten. Bijvoorbeeld om te bepalen of je wel of niet thuis bent. Populair zijn bijvoorbeeld beveiligingscamera’s. Met één OS hoeven hackers zich maar op één systeem te mikken terwijl partijen als Google maar één systeem hoeven te beveiligen. Voor ontwikkelaars zorgt het er in ieder geval voor dat ze versneld nieuwe producten kunnen ontwikkelen. Het heeft dus voor- en nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.