Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Google Fiber gaat draadloos, komt het naar Europa?

In Amerika is Google Fiber één van de meest gewilde ISP’s (Internet Service Provider). Voor een redelijk bedrag krijg je een gigabit verbinding met internet en (voor gamers) een enorm lage ping. Toch is het voor Google een dure operatie om het netwerk te vergroten omdat ze overal een glasvezelverbinding naar binnen moeten brengen. Een nieuwe technologie zou de oplossing zijn.

In plaats van de gigabit verbinding via glasvezel aan te bieden, is Google van plan om dit nu draadloos te gaan doen. Google gaat hiervoor het 30/33 GHz spectrum gebruiken. Dit is relatief storingsvrij omdat weinig apparaten hier gebruik van maken. Nadeel is wel dat de afstand erg kort is. Voor een goede verbinding moet er een zichtlijn zijn tussen zender en ontvanger.

Dit laatste lijkt een enorm nadeel, maar maakt het toch gemakkelijker voor Google om zijn netwerk in de uit te rollen. Google zou nu in een straat een antenne kunnen plaatsen en daarmee de hele straat van verbindingen kunnen voorzien. Dit op basis van maar één glasvezelverbinding.

Deze enorme kostenverlaging en versimpeling van de uitrol zou mogelijk ook een stap naar andere landen en wellicht Europa kunnen betekenen. Als de technologie succesvol inzetbaar blijkt, is deze een stuk goedkoper en sneller uit te rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.