Arjan Olsder
Arjan Olsder

Eerste 8K TV uitzendingen in Japan

Japan blijft technologisch voorlopen op de rest van de wereld. Zitten we hier nog met smacht te wachten op de komst van de eerste 4K zender op de kabel, is men in Japan al bezig met uitzenden in 8K.

NHK, de publieke omroep van Japan, is deze test gestart. De omroep heeft hiervoor het Super Hi-Vision testkanaal ingericht. Op dit kanaal wordt zoveel mogelijk 8K content vertoont, afgewisseld met 4K content om de dag te vullen.

Iets anders dat opvalt is de audiocodering die dit Super Hi-Vision kanaal gebruikt. Het kanaal zal, afhankelijk van de content, 22.2 audio uitsturen. Met andere woorden, je kunt 22 luidsprekers in jouw kamertje individueel laten aanspreken om een zo optimaal mogelijk surround sound neer te zetten inclusief twee subwoofers.

Qua content mag je concerten verwachten, maar ook sport. De opening van de Olympische spelen in Londen is in 8K opgenomen. Ook de sporten in Rio worden kennelijk in 8K vastgelegd en zijn te zien op het kanaal. Omdat er maar weinig Japanners zijn die de juiste hardware hebben om het kanaal te ontvangen, zal NHK op diverse plekken in Japan demolocaties inrichten.

Wat is 8K?

8K staat niet gelijk aan twee keer 4K. Tenminste, het is twee keer 4K in de hoogte en breedte. Met andere woorden, vier keer 4K of zestien keer 1080P (Full HD).

Via TheVerge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.