Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Downloaden in het buitenland, doe het niet

Vandaag gaat het bij de ANWB voor de verandering over vakantiegangers op de digitale snelweg. Met de nieuwe internetregels die alweer ruim een jaar van kracht zijn, gaat Nederland heel liberaal om. In andere landen is dit een ander verhaal. Met name Duitsland is erg actief in het jagen op illegale downloaders.

Net als in Nederland, is het tegenwoordig in heel Europa verboden om illegaal te downloaden. Het maakt niet uit of het nou om films, muziek, software of zelfs maar plaatjes gaat. Hier in Nederland is vrijwel geen spraken van handhaving. Als je hier een film of muziek download, is de kans dat je ermee wegkomt nog altijd groter dan dat je de hoofdprijs bij de loterij wint.

In andere landen is dit een heel ander verhaal. Met name in Duitsland is de politie erg actief met het jagen op illegale downloaders. ISP’s en bedrijven die openbaar internet via WiFi aanbieden, houden bij wie er online gaat en wat je daar doet. Op basis van analyse van deze gegevens kan de politie maatregelen nemen. Denk aan het uitschrijven van een bekeuring. Gezien de open grenzen, kan de Duitse politie ook bij de gegevens van Nederlandse burgers. Er zijn al meerdere gevallen bekend van Nederlanders die na verblijf in een Europees land een boete van rond de €1.000 hebben ontvangen.

Voor de duidelijkheid, het gaat hier echt om illegale downloads. Ga je Berlijn voor een avondje Netflix & Chill is er dus niets aan de hand. Wees wel voorzichtig met het streamen van content dat je thuis op een NAS hebt staan. Ook dit zou door de politie als een illegale download opgevat kunnen worden. IN dat geval kun je jezelf natuurlijk wel verdedigen, maar wil je na jouw vakantie hier echt tijd in steken?

Tip van GadgetGear, neem films en muziek gewoon mee op vakantie en maak gebruik van wat je bij je hebt. Pluspunten voor als je de films en muziek ook echt hebt gekocht of gehuurd.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.