Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Vsoundbox (vibratie speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk een goed uitgedachte vibratiespeaker
  • Door het grote gewicht produceer je een flink volume
  • Zuignap geeft je meer vrijheid

THE BAD

Verander ieder oppervlak in een speaker, dat is het idee achter vibratiespeakers. In de praktijk werken ze doorgaans heel slecht doordat het plastic constructies zijn. Voor een succesvolle geluidsoverdracht heb je onder anderen gewicht nodig en dat is precies waarom de Vsoundbox wel werkt.

Unboxing

Vsoundbox verpakt de kleine vibratiespeaker samen met een multifunctionele USB kabel en een klein stukje documentatie. Daarnaast levert Vsoundbox momenteel een gratis zuignap mee.

Design

De Vsoundbox is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het gaat daarbij om geanodiseerd aluminium in de kleuren blauw, roze, zilver of zwart. In alle gevallen is de opdruk wit en zijn er twee zilveren randen uitgefreesd. De bovenkant is met een glanzende plastic laag afgewerkt.

Dat de Nederlandse bedenkers achter de Vsoundbox voor aluminium kiezen is niet heel vreemd. Om een vibratiespeaker goed te laten werken, moet je gewicht op de vibrerende pad zetten en dit zit, heel slim, onder het blok aluminium. Daar rust dus een kleine halve kilo aan gewicht op.

De vibrerende pad zelf is gemaakt van een soort Gecko tape. Hierdoor hecht hij goed aan het oppervlak dat hij moet laten vibreren. Zit er teveel stof op, spoel je dat er met warm water gewoon weer even af.

De zuignap zorgt ervoor dat je de Vsoundbox ook vertikaal kunt gebruiken. Dus op ramen en spiegels. Ook hier is de kwaliteit van de bevestiging van groot belang, dus de zuignap wordt met een schroefdraad op de Vsoundbox bevestigd.

Vsoundbox_MG_8775

Geluidskwaliteit

Laten we eerst volume en geluidskwaliteit even uit elkaar trekken. Qua volume biedt de Vsoundbox veel meer dan alle andere vibratiespeakers die ik de afgelopen jaren in de hand heb gehad. Dat zit dus wel goed.

Vsoundbox_MG_8769

De kwaliteit van het geluid is enorm afhankelijk van het oppervlak waar je de Vsoundbox op plaatst. Zet je hem op een stuk beton, zal het beton alle vibraties absorberen en heb je er dus helemaal niets aan. Zet je hem op een glazen plaat, krijg je een optimaal geluid uit de speaker. Hoe beter het materiaal trillingen kan geleiden, hoe beter het geluid en hoe meer rendement je uit het volume haalt.

Vsoundbox_MG_8773

Iets anders dat niet onbelangrijk is, is dat het ook echt een 360-graden geluid is dat het systeem produceert. Juist doordat het hele oppervlak, in mijn geval mijn bureau, geluid produceert, is er geen duidelijke bron. De ruimte wordt gewoon goed gevuld met geluid.

Accuduur

De Vsoundbox heeft een 650mAh lithium-ion accu meegekregen. Afhankelijk van het volume is deze goed voor zo’n 5 uur luisterplezier via bluetooth (8 uur via de USB kabel). De speakerdriver die de vibraties moet produceren heeft namelijk een RMS vermogen van 10 Watt. Met een uurtje laden zit de accu weer vol.

Conclusie

Er zijn veel kleine speakers die slechts één driver hebben om geluid te produceren. De Vsoundbox werkt indirect waardoor het materiaal waarop je deze gebruikt erg belangrijk is voor de klanken die de Vsoundbox produceert. Het grote voordeel van dit systeem is dat je door de plaatsing van de Vsoundbox, de klank van jouw voorkeur kunt gaan zoeken. Ieder materiaal met alle variaties in dikte en omvang werkt als een equalizer. Je wordt vanzelf heel creatief met deze speaker.

Beschikbaarheid

De Vsoundbox is direct verkrijgbaar via de site van Vsoundbox.

6 reacties

  1. Collega liet mij de geweldige mogelijkheden van de soundbox beleven. Koop ik zo’n ding, blijkt dat mijn Xperia Z3 telefoon het volume op de soundbox kan regelen. Alleen voluit! Dat klinkt al gauw niet meer helaas.

  2. In mijn vorige reactie maakte ikzelf een fout;
    Met een Sony Xperia Z3 is het volume op de soundbox jammer genoeg niet te regelen.

  3. hij wil niet meer opladen. het bedrijf/de website bestaat niet meer. ik heb ook een ander kabeltje geprobeerd maar het lichtje wordt niet meer blauw. waar kan ik hulp vinden/wat moet ik doen. zonde niet veel gebruikt. stond al jaren in de kast. hij deed het goed maar wil dus niet meer opladen???

    1. Je zou er eens mee naar een repair café kunnen gaan. Waarschijnlijk is de accu door non-gebruik overleden. Kunnen dit soort accu’s niet goed tegen. Vaak zijn het wel standaard componenten die met een soldeerbout gemakkelijk vervangen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.