Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Independence Day Resurgence (Bios)

Het is een beetje vreemd. Wakker worden met een Britse politicus op TV die roept een nieuwe Onafhankelijkheidsdag te vieren en dan de review van Independence Day Resurgence te tikken.

‘Resurgence’ staat voor ‘voortzetting’. Twintig jaar na het originele Independence Day, keert het verhaal terug. Het verhaal begint met een alternatieve tijdlijn voor de ontwikkeling van ons, de mensheid. We zien hoe we ons bekend hebben gemaakt met de buitenaardse technologie van de eerste invasie en hoe het gevecht met de aliens de mensheid dichter bij elkaar heeft gebracht.

We zien ook de andere gevolgen van de strijd met de aliens, want die lijkt niet te zijn gestopt bij het opblazen van het moederschip. In Afrika is nog lang gestreden om de laatste aliens uit te roeien. Ondertussen heeft de aarde een serie kanonnen ontwikkeld om aliens buiten de deur te houden.

Wanneer de mens rustig bezig is om het systeem ook op de maan de installeren, gebeurt er iets bijzonders. Ineens verdwijnt een buitenaards schip. Anders dan voorheen. Het systeem treedt meteen in werking en schiet het uit de lucht. Waren dit dezelfde aliens? Het antwoord komt vrijwel meteen uit de lucht vallen.

Ondertussen is Independence Day Resurgence een feest van herkenning. Mits je het origineel hebt gezien. Op WIll Smith na zijn alle prominente acteurs weer aanwezig. Het blijkt dat in de twintig jaar na de invasie, het karakter van Will Smith is omgekomen tijdens een testvlucht… Toch mogen we weer genieten van de geweldige Jeff Goldblum en Bill Pullman, maar ook vele anderen uit het origineel.

En daar wringt ook een beetje de schoen. Independence Day Resurgence is op alle gebieden groter en indrukwekkender, maar door alle actie is er nauwelijks tijd voor karakterontwikkeling. Ken je de karakters uit de eerste Independence Day niet, leer je ze nu eigenlijk niet goed genoeg kennen om ze te snappen. Het opnieuw kijken van de eerste Independence Day is dan ook een must voor je naar de bios trekt. Ook de nieuwe karakters worden slechts oppervlakkig geïntroduceerd, maar dat is niet heel erg voor het verhaal. En dan zijn er nog de Chinezen…

De invloed van de Chinese overheid in de filmindustrie treft ook Independence Day Resurgence. Ook hier vinden we ineens twee Chinezen die zo nu en dan Chinees spreken. Hun rollen zijn niet superbelangrijk, maar ze zitten erin. Net als de Chinese vlag en zo krijgt Hollywood wat extra budget om de film te produceren. Hetzelfde gebeurde eerder al met films als The Expendables en The Fast & The Furious.

Conclusie

Na twintig jaar verwachtte ik dat Independence Day Resurgence vooral een reboot voor het origineel zou zijn. Ja het is opnieuw een invasie en ja hij is groter dan twintig jaar geleden. Maar nee, het is geen herhaling en ja, het is een feest van herkenning voor liefhebbers van het origineel. Er is zelfs een opening voor nog een film waarmee Independence Day nog kan uitgroeien naar een ware trilogie. Independence Day Resurgence kent een paar minpuntjes, maar verder is het genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.