Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Gerucht: iPhone 7 krijgt een OLED display

Het gerucht gaat al een tijdje, maar is nu zo hardnekkig dat we er voorzichtig vanuit durven te gaan dat het klopt. De nieuwe iPhone, de iPhone 7, zou de eerste iPhone met een OLED display worden. Apple heeft deze displaytechniek lang ontweken terwijl de overstap weleens heel positief zou kunnen zijn. Het heeft natuurlijk allemaal te maken met de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de techniek.

Samsung rust haar high-end smartphones en zelfs tablets al jaren uit met OLED techniek in de vorm van haar Super AMOLED displays. En met succes. De schermen presteren fantastisch in de zon en het contrast is superieur.

Als de geruchten kloppen, gaat Samsung dit jaar de displays voor de iPhone 7 leveren en zijn dit OLED displays. Er is zelfs spraken van een contract met LG voor de levering van OLED displays voor de opvolger van de iPhone 7 al zou het ook niet verbazen als Apple gewoon twee leveranciers tegelijk aan het werk zet. Dit is een strategie die Apple vaker heeft gebruikt om tekorten en productieproblemen bij een leverancier flexibel op te kunnen vangen.

Overigens is het gerucht gestaafd op het feit dat er ‘een’ bedrijf is dat bij deze fabrikanten enorme massa’s met OLED displays aan het inkopen is.

Dat Apple de displays bij Samsung en LG inkoopt lijkt vreemd. Natuurlijk zijn het concurrenten. Natuurlijk lopen er al jaren rechtszaken tussen Samsung en Apple. Er zijn echter slechts enkele fabrikanten die in staat zijn OLED displays te produceren en Apple beschikt zelf niet over een dergelijke fabriek. Applefabrikant Foxconn heeft onlangs wel Sharp overgenomen. Die Japanse fabrikant beschikt ook over een massaproductielijn voor OLED displays. Echter zal de integratie van Sharp in Foxconn nog wat tijd kosten. Daarmee is het niet interessant om nu al voor Sharp displays te kiezen.

Als Apple daadwerkelijk overschakelt op OLED, heeft dat enorme voordelen voor de iPhonegebruiker. Niet alleen het enorme contrast speelt een rol, maar ook het feit dat de pixels van een OLED display zelf licht geven. Hierdoor is het niet meer nodig een backlight te plaatsen en kunnen de iPhones een stukje dunner worden. Een dode pixel op een OLED scherm dooft uit waardoor het een zwart puntje is in plaats van een wit puntje. Daarnaast geldt, hoe meer zwarte/donkere pixels er op je scherm staan, hoe minder de accu wordt belast. Dus een zwarte achtergrond gebruiken zorgt ervoor dat jouw accuduur wordt vergroot en dat is slim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.