Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

ANWB: Nederlanders klaar voor autoverzekering op basis van rijstijl

In andere landen is het al gewoon en sinds vorig jaar kan het ook in Nederland. Ik heb het over jezelf laten verzekeren naar rijstijl. Via een speciale dongel op de OBDII poort van jouw auto kan de verzekeraar meekijken met jouw rijgedrag en op basis daarvan de premie aanpassen.

Destijds voelde het bij veel mensen als de verzekeraar die over de schouder meekijkt. Dat sentiment lijkt nu verandert als we de ANWB mogen geloven. Uit een onderzoek dat Panel Wizard onder 1.122 Nederlanders met rijbewijs blijkt dat 70% open staat voor deze manier van verzekeren.

Dat we dit zo graag willen blijkt ook uit het onderzoek. Als we ons eigen rijgedrag met een cijfer moeten beoordelen, geven we onszelf al snel een hoog cijfer. 65% van de deelnemers aan het onderzoek gaf zichzelf een 8 of hoger. Tegelijkertijd geven we andere deelnemers gemiddeld een 6,6. Uit de trots voor ons eigen rijgedrag ontstaat natuurlijk ook de verwachting dat we in aanmerking komen voor korting op de premie.

Dat de ANWB juist nu met dit onderzoek komt heeft te maken met dat de ANWB haar eigen Veilig Rijden Autoverzekering aan de man probeert te brengen. Dit is toevallig een autoverzekering waarbij de ODBII dongel in de auto moet worden geplaatst. Om de campagne kracht bij te zetten, heeft de ANWB Suzuki-icoon en voormalig presentator van de slechtste chauffeur van Nederland, Ruben Nicolai, ingehuurd. Volgends de ANWB is Ruben de eerste Nederlander die met de dongel is gaan rijden, maar daar lijkt de ANWB in haar berichtgeving met onjuiste feiten te komen. Hij zal de eerste zijn met een dongel van de ANWB, maar AllSecur was zeker eerder.

Zelf rijdt ik al jaren met een dongel, maar wel één die ik voor een tientje uit China heb laten komen. Deze kan ook feedback geven op de rijstijl. Live en direct. Bovendien kan hij automatisch mijn kilometerstanden bijhouden (handig als ZZP’er) en nog een aantal zaken. Zou ik de OBDII poort aan mijn verzekeraar geven, zou ik als eigenaar van de auto nog maar weinig kunnen doen met de data van de boordcomputer. Iets om in gedachten te houden.

ANWB-Veilig-Rijden-Infografphic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.