Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sphero BB-8

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 1.5 sterren.

THE GOOD

  • Ziet er enorm gaaf uit
  • Het bewegen werkt enorm goed
  • De app is erg mooi afgewerkt

THE BAD

  • Kwetsbare antennes
  • Verveelt wel heel erg snel

Er zijn gadgets die wil je gewoon hebben. Niet om wat ze kunnen, maar omdat ze er gewoon zo enorm leuk uitzien. Bij de BB-8 van Sphero krijg je bijna het gevoel dat de bekende droid uit Star Wars is vormgegeven naar het speelgoed in plaats van andersom. Stiekem is het gewoon de Sphero die collega Sven in 2013 al reviewde. Helaas is er niet al teveel verandert.

Unboxing

Het genieten van het uiterlijk begint al wanneer de doos binnenkomt. Een doos die helemaal binnen het Star Wars universum past. In die doos is de Sphero BB-8 keurig ingelegd in dik foam. Er zit zelfs een beschermend kapje over de bal heen. Alle onderdelen zien er fantastisch uit. Ik krijg meer en meer zin om met de BB-8 te spelen.

Design

Qua design is de oude Sphero bal de basis van de BB-8. Toch zijn er wat verschillen. Natuurlijk de bedrukking, maar ook aan de binnenkant. Daar zit nu een magneet op een bestuurbaar wagentje dat de kop van de BB-8 altijd recht boven het zwaartepunt van de bal probeert te houden. Met sensor zodat BB-8 weet wanneer hij zijn kop kwijt is.

De lader van de BB-8 is in dezelfde stijl als de BB-8 zelf en wordt met een USB kabel aangesloten. De BB-8 bevat geen aansluitingen om deze op te laden. In plaats daarvan gebruikt de lader dezelfde inductietechniek die we kennen van de bekende Qi laders. In de bol zit de ontvanger. Slim.

Op de kop van de BB-8 zitten twee antennes. Tijdens de presentatie op de IFA vroeg ik hoe kwetsbaar die waren. Sphero maakte zich daar geen enkele zorgen over. De waarheid blijkt anders. Snel breken doen ze inderdaad niet. Verbuigen wel…

App

Het design van de app is helemaal geweldig. Van begin tot eind past alles 100% binnen de Star Wars beleving. Van muziekjes tot geluidseffecten. Er is zelfs een mogelijkheid om met behulp van augmented reality de BB-8 vooraf opgenomen filmpjes te laten projecteren. Voor de Star Wars fans natuurlijk helemaal geweldig.

Binnen de app zijn de sensorgegevens van de BB-8 ook uit te lezen met het idee dat je daar ook iets mee kunt gaan doen. Het koppelen van de app gebeurt via ultrasone geluiden door de app met smartphone naast de BB-8 te houden.

Gebruikservaring

De eerste dag met de BB-8 was helemaal top. Wat is het magisch om te zien hoe de kleine droid over de tegels stuitert. Ook de kinderen zijn er helemaal weg van.

De dagen erna pak ik hem er ook weleens bij. Vooral eigenlijk omdat de kinderen er naar vragen. Dat houdt na een kleine week echter ook op. Het nieuwe is eraf. Het leuke duidelijk ook. Af en toe komen vrienden binnen, die vinden hem geweldig. Houden hem even vast, maar hoeven geen demo. Hebbeding, niet ‘gebruikeding’.

Regelmatig krijg ik nog mailtjes van Sphero met leuke YouTube filmpjes van de Sphero. Vooral gemaakt door Sphero zelf en niet motiverend genoeg om de BB-8 te gebruiken.

Conclusie

De BB-8 heeft een enorm wannahavegehalte, maar Sphero is iets belangrijks vergeten. De originele bal begon al snel te vervelen en de toevoeging van augmented reality is eigenlijk niet genoeg om hem lang interessant te houden. Ik vindt het geweldig om hem hier op mijn bureau te hebben staan, maar ik verwacht niet dat ik me ooit genoodzaakt voel om de vrolijke droid op te laden.

Beschikbaarheid

Wij vonden onze Sphero BB-8 bij Coolgift.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.