Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony Xperia M5

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker vlot
  • Strak design
  • Prima foto's

THE BAD

  • Voor de gamer zal het interessanter zijn om bijvoorbeeld een Xperia Z3 te kopen

Sony richt zich met de release van de Xperia M5 op het middensegment. Dit doet Sony slim door met de M5 een soort light versie van de Xperia Z5 neer te zetten. De Qualcomm chipset is ingeruild voor een snelle van MediaTek en het design is iets in luxe teruggebracht terwijl je nog steeds een kwalitatief hoogwaardig display en een goede camera krijgt.

Unboxing

Sony verpakt de Xperia M5 volgens haar vaste receptuur van goed recyclebare materialen. In het doosje zit nog een stukje documentatie, een USB kabel en een USB lader.

Design

De Xperia M5 is de opvolger van de Xperia M4 Aqua. Hoewel nog steeds water- en stofdicht, promoot Sony dit niet meer. Dit wegens de vele claims door mensen die toch het toestel te lang onderdompelde, te dien onderdompelden of op andere manieren de grenzen van hun toestel voorbij gingen. Je moet het tegenwoordig meer zien als dat je zorgeloos kunt bellen ondanks het weer en dat je het toestel met een gerust hart in de WC mag laten vallen.

De Xperia M5 kent het bekende omnibalance design van Sony. Dit betekent glas voor en achter met daarom een frame. Het geheel krijgt hierbij een rechthoekige vorm.

De SIM en Micro-SD kaart zitten achter een waterdicht klepje. De trays zijn keurig van metaal in plaats van het plastic dat we doorgaans zien bij Sony toestellen. Netjes! Verder zit de bekende power knop op de zijkant van het toestel en krijg je een specifieke camera knop.

Display

Qua display ontloopt de Xperia M5 de Xperia Z5 nauwelijks. Dat wil zeggen dat de M5 met 5,0 inch precies 0,2 inch kleiner is dan de Xperia Z5. In beide gevallen is het een IPS display met een zeer goede kijkhoek. Het grote verschil is dat de Xperia M5 geen Triluminos display heeft waardoor de contrasten iets minder diep zijn. Daar staat tegenover dat de Bravia Engine 2 beeldverbeteraar wel weer in de software van de M5 zit. Ga je dat verschil echt merken? Nâh….

Chipset

Maar dan de bits & bytes. Hier is het verschil met de Z5 een stuk groter. Geen strakke Qualcomm Snapdragon 810 chipset met een retesterke GPU, maar een MediaTek MT6795 Helio X10. Klinkt crappy? Dat valt wel mee. Deze Helio X10 chipset van MediaTek draait namelijk wel op 8 kernen die allemaal 2.0GHz halen. Ter vergelijking, de Xperia Z5 moet het met vier 1.5GHz en vier 2.0GHz kernen doen. Beiden beschikken over 3GB aan werkgeheugen. Een ander groot verschil is de GPU (voor games van belang). Bij de Xperia Z5 is dit een enorm sterke Adreno 430. De Xperia M5 krijgt de PowerVR G6200 aan boord. Op papier is de PowerVR G6200 sneller, maar wat zeggen de benchmarks?

Kijken we naar gaming, is 3Dmark één van de betere benchmarks om de toestellen mee te vergelijken. De Ice Storm Ultimate score van de Xperia M5 is 15.233 punten. Het gemiddelde van de Xperia Z5 ligt op 23.559 punten. Dat is een flink verschil. Dit is grotendeels te verklaren doordat het geheugen van de Xperia Z5 bijna twee keer zo snel is (DDR3 vs. DDR4) en omdat de chips met een fijner proces zijn gemaakt. Kleiner is sneller en energiezuiniger.

Pakken we AnTuTu als benchmark erbij, dan krijgen we een score die ons alweer veel meer vertelt over algemeen gebruik van apps. Daar maten we zelf bij de Xperia Z5 een score van 81.160 punten terwijl de Xperia M5 47.472 punten neerzet. Is de Xperia M5 daarmee twee keer zo traag? Dat valt in de praktijk wel mee. Apps starten en wisselen gewoon lekker vlot. Je merkt het vooral in hele zware games. Als dat niet jouw ding is, zal je eigenlijk niets van dit verschil in prestaties merken.

Je krijgt standaard 16GB aan interne opslagruimte. Dit is met micro-SD kaarten uit te bereiden.

Android

Een ander groot verschil is dat de Xperia M5 nog echt een Android 5.1 smartphone is. Op het moment van schrijven is er nog geen update naar Android 6 en ons is ook niet bekend of die er gaat komen. Wel hebben we al wat updates zien binnenkomen. Sony houdt het toestel dus wel actueel en daarmee ook veilig. Wederom is het de vraag of dit dus het prijsverschil echt waard is.

Verder maakt Sony de aanpassingen aan Android die we al jaren van ze gewend zijn. Ze installeren enkele eigen apps waaronder een camera met enorm veel fun opties. De ‘launcher’ zoals dit heet is niet te zwaar waardoor het toestel gewoon lekker vlot reageert.

Camera

Qua camera koop je met de Xperia M5 een bijzonder stukje hardware. Sterker nog, voor selfies kan ik de Xperia M5 beter waarderen dan van Z5. Met name door de hogere resolutie. De Z5 selfie-camera meet 5,1 megapixels terwijl je bij de M5 gewoon 13 megapixels krijgt. Nu zijn megapixels niet heilig, maar beide camera’s zijn erg goed en dan zit het voordeel hem vooral in het detail dat je overhoudt in de foto’s.

Met 21,2 megapixels is de camera aan de achterkant voorzien van net wat minder megapixels. Toch ook hier niets te klagen. Zeker niet omdat het optiek met f2.2 zeer lichtsterk is en ook dat zien we weer terug in de fotokwaliteit. De Xperia Z5 camera aan de achterkant presteert beter dan die van de M5, maar het verschil is niet enorm groot. Ook hier merk je dat de M5 een mid-range toestel is dat aan de bovenkant van de prijsband zit.

Voor filmers is het leuk om te weten dat het toestel filmt op maximaal 2160p (4K). Dit doet de camera netjes met 30 beelden per seconde. Op 1080p film je al met 60 frames per seconde.

Draadloos

De Xperia M5 kan met dual-band WiFi overweg tot en met 802.11n ondersteuning. Bluetooth 4.1 is aanwezig en voor high-end headsets beschikt de M5 over ondersteuning voor aptX. Hi-Res audio ontbreekt echter, maar dat is niet vreemd gezien de prijs van het toestel. Gemakkelijk koppelen met headsets via NFC is geen probleem en ook een FM ontvanger is aanwezig in het toestel.

Batterij

De accu van de Xperia M5 meet 2.600mAh. Ook hier net weer iets minder dan in de Z5. Toch claimt Sony ook hier 2 dagen gebruik en dat haal ik ook wel met de M5. De chipset is relatief zuinig. Uiteraard is dit anders als je gaat zitten gamen.

Conclusie

De Xperia M5 mag echt wel gezien worden als een goedkoper alternatief voor de zeer sterke Xperia Z5. Het toestel is maar iets kleiner en levert vooral in op details en luxe. Eigenlijk zijn het vooral de gamer en de fotopurist die zullen merken dat ze een goedkoper toestel in de hand hebben. Bij regulier gebruik valt eigenlijk niets negatiefs te zeggen over het toestel. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed.

Beschikbaarheid

De Sony Xperia M5 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.