Picture of Frank van den Berg
Frank van den Berg

Review: Stonewall (DVD/VOD)

Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Waargebeurd.
  • Goede sfeer.
  • Verhaal over een minderheid.

THE BAD

  • Zwak script.
  • Teveel karikaturen.

Een film van Roland Emmerich met Jeremy Irvine, Joe King en Jonny Beauchamp. Op basis van de rellen in de New Yorkse wijk Greenwich Village eind jaren ‘60 maakte Roland Emmerich (bekend als regisseur van Independence Day en Godzilla). Stonewall, een fictieve kijk op de gebeurtenissen die bepalend zijn geweest over hoe we omgaan met elkaar.  De jonge Danny woont in een klein dorpje in Kansas en volgt High School als ieder andere jongen van die leeftijd. Zijn vader en moeder zijn streng en vormelijk en bovendien is zijn vader ook coach van het baseball team van zijn school.

Als er op diezelfde school een film wordt vertoond die jongeren waarschuwt voor de mogelijke gevaren van homo’s weet Danny (die hopeloos verliefd is op Joey) wel hoe laat het is. Niet veel later worden ze betrapt bij het vrijen in een auto en zit er voor hem niets anders op dan naar de grote stad te vluchten. Omdat hij niet beter weet volgt hij de geruchten over een straat in New York waar alleen maar homoseksuelen wonen. Daar aangekomen ontmoet hij Ray die in hem zijn grote liefde ziet. Danny weet natuurlijk niet wat hem overkomt en samen met de kijker leren we meer over de gang van zaken in de rommelige maar gay vriendelijke buurt. Er zijn een paar dingen die de zaak enigszins verstoren. Zo is daar Ed Murphy, de eigenaar van de belangrijkste kroeg in de buurt en tevens pooier van goedkope en gewilde jonge jongens voor de florerende onderwereld. En dan hebben we natuurlijk de complete 6e Divisie. Het corrupte corps politie agenten verantwoordelijk voor onnoemelijk veel zinloos geweld en dito arrestaties. Als de boel op tilt slaat doordat Danny zich dusdanig in de nesten heeft gewerkt dat praten niet meer helpt, ontstaat er een fikse rel. Zeg maar oorlog, met Danny en zijn vrienden voorop, die nog lang nadreunt in de wijk.

stonewall scene 1 " STONEWALL " Photo by Philippe Bosse

mening

Stonewall is gemaakt met een aanzienlijk budget, een hoop jonge talentvolle acteurs en een enkele actrice. De regisseur, Roland Emmerich toch geen kleintje in Hollywood, heeft zijn uiterste best gedaan de tijdgeest van de roerige jaren ‘60  vast te leggen. De film werkt maar ten dele. Karakters worden hier en daar karikaturen en het verhaal is soms heel erg Jip en Janneke. Het ontbreekt nog net aan acteurs die met een bord om hun nek door het beeld lopen waarop met vette letters HOMO staat geschreven. Dat is heel erg jammer. De gebeurtenissen waarop de film is gebaseerd zijn namelijk echt en hebben de basis gelegd voor de jaarlijkse Gay Prides die overal ter wereld worden gehouden. Het is af en toe ook best schokkend te zien hoe deze groep behandeld werd in die tijd. Dat zijn echt de sterke punten van de film. Stonewall leunt heel erg op het verhaal van Danny en laat vooral veel homo’s in allerlei gradaties zien. Hier en daar een scene eruit en een geloofwaardiger Danny in de hoofdrol zou al een hoop verschil gemaakt hebben. En dan heb ik het maar niet over het script. Stonewall is vanaf heden verkrijgbaar op DVD en VOD.

Met dank aan Lumière voor het recensie exemplaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.