Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: ActiveOn CX Gold

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • kwaliteit beeld
  • kwaliteit product
  • gemakkelijke bediening
  • iOS en Android app
  • uitwisselbaar met GoPro accessoires

THE BAD

  • niet kunnen spoelen in filmopnames terugkijken op camera
  • slecht zichtbare opname lampjes in behuizing

Wij hebben vrijwel elke serieuze action cam in onze handen en op onze helmen gehad. Al vanaf het prille begin testen wij action cams. Elke cam heeft voor- en nadelen. Slechts een enkel product slaagt er in een serieus alternatief te zijn voor marktleider GoPro. Natuurlijk voelt GoPro de hete adem van alle nieuwe concurrenten. Daarom heeft het merk nu op alle prijspunten wel een goede camera. En dan is er opeens ActiveOn. Op de IFA in september in Berlijn werd de CX Gold geintroduceerd. Wij hebben inmiddels een paar weken gefilmd en zijn erg enthousiast.

266369Voor iedereen
Op beurzen lopen wij steeds sneller langs het zoveelste actioncam merk. Het grote logo van Cirque du Soleil en de leuke kleurtjes van de camera en het logo trokken echter positief de aandacht op de IFA. Het Cirque du Soleil logo was reden voor een gesprek met de mensen achter ActiveOn. Inmiddels weet bijna iedereen wel dat de beelden die gewone sporters maken, iets minder spannend zijn dat de fraaie beelden die bijvoorbeeld GoPro gebruikt in hun commercials. Als je uren dezelfde ski piste, zwembad of dieren hebt gefilmd en niet weet wat met al die beelden te doen, dan verdwijnt menig actioncam in de lade. TomTom heeft een oplossing met automatische filmpjes van de hoogte punten en GoPro heeft inmiddels ook iets dergelijks. Voor merken met een actie camera is het zoeken naar de juiste propositie, die toch niet te ver van onze werkelijkheid staat. Daar komt Cirque du Soleil mooi in beeld. Het staat ook voor aktie, maar ook kunst, muziek en vrolijkheid in het leven en vooral samen dingen beleven. Qua marketing een mooie koppeling aan een mooi merk om hopelijk binnenkort ook fraaie beelden te tonen op beurzen en in winkels. Inmiddels leven we een paar maanden verder en lijkt het Cirque du Soleil verhaal weer van de website van ActiveOn verdwenen en staan er weer de normale actie camera beelden. Wel aangevuld met baby, gezin en dieren foto’s. ActiveOn probeert zich duidelijk meer voor iedereen interessant te maken en niet enkel de extreme sporters. Daar past ook de strategie bij om heel gemakkelijk de kleur van de camera te wisselen. Wie wil er nu geen roze of oranje actioncam?


activeon_cx_goldVolle doos

De ActiveOn CX Gold is het premium model en toch redelijk betaalbaar. Wij ontkomen er niet aan de camera te vergelijken met de standaard: de GoPro Hero. De CX Gold is nagenoeg even groot als de nieuwe Hero4 camera’s. De camera komt met een doos voor accesoires. Natuurlijk mountjes en een waterdichte behuizing voor duiken tot op 60 meter. Om beter geluid op te nemen is er ook een verwisselbare achterwand voor de waterdichte behuizing. Natuurlijk is de camera dan niet meer waterdicht, maar wel prima beschermd en neemt goed geluid op. Ook zijn de piepjes dan beter te horen bij de bediening van de camera. Eigenlijk is alles heel goed afgekeken van GoPro. Tot aan de behuizing en achterwandwisseling is alles vrijwel identiek aan GoPro. Ook qua kwaliteit. Dat is waar heel veel lookalikes door de mand vallen. ActiveOn niet. Het is allemaal goed en verfijnd afgewerkt. Ook de tape voor de mountjes is van 3M en dus prima in orde. Let wel op dat niet alles uitwisselbaar is met GoPro. Het oogt identiek, maar is het niet. Echter 1 belangrijk onderdeel is exact hetzelfde en dat is de bevestiging van behuizing met een bout aan het mountje. Omdat dit identiek is aan GoPro, kan je gemakkelijk alle GoPro mountjes en accesoires voor bevestiging gebruiken. Dat is wel zo handig. Wij hebben de Gold CX dan ook op de GoPro mountjes bevestigd die op onze helmen zitten.

cx-gold-page04-crop_134k1-2

cx-gold-page05-crop_108kBeeld en mogelijkheden
De Gold CX heeft een Sony 16Mp Cmos sensor. Dat is zonder twijfel één van de beste beeldsensoren op de markt anno 2015. De lens heeft met de uitgekiende software, geen grote vertekening. Natuurlijk zie je wel enig fisheye effect, maar het valt erg mee. Dat is echt een verademing vergeleken bij heel veel goedkope actie camera’s die qua vertekening laten afweten. Het lcd scherm laat direct zien wat je filmt en is prettig te gebruiken bij het terugkijken van beelden. Jammer is dat je niet in een clip voor- of achteruit kan spoelen. Dat mag ActiveOn in een firmware update snel oplossen.
De knoppen zijn wezenlijk anders dan de GoPro lay-out. Geen enkel probleem voor beginners blijkt in onze test. Wij geven de camera aan wat kinderen om eens wat mee te filmen. Zonder uitleg kan elke tiener de camera bedienen. De menu structuur (firmware 1.12) is erg prettig, maar helaas (nog) niet in het Nederlands.

ACTIVEON CX GOLD - ACTIVEON

Verbeter- en pluspunten
De ActiveOn CX Gold is zonder twijfel een aanrader. Op hetzelfde prijspunt heb je een GoPro die iets minder kan. Qua prijs is de Gold CX te vergelijken met een Hero+ LCD. Deze camera kan echter niet uit de behuizing; heeft geen verwisselbare accu en heeft een iets mindere beeldsensor. Toch hebben wij wat wensen. Allereerst zou het prettig zijn als de menu structuur ook in het Nederlands is. Erg storend is dat de rode opname lichtjes slecht zichtbaar zijn wanneer de CX Gold in de waterdichte behuizing zit. Voor het ledje aan de voorkant is niet zichtbaar. Ook mogen de piepjes nog iets harder. Een feature die wij missen is de mogelijkheid om de camera met een afstandbediening te bedienen. De app is fantastisch maar blijft voor elk merk onhandig als je midden in de actie zit.
De camera is in zijn geheel een aanrader en de ios en Android software maken duidelijk dat dit een serieus merk is/wordt. De schroefdraad onderaan de camera maakt hem direct te plaatsen op (mini) statieven. Dit zien wij zelden op een actioncamera en is wel zo handig.

Conclusie
Wie een action camera wilt kopen moet zeker de ActiveOn CX Gold overwegen. De camera deugt op alle punten en is een betere koop dan een GoPro voor hetzelfde geld. Zo houd je nog geld over voor de fraaie GoPro accessoires die passen op de CX Gold.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.