Jeroen
Jeroen

Review: Lumini (PC)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk ontspannen gamen
  • Muzikaal betoverend
  • Origineel

THE BAD

  • Trage zwemmers :)
  • Geen tijdsdruk
  • Combinatie controles ingewikkeld

Laat je meezweven op een reis van muzikale ontspanning door een  nooit eerder vertoonde fantasiewereld. Deze ‘relax trip’ is de avonturen ‘flow’ game Lumini. Lees hier de review!

Lumini is een PC game die ontwikkeld is door de Nederlandse Indie Game studio Speelbaars. Je kent deze ontwikkelaar waarschijnlijk van Panda Pounce, de stuiterende pandabeer in de zoektocht naar smikkeltjes.  De game die ze in 2013 al lieten zien in een alpha release is iets compleet anders dan hun panda spel.  Lumini is een zeer ontspannende adventure game waarin je zwemt als een zwerm van vliegende wezens in een prachtige fantasy setting.

Review_lumini_indie_game_review_gadgetgear2

Het verhaal

De Lumini (Wellicht ontstaan vanuit Lumina wat ‘van het licht’ en ‘gloeiend’ betekent) zijn een soort vliegvisjes die gemuteerd lijken met kanariepietjes en schattige Pókemon. Samen met hen ga je op avontuur om een planeet te redden. Onderweg kom je langs prachtige plaatsen, epische monsters, vervelende obstakels en pittige puzzels. Verzamel de lichtgevende plantextracten om jouw leger van Lumini en je kans op overleven te vergroten. Dit alles om je uiteindelijke doel – genezing van de wereld – te bereiken. Laat je verrassen door de bijzondere wereld, de schattige geluidjes en de ergernis om weer opnieuw te moeten starten wanneer je jouw laatste Lumini verspild hebt.

De gameplay

Deze game werkt een beetje anders dan… Dan alle spellen ooit. Je bedient bijvoorbeeld niet één ‘visje’ per stuk, maar een hele schol, of zwerm, of roedel?  De bedoeling is om van je startpunt een level door te zweven en met zoveel mogelijk van je Lumini het einde van het level te halen. Onderweg verzamel je lichtgevende plantenbolletjes. Nergens zie je dat dit nodig is, maar je doet het gewoon omdat het kan. Later merk je dat je meer Lumini in je team krijgt als je meer plantenbolletjes hebt verzameld. De controles zijn gemakkelijk in het voortbewegen, al is het even wennen. Ikzelf gebruikte het keyboard en ben later overgestapt naar de gamepad omdat de opdrachten te moeilijk werden om uit te voeren.

Review_lumini_indie_game_review_gadgetgear

Het spel maakt gebruik van een unieke methode om je controles te bedienen. Op deze manier kun je puzzels oplossen, aanvallen en ontsnappen evenals deuren openen en te wisselen tussen de verschillende soorten Lumini.  Iedere alien kleur staat voor een bepaalde aanval en tactiek. Persoonlijk heb ik er wat minder gebruik van gemaakt omdat het niet noodzakelijk leek. Waarschijnlijk gaat het allemaal wat smoother als je dit eenmaal door hebt en gebruikt.

Review_lumini_indie_game_review_gadgetgear1

Conclusie

Lumini is een supermooi spel! De hele spelbeleving is zeer ontspannen en mysterieus. Omdat er geen tijdsdruk aanwezig is vlieg je zonder aarzelen opnieuw een aantal keer door gevaarloze gebieden en neem je de tijd om eventuele indringers te ontwijken. Dit is vreemd genoeg ook een nadeel. Je kunt een uur over een level doen of tien minuten, het maakt niets uit. Ik zou persoonlijk wel een reward willen zien voor het vrijspelen van de levels binnen een bepaalde tijd. Een brons, zilver of gouden medaille? Al weet ik niet of dit systeem bij de mindset van de game past.

http://store.steampowered.com/app/360840

Een kanttekening is dat de meeste puzzels erg gemakkelijk zijn om op te lossen zijn, alleen bijzonder ingewikkeld zijn om uit te voeren. Dit is vooral wanneer je meerdere zaken tegelijk moet bedienen. Uiteraard is dit vast de bedoeling. Mijn advies is hoe dan ook een gamepad aan te schaffen want met het keyboard is het bijna niet te doen, vooral aanvallen gebruiken terwijl je beweegt en vlucht. Ook roteren in tegengestelde richting vergt wat oefening op een keyboard, alsmede een tong uit de mondhoek van de concentratie.

Persoonlijk kan ik niet wachten tot Speelbaars deze bijzondere wereld ook meeneemt in andere, wellicht RPG’achtige, ontwikkelingen. Mijn tip blijft, speel dit spel! Ook al denk je dat het genre je niet past, het is een ervaring die je meegemaakt moet hebben.

Pluspunten:

  • Eindelijk ontspannen gamen
  • Muzikaal betoverend
  • Origineel

Minpunten:

  • Trage zwemmers 🙂
  • Geen tijdsdruk
  • Combinatie controles ingewikkeld

Cijfer: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.