Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fritz! Powerline 1000E Set

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel powerline snelheid voor weinig

THE BAD

  • Geen optie voor een uitvoering die een stopcontact teruggeeft

Gigabit netwerksnelheid over de powerline verbinding voor rond de 100 euri’s. Het Duitse Fritz! belooft het en wij mochten dit de afgelopen weken ervaren.

Unboxing

Fritz! levert keer op keer een complete unboxing. Ook nu weer krijg je niet alleen de twee adapters, maar ook twee LAN kabels. Geen mooie designkabeltjes, maar gewoon twee kabels die het doen.

Design

Qua vorm en plastic zijn de powerline adapters uit de Fritz! Powerline 1000E Set geen juweeltjes, maar door de rode band vallen ze toch op. Qua design doen die jongens van Fritz het al jaren heel slim want zover wij tot nu toe hebben gezien heeft nog niemand de moeite genomen een opdruk in kleur op een adapter te zetten.

Sociale adapters zijn het niet, die adapters in de Fritz! Powerline 1000E Set. Simpelweg omdat ze wel een stopcontact innemen, maar er geen teruggeven. Aan die technologie hangt een prijskaartje en daar heeft Fritz! duidelijk niet voor gekozen. Helaas biedt Fritz! hier ook geen alternatief voor in de vorm van een net iets duurder setje terwijl dit wel een optie is bij de oudere, tragere adapters.

Fritz Powerline 1000E Set

De Fritz! Powerline 1000E Set beschikt ook maar over één LAN aansluiting. Dit is relatief normaal, maar ook hier zien we bij andere merken dat er vaak een keuze is om voor een iets luxer adaptertje te gaan die meerdere LAN poorten heeft zodat je er niet zelf nog een hub aan vast hoeft te hangen.

Verder heeft Fritz! de adapter keurig met groene LED’s afgewerkt waarvan de onderste de security knop is om de adapters snel aan een bestaand netwerk te kunnen hangen.

Fritz Powerline 1000E Set IMG_5798

Installatie

De twee adapters zijn in de fabriek al aan elkaar gekoppeld. Heb je nog geen powerline adapters in huis, hoef je ze enkel in het stopcontact te prikken en je hebt alles voor elkaar. Heb je wel powerline adapters in huis, zijn deze met de security knop snel met de bestaande set te verbinden.

Praktijktest

In ons geval hadden we op hetzelfde netwerk al een set Netgear PLP1200 adapters. Ook dit zijn gigabit LAN adapters die aan de homeplug AV2 standaard voldoen. De MIMO technologie die de sneller verbindingen mogelijk maakt is ook in beiden gelijk. Qua performance en bereik merken we praktisch geen verschil tussen de twee.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de performance heel sterk afhangt van de kwaliteit van de bedrading in jouw leidingen. Zelfs in nieuwbouw kan de behaalde snelheid tegenvallen. Het verschilt van huis tot huis en van wandcontactdoos tot wandcontactdoos. Zouden we een labtest houden, zouden we ongetwijfeld de snelheid van de adapters kunnen bevestigen, maar dit is niet het geval. Wel hebben we de adapters over een verbinding van 15 meter installatiedraad getest en dan zien we een resultaat waar we heel tevreden over kunnen zijn. Het realtime streamen van 4K beelden levert hier en daar een hapering op, maar Full HD streamen is geen enkel probleem evenals internetten op de volle snelheid van de glasvezelverbinding. Ook voor gamers is de lag relatief laag. Vooral in vergelijking tot een WiFi verbinding, al zal dit een LAN verbinding niet kunnen verslaan.

Conclusie

Het leuke van powerline adapters is dat iedereen een beetje met dezelfde chipset loopt te klooien en dat er weinig ruimte is voor echte innovatie. Het gaat dan ook veelal over de buitenkant en meegeleverde software voor het beheer van het netwerk. Fritz! levert met deze set een relatief goedkope gigabit powerline oplossing die gewoon prima werkt.

Beschikbaarheid

De Fritz! Powerline 1000E set is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.