Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Joby Action Clamp & Locking Arm

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Snelle manier om camera's te bevestigen
  • Relatief veel klemkracht

THE BAD

  • Op horizontale buizen heb je niet altijd voldoende grip

Met haar Action Series heeft Joby een opvallende lijn van mounts voor actioncams ontwikkeld. De Action Clamp & Locking Arm is een soort van lijmklem waarmee actioncams en andere lichte camera’s gemakkelijk op hun plaats gezet kunnen worden.

Unboxing

Zoals de naam van de verpakking doet vermoeden, bevat deze zowel de Joby Action Clamp als de Locking Arm. Daarnaast krijg je een GoPro mount bij de set, maar die zal in veel gevallen ook voor andere actioncams bruikbaar zijn daar deze klemmen redelijk standaard zijn geworden.

Design

Ik trok de vergelijking met een lijmklem al even bij de introductie van de Action Clamp. Hoewel je niet de klemmende kracht van een lijmklem kunt toepassen is hij wel zeer snel en simpel te klemmen. Eigenlijk is het gewoon briljant.

Om de klemkracht te vergroten bevat de pad op de klem een gleuf. Deze helpt vooral bij het klemmen op buizen.

De Locking Arm is wat jou de mogelijkheden geeft om een camera snel en comfortabel en met het juiste perspectief te plaatsen. Het mooie aan de Locking Arm is namelijk dat de alle bolscharnieren in één keer vastzet met één draaiknop. Slim en handig. Zeker als je hem een paar keer moet verstellen.

Qua materiaal lijkt Joby een mix van zeer stevige plastics te hebben gekozen in haar herkenbare zwart-rood combinatie. Het geheel voelt zeer stevig aan en na een paar keer vallen zijn er geen sporten van beschadiging aan de klemsystemen in de Locking Arm en Action Clamp.

Gebruik

Tijdens gebruik valt eigenlijk alleen op dat de kracht van de klem niet altijd voldoende sterk is wanneer je deze op horizontale buizen plaatst. Door de zwaartekracht wil de klem weleens kantelen. Dit is op te lossen door een beetje tape over de buis te plakken om hem zo wat stroever te maken. Gebruik je de Action Clamp op verticale buizen, dan heb je eigenlijk geen zorgen.

Conclusie

Hoewel de Action Clamp bij gebruik op horizontale buizen niet altijd de perfecte grip heeft, is de combinatie van de clamp en de locking arm een goede aanwinst voor iedereen die regelmatig met action cams en andere kleine camera’s werkt.

Beschikbaarheid

Distributie via Degreef & Partner. Beschikbaar via o.a. Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.