Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Deze smartphones krijgen Android 6.0

Met het verschijnen van Android 6.0 Marshmallow is het weer de vraag welke toestellen de nieuwe Android versie daadwerkelijk zullen draaien en dan heb ik het met name over de toestellen die nu al in de markt staan. Een korte inventaris van wat we al weten.

Motorola

Motorola zit als ex-Google dochter nog altijd dicht op het vuur. De Moto G uit 2014 en 2015, de Moto X uit 2014 en de Moto X Play en Moto X Style zullen Android 6.0 updates ontvangen en Motorola kennende zullen ze daar niet al te lang mee wachten. De Nexus 6 krijgt haar update direct van Google, dus die zal waarschijnlijk het eerst aan de beurt zijn.

Sony

Sony zal een deel van haar Z-series smartphones updaten naar Android 6.0. Natuurlijk valt de Xperia Z5 hieronder en zeer waarschijnlijk ook de Xperia Z3+, Xperia Z3 Comptact en de Xperia Z3. Of de Xperia Z, Z1 en Z2 een update krijgen is nog onbekend. Naar verwachting zal Sony ook de Xperia Z3 Tablet en Xperia Z4 Tablet updaten.

HTC

HTC lijkt het breder aan te pakken. Deze geeft de Desire Eye, 816, 820, 826, One (m8), One (m8s), m8 eye, E8, One ME, E9, E9+ Buuterfly 2 en E9+ Butterfly 3 een update naar Android 6.0.

Samsung

Samsung lijkt van plan om de Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge+, Galaxy Note 4, Galaxy Note Edge en Galaxy Note 5 te updaten naar Android 6.0.

LG

Tenslotte zal LG haar G3 en G4 smartphones van Android 6.0 Marshmallow voorzien.

Updaten blijft problematisch

Hoewel de fabrikanten een beperkt aantal smartphones van een update zullen voorzien, is het maar de vraag of je daar wat aan hebt. Wanneer je jouw toestel via een provider hebt aangeschaft, kan het zijn dat die providers ook nog de nodige aanpassingen aan de software willen maken voor ze die beschikbaar stellen en ook dan gaat er weer flink wat tijd overheen.

Hoewel een update naar Android 6.0 vooral ook een comfortdingetje is (nieuwe features, lager energieverbruik etc), dicht het ook lekken in Android zoals Stagefright en Stagefright 2.0. Met name de bezitters van goedkopere Android smartphones lijken in de steek te worden gelaten. De Consumentenbond is onlangs een actie gestart maar eerlijk is eerlijk… de goedkoper smartphones zijn niet voor niets zo goedkoop. In de race voor om voor de laagste prijs in de schappen te willen liggen is het maar de vraag of fabrikanten er verstandig aan doen budget vrij te maken voor software updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.