Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WD My Passport Ultra

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Nette lees- en schrijfsnelheid
  • Handige backup tool
  • Handige beheertools
  • Compacte behuizing

THE BAD

  • Backup tool bevat geen ondersteuning voor het backuppen van virtuele (NAS) drives

In 2012 mocht ik van WD de My Passport Edge testen. Een prachtige, stevige en compacte harddrive met USB 3.0. Dat was toen nog echt nieuw. We zijn al heel wat jaartjes verder en met de My Passport Ultra hebben we de nieuwste generatie in de handen. Kan deze net zoveel indruk maken als de Edge?

Unboxing

WD heeft weinig verandert aan de unboxing van de drive. Ook nu vinden we de 1TB drive in combinatie met een USB 3.0 verlengkabel en de nodige documentatie. WD levert ook WD Apps software met de My Passport Ultra mee. Deze staat op de drive zelf.

Design

Oké, hier legt de Ultra het echt even af tegen de Edge. De vormfactor is gelijk gebleven, maar de Ultra zit in een all plastic behuizing. Het plastic is wel zeer stootvast en krasjes vallen veel minder op. Daarmee is de behuizing van de My Passport Ultra wel beter geschikt om mee op pad te nemen terwijl de Edge toch vooral een harddrive is om op het bureau te laten liggen. De WD My Passport Ultra meet 110 mm x 81,6 mm x 12,8 mm.

WD vult het design aan met gekleurde rubber banden en bijbehorende USB 3.0 kabels die los te bestellen zijn. Helaas hebben we die niet bij de testsample ontvangen, dus moeten we het met bovenstaande afbeeldingen van WD zelf doen.

 

Snelheid

USB 3.0 heeft een bandbreedte van 5Gb of 640MB per seconde, maar zelfs de beste SSD’s hebben moeite om die snelheid te behalen. In de My Passport Ultra zit natuurlijk geen SSD (dat zou een heel ander prijskaartje hebben), maar een HDD ofwel Harddrive. Het model dat wij testen bevat een harddrive van 1TB. Deze harddrive levert een leessnelheid van 112.8MB per seconde op tegenover een schrijfsnelheid van 112.7MB per seconde. Dat is heel mooi gebalanceerd en een prettige snelheid om data bij weg te schrijven en weer uit te lezen. Duurtests laten zien dat deze drive dan ook zeer geschikt is voor het opnemen en weergeven van Full HD content. Daarmee zou deze ook prima aan een TV gehangen kunnen worden.

Apps

Om de WD My Passport Ultra interessanter te maken, levert WD een software suite met de drive mee. Deze bestaat uit WD Backup, WD Security, WD Drive Utilities en WD Quick View software.

WD-Apps-Setup

Wat opvalt is dat de software tijdens de installatie eerst zal kijken of er een recentere versie is. Deze kan per direct worden gedownload. Een mooie, vloeiende ervaring. Het is alleen niet mogelijk om te selecteren welke software je wel of niet wenst te installeren. Het is all or nothing.

WD Backup

Wanneer je WD Backup start, zal deze keurig alle mogelijkheden tot het maken van backups weergeven. Uiteraard zal de software alle non-WD drives in het systeem negeren als backup medium, maar Dropbox ondersteuning is wel aanwezig. Handig wanneer je bepaalde bestanden ook brandveilig zou willen opslaan.

Helaas is het niet mogelijk om mappen op NAS servers te selecteren. Ook niet wanneer je deze als virtuele drive aan jouw systeem hebt toegevoegd. Wat mij betreft is dit een gemis in de functionaliteit. Natuurlijk kun je de WD My Passport Ultra wel aan de betreffende NAS hangen, maar dan moet je ook de backup software van de NAS gaan gebruiken omdat je de WD software niet kunt draaien.

WD Security

Wil je jouw data en backups beter beveiligen? Dan gebruik je de WD Security software voor de drive. Hierbij stel je een wachtwoord in om bij de data op de drive te komen. Je krijgt wel een enorme waarschuwing. Het achterhalen van het wachtwoord is niet mogelijk. Nooit. Never. Ook niet door WD zelf. Qua veiligheid is dit helemaal top, maar denk goed na over het wachtwoord dat je gaat gebruiken.

WD-Security

WD Drive Utilities

Onder deze app heeft WD een kleine verzameling handige tools aangelegd. Zo kun je deze tool gebruiken om schijftests uit te voeren. Zo controleer je de drive op problemen. Door deze op tijd te vinden verklein je het risico op dataverlies. Ook stelt deze tool je in staat om de drive te testen nadat je deze uit de verpakking hebt gehaald. Mocht de tool problemen vinden, kun je de drive direct omwisselen bij de verkoper. Slim en handig dus!

WD-Drive-Utilities

Verder maakt de tool het gemakkelijk om de sluimertijd aan te passen om zo energie te besparen evenals mogelijke slijtage. Handig! De laatste tool wist alle data van de drive.

WD Quick View

WD Quick View start in de icon tray van windows. Wanneer je er over beweegt, krijg je meteen een overzicht van de status van jouw WD drives. Opvallend is dat deze ook meteen mijn oude WD MyNetN900 router van WD herkent. Hoewel deze router allang gedegradeerd is tot snelle hub, zijn de instellingen van de router nu nog sneller toegankelijk. Een fijne verrassing van WD.

WD-Quick-View

Conclusie

WD is al jaren één van dé expert op het gebied van (mobiele) harddrives. Qua hardware kan het bedrijf dan ook weinig fout doen. Dit zien we terug in een stevige behuizing in nette snelheden voor de drive. De meerwaarde zit hem in de software suite die WD meelevert. Deze is mooi compleet en gemakkelijk in gebruik. De Quick View app is zelfs een aangename verrassing wanneer je meerdere WD producten in huis hebt.

Beschikbaarheid

De WD My Passport Ultra ligt in verschillende kleuren in de winkel. Naast verschillende kleuren zijn de drives beschikbaar in 500GB, 1TB en 2TB uitvoeringen. In alle gevallen krijg je dezelfde USB 3.0 aansluiting. De drives zijn onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.