Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

De NPO wil in Full HD over DVB-T2

De dagen van KPN’s digitenne lijken geteld nu de overheid plannen heeft om de frequenties van Digitenne in te zetten voor extra capaciteit op mobiele netwerken. Dit terwijl landen om ons heen innoveren en het DVB-T van Digitenne vervangen voor DVB-T2. Het voordeel van deze nieuwe techniek is dat de beeldkwaliteit niet gelimiteerd is tot SD. Door nieuwe compressietechnieken is het mogelijk om een Full HD signaal over de ether te duwen.

Bij HDTVnieuws weten ze te melden dat de NPO gisteravond heeft aangekondigd ook gebruik te willen gaan maken van DVB-T2. Ze vinden het belangrijk dat Nederlanders in het buitengebied en op de camping de NPO zenders ook gewoon in Full HD kunnen ontvangen. Gratis natuurlijk net als nu de situatie is. De HD zenders zouden in 2017 in de lucht moeten zijn.

NPO-bestuurder Henk Hagoort geeft wel toe dat dit alleen mogelijk is als de overheid het spectrum vrij houdt. Alleen dan kunnen de DVB-T2 plannen worden doorgezet. Hij benadrukt ook dat als de overheid het spectrum toch vrij maakt voor mobiele diensten, de keus van de gebruiker verder wordt gelimiteerd.

Het gratis aanbod van de NPO bestaat al jaren uit NPO1, NPO2, NPO3 en de regionale publieke omroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.