Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Seagate Wireless (mobiele harddrive)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer compact
  • Stabiele verbinding
  • Ondersteuning voor AirPlay, DLNA en Chromecast
  • Prima app ondersteuning
  • Prima accuduur

THE BAD

  • Geen NFC

Vorig jaar bekeek Arjan de Seagate Wireless Plus. Een forse harddrive met een capaciteit van 2TB en een eigen WiFi netwerk. Handig, want zo kan iedereen op één harddrive werken wanneer we weer eens in de persruimte van een beursgebouw zitten. Met de Seagate Wireless komt het bedrijf ook met een instapmodel en die heb ik de afgelopen tijd mogen testen.

Unboxing

Seagate levert de Wireless met een USB 2.0 kabel en een handleiding. De 500GB harddrive zit er natuurlijk al in.

Design

Qua design is dit instapmodel veel verfijnder. We zien hier duidelijk dat Seagate veel leert van LaCie. Seagate lijfde die fabrikant van opslagmedia in in de maand mei van 2012. Vorig jaar leek de samenwerking echt haar vruchten af te werken. Bijvoorbeeld door één design voor alle verpakkingen te lanceren. Hoewel beide merken blijven bestaan en een eigen identiteit blijven behouden valt het niet te ontkennen dat de Wireless gewoon een hele mooie drive is geworden.

Seagate zal de Wireless in verschillende kleuren leveren. Ons testmodel wat wit, de STDC500206. Daarnaast verschijnen ook de groene STDC500401, de blauwe STDC500400, de rode STDC500402 en de zwarte STDC500205.

Specs

De Seagate Wireless is uitgerust met een 500GB harddrive van 2,5 inch. Verbinden met de PC hoeft niet via WiFi, maar kan ook gewoon via de meegeleverde micro-USB kabel. Seagate heeft hierbij voor USB 2.0 gekozen. In de Wireless Plus is dit nog USB 3.0. Qua kostprijs zal het verschil niet heel groot zijn geweest, maar mogelijk wil Seagate het verschil tussen deze instapper en het plus model niet beperken tot de capaciteit. Jammer, want het overzetten van een Full HD film duurt hierdoor toch al snel een paar minuten langer dan bij de Wireless Plus.

De Seagate Wireless weegt 281 gram. De draadloze harddrive meet 12,5 x 12,5 x 2,5 CM. Helaas heeft Seagate de Wireless niet van een NFC chip voorzien. Dat had de samenwerking met non-iOS apparaten gemakkelijker kunnen maken al is het instellen van de drive niet zo heel veel werk.

Seagate Media App

Spil in het web van de Seagate Wireless is de Seagate Media App. Deze app is onder zowel iOS als Android te downloaden en stelt je in staat om vrij door de inhoud van de drive te bladeren. Hoewel de app zelf een mediaplayer voor muziek in zich heeft, vertrouwt de Android app voor het afspelen van filmebestanden op de apps die aanwezig zijn op de smartphone. Hierdoor kun je gewoon jouw favoriete player gebruiken en dat is slim van Seagate.

Via de Seagate Media App is het ook mogelijk om de instellingen van de drive aan te passen. Denk aan het WiFi wachtwoord, maar ook om de Seagate Wireless op te nemen in jouw WiFi netwerk. Hierdoor kun je jouw internetverbinding gewoon blijven gebruiken terwijl jouw smartphone, tablet of laptop met de Seagate Wireless verbonden is.

Via de Seagate Media App is het ook mogelijk om bestanden naar de Chromecast te pushen, mits beiden in hetzelfde netwerk zitten.

Seagate Media Sync

Voor gebruik van de Wireless in combinatie met een PC of Mac moet je gebruik maken van de Seagate Media Sync software. Deze voegt de drive (wanneer deze is verbonden) als netwerkschijf toe aan jouw computer. Je kunt hem dan gewoon als NAS benaderen. Qua instellen van de drive heeft deze app nog weinig te bieden. Voor de eerste installatie blijft het dus beter om de mobiele app te gebruiken.

Streamen

De belangrijkste graadmeter is natuurlijk de mogelijkheid om media te streamen. Op SD kwaliteit gaat dit tot 4 gelijktijdige gebruikers prima. Met HD kwaliteit moet je niet meer dan 2 gelijktijdige gebruikers op de drive hebben zitten anders wil de boel weleens haperen. Bij regulier gebruik van bestanden heb ik met 6 personen tegelijk geen problemen mogen ervaren.

Ik noemde het al eerder, het is mogelijk om vanuit de Seagate Media App naar Chromecast te streamen. Seagate noemt op de verpakking ook de Roku, maar die is in onze markt officieel niet beschikbaar. Wel is het mogelijk om vanuit verschillende apparaten met ondersteuning voor DLNA en AirPlay de bestanden op de drive te benaderen. Let er wel op dat het indexeren van mediagegevens niet heel vlot verloopt. Knal je er ineens duizenden MP3’s op, kan het even duren voor je al die gegevens ook daadwerkelijk zal zien.

Accuduur

De accu in de Seagate Wireless is net even iets kleiner dan die in de Wireless Plus. Seagate geeft aan dat de maximale gebruiksduur zo’n 6 uur is. Dit is afhankelijk van hoe hard de WiFi zender moet werken, hoeveel gebruikers er zijn en hoeveel je aan het streamen bent. Ik heb uiteraard geen labtests uitgevoerd, maar ik kwam nooit onder de 5 uur accuduur.

Conclusie

Met de Wireless introduceerde Seagate een goedkoop alternatief voor de zware 1TB en 2TB uitvoeringen van de Seagate Wireless Plus. Het enige dat echt storend is, is de keuze voor USB 2.0. Verder functioneert de drive prima bij dagelijks gebruik. Afgezien van de capaciteit die wat kleiner is, is hij kwalitatief vergelijkbaar met de grotere plus uitvoeringen.

Beschikbaarheid

De Seagate Wireless is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

6 reacties

  1. Beste redactie, bedankt voor de review.
    Het is inderdaad een goed apparaat.
    Het lukt mij niet om via de Mac bestanden te wissen of mappen te maken. Ik heb alleen LEZEN bevoegdheid.
    Kan ik ongestoord de structuur veranderen naar ExFAT of wordt de Seagate daardoor onbruikbaar voor Wireless?

    1. Paul,

      De Seagate mobile kan helaas níet naar ExFAT worden veranderd. Het apparaat zal dan niet meer booten.
      Slechts NTFS wordt ondersteund.

  2. Wij beschikken niet over een mac om dit uit te proberen, maar ik ga er voorzichtig vanuit dat je vanalles in de war zal schoppen bij het formatteren. Uiteraard kun je eerst een goede back-up proberen te maken. Wel gek dat je alleen lezen rechten krijgt. Onder Windows is het allemaal geen probleem bij ons testexemplaar.

  3. Kan ik deze wireless schijf zonder problemen formateren naar Fat 32 zonder de boel in de war te brengen. De schijf ntfs wordt door mijn humax niet herkend en ik weet uit ervaring dat de humax prima werkt met fat 32. Voor mij geen probleem de maximale 4 gb begrenzing.

  4. Bedankt voor de reactie. Bij de western digital iWifi harde schijf kan je volgens de gebruiksaanwijzing wel formateren naar fat 32′. De Segeate zegt hier niets over. Loop ik risico indien naar fat 32 wordt geformatteerd en niet meer terug kan naar ntfs. Heeft iemand ervaring hiermee. Seagate is telefonisch in het Nederlands niet t bereiken. Kan je me verder helpen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.