Picture of Kevin Krechting
Kevin Krechting

Review: Madcatz Strike 3

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • design
  • fijne toetsen

THE BAD

  • 2 losse onderdelen

Madcatz, wie kent het niet? De gedurfde vormgeving heeft het bedrijf geen windeieren gelegd, nu de beurt aan het kleinste toetsenbord in de Strike serie, de S.T.R.I.K.E 3. Voor wie een Madcatz product wilt voor een redelijke prijs.

Unboxing

De doos is voornamelijk wit en we zien op de achterkant meteen de specs waar dit toetsenbord om bekend zou moeten staan. We zien zoal de verlichting, de softwaremogelijkheden en de toetsaanslagen staan. Wanneer we de doos aan de zijkant openmaken komt er een bruine kartonnen doos uitzetten. Wanneer we deze openmaken zien we mooi een papiertje met daarop de Strike schorpioen. In folie verkapt zit de Strik 3 keurig te wachten op uitgepakt te worden. Voor de fanboys is er zelfs een leuke set stickers bijgevoegd!

Al met al een redelijk standaard verpakking, geen verassingen of tegenvallers.

Vormgeving

Ook in dit instapmodel zien we duidelijk de kenmerken van Madcatz. We zien een oplopende rand waarop we 9 knoppen zien. 8 knoppen om zelf in te richten, een knop om te wisselen tussen de drie modi en een knop om de Windowstoets uit te schakelen. De bovenste rand loop stijlvol van recht naar links steeds wat hoger op. Mooi gedaan. In het midden van de oplopende rand zien we een soort handvat, mijn vingers passen er niet tussen en ik concludeer dat ze ook niet echt bedoelt zijn als handvat maar is het gewoon voor de sier en om het toetsenbord geen dik uiterlijk te geven.

Verder zien we een stijlvolle spatiebalk, mooie strakke en schuine lijnen en daarbinnen in nog eens de lijn geaccentueerd. We zien dat de spatiebalk onderin iets uitloopt, leuk gedaan. Meestal zie je onderaan een toetsenbord dat alle toetsen gelijk lopen aan elkaar.

Rechtsboven zien we de naam van dit toetsenbord prijken en rechtsonder de bekende strepen van Madcatz. Boven de pijltoetsen zijn eveneens 5 toetsen die je zelf een command kunt geven. Meer daarover later.

Het draad is ook geheel in de stijl van het toetsenbord zelf, mooi geweven rood met zwart  draad en ook de usb aansluiting is voorzien van het Madcatzlogo. Niet je standaard draad dus. Je kunt de verlichting van je toetsenbord geheel zelf aanpassen met de software. Al vind ik rood toch persoonlijk het beste bij een Madcatz toetsenbord passen ;)

Dan rest ons nog het laatste onderdeel dat besproken gaat worden. Het gedeelte waar je polsen op rusten. Deze kun je loshalen van het toetsenbord zelf mocht je het niet fijn vinden. Waar je polsen zitten zien we een wat gladder en glanzender plastic gedeelte. Overall genomen is dit toetsenbord niet zeer speciaal voor Madcatz termen maar toch zeker nog steeds een lust voor het oog gezien het een instapmodel is.

Gebruikersgemak

Ok, nu hebben we het uiterlijk gehad maar hoe gebruiksvriendelijk is hij? Ze zeggen dat je sneller toetsaanslagen kunt maken, nu vind ik dit altijd maar een beetje een grijs gebied. Als we het al kunnen hebben over “sneller”reageren dan hebben we het over milliseconden. Laat ik zeggen dat dit toetsenbord meer dan fijn typt, lekker zacht en snel. De toetsen geven weinig weerstand waardoor je sneller typt dan een van een paar tientjes.

De macrotoetsen bovenaan gebruik je niet snel tijdens een game, het is vooral bedoeld om pagina’s te openen sluiten enz. Voor het opstarten van je game en noem maar op. De macrotoetsen bij de pijltoetsen kunnen wel worden gebruikt tijden gamen, voorwaarde is dan wel dat je niet met WASD werkt,  wat veel gamers natuurlijk wel doen. De ligging van de macrotoetsen zijn naar mijn mening niet super nuttig maar wel leuk om erbij te hebben.

Dan heb je aan de voorzijde van de knoppen F5 t/m F12 icoontjes zitten voor het bedienen van je muziek, doorspoelen, volume regelen en de helderheid te regelen van de Strike zelf. Overdag zijn ze goed zichtbaar maar wanneer het donker is vallen deze iconen helemaal weg en moet je op de tast op zoek naar de toetsen. De toetsen moeten bediend worden door de rechter “windowsknop”, deze in verwisseld met een knop met het logo van Madcatz. De echte windowsknop kun je mooi uitzetten met de knop bovenaan, erg handig als je er een handje van hebt om die per ongeluk in de drukken!

Wat beter had gekunnen is het verlengstuk waar je polsen op rusten. Je legt namelijk je toetsenbord op uitsteeksels van het verlengstuk, het is in het begin even op gevoel je Strike op die uitsteeksels te plaatsen. Wil je je toetsenbord even oppakken en ergens anders neerzetten dan moet je ook je verlengstuk meebrengen. Ze klikken namelijk niet in elkaar, ze vallen als het waren ineen zonder actieve binding. Ze liggen dus “los”van elkaar, er zitten wel kleine haakjes aan om ze bij elkaar te houden maar een kliksysteem had ik beter gevonden, nu heb je altijd twee losse stukken i.p.v. één toetsenbord. Je kunt de Strike wel gebruiken zonder dit stuk maar dat is echt niet fijn en daarom denk ik dat de dikke meerderheid dit stuk zeker gebruikt. Ik kan dus geen goede reden vinden waarom ze geen kliksysteem hebben gebruikt.

Het verlengstuk ligt erg prettig, je polsen vallen precies op de gladden gedeeltes en het voelt lekker natuurlijk aan. Naar mijn mening dus lekker ergonomisch.

Al met al, werkt dit toetsenbord erg fijn alleen merk je wel hier en daar dat het echt een instapmodel is en er nog wat kleine verbeteringen mogelijk zijn.

Software

Natuurlijk heb je goede software nodig om echt goed gebruik te kunnen maken van je twaalf marcotoetsen. De software die je kunt downloaden is prima, mooi vormgegeven en in eerste instantie misschien wat overweldigend maar al snel erg duidelijk en overzichtelijk. Er zijn meer dan 40 instructies die je kunt koppelen aan je macrotoetsen. Maar je kunt ook cijfers en letters koppelen en zelfs je eigen macro’s maken. Je kunt ook hier je kleur van je toetsenbord veranderen. Je kunt drie verschillende modi helemaal aanpassen, je kunt dus je toetsenbord goed aanpassen aan je drie verschillende games. De kleur van het toetsenbord laat weten in welke modi je zit. Dan moet je het dus wel even onthouden, de kleur is namelijk de enige indicatie. Als laatste tab heb je duidelijk enkele kopjes om je meer te laten lezen over de Strike 3, drivers te downloaden enz. Een compact en goed programma. Geen poespas, lekker direct en duidelijk!

Conclusie

Een mooi instapmodel, prima vormgegeven en gamed lekker weg. Je kunt mooi je toetsenbord in 16 miljoen kleuren veranderen. Je hebt 3 modi waartussen je makkelijk kunt schakelen, je hebt ook 12 macrotoetsen die je kunt programmeren naar hartenlust.

Er zijn wel wat verbeteringen mogelijk maar we moeten niet uit het ook verliezen dat dit maar het instapmodel is van de Strike serie en dat er natuurlijk concessies gemaakt moeten worden. Al heb je voor een adviesprijs van €99,- keuze genoeg met wellicht wat usb aansluitingen of meer programmeerkeuze. Al betwijfel ik of ze er ook zo goed uitzien als de Strike 3. Het is dus maar wat je belangrijk vind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.