Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Hähnel Extreme camera accu’s

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Schokbestendig
  • Beter beschermd tegen extreme koude
  • Zeer lange levensduur

THE BAD

  • We kunnen klagen over de 100mAh minder capaciteit dan het origineel, maar dat is verwaarloosbaar.

Net wanneer je denkt dat een accu geen spannend verhaal kan opleveren, stuurt Hähnel ons ineens haar Extreme accu’s op. Knaloranje accu’s die niet zozeer strijden op basis van accucapaciteit, maar vooral op onhandig gebruik en natuurlijk ook een beetje op prijs. Anders zou je natuurlijk gewoon het origineel kopen ;-).

Unboxing

De unboxing is niet heel spannend. In het doosje zit een Hähnel Extreme accu en een klepje ter bescherming. Net zo volledig als de aanschaf van een origineel dus. Overigens hebben wij ter test de Hähnel Extreme HLX-E6 (EOS 5DMk III, de Canon EOS 7D en de Canon EOS 70D) ontvangen. Dit is de vervanger van de Canon LP-E6 die we dagelijks gebruiken.

Hähnel Extreme HLX-E6 IMG_1045

Specs

De Hähnel Extreme HLX-E6 heeft exact dezelfde maat als de originele Canon LP-E6 accu. Beiden leveren keurig 7,2 Volt af. De capaciteit van de Canon ligt iets boven die van Hähnel. Canon levert 1.800mAh, Hähnel 1.700mAh. Bovendien garandeert Hähnel 1.620mAh.

Hähnel Extreme HLX-E6 IMG_2236

Qua gebruiksduur claimt Hähnel dat de accu’s 1.550 keer geladen kunnen worden voor ze rond de 40% van de capaciteit verloren zijn. De accu’s moeten valbestendig zijn (hebben we getest) en zonder problemen werken bij -10 graden Celsius (Hebben we ook getest).

Design

Je zou zeggen dat het gewoon een oranje kopie van het origineel is, maar de Hähnel Extreme HLX-E6 is veel meer dan dat. Hähnel heeft de accu’s niet enkel van grijs en oranje plastic voorzien. Het oranje plastic is namelijk voorzien van een hele dunne, rubberen coating. Deze coating geeft net even iets meer grip op de accu. Wanneer je haastig een accu uit jouw tas moet graaien kan dat net even het verschil maken. Oké, het is vooral een comfortfactor.

Een andere aanpassing aan de Hähnel Extreme HLX-E6 is dat Hähnel gebruik heeft gemaakt van een ander soort plastic voor de buitenkant van de accu dan Canon in het origineel heeft gedaan. Deze plasticsoort lijkt een tikkeltje zachter en dat is handig om valschade te voorkomen.

Hähnel Extreme HLX-E6 IMG_2235

Ten opzichte van het origineel is de accu ook intern aangepakt. Dit merk je niet in het gewicht. Nouja, nauwelijks. De originele Canon LP-E6 weegt 75 gram. De Hähnel Extreme HLX-E6 weegt 78 gram. Een verschil van slechts 3 gram. Dit verschil zit hem niet zo zeer in het gewicht van de accucellen. Tenminste, dat verwacht ik niet omdat de capaciteit van de Hähnel Extreme HLX-E6 net even iets kleiner is dan van de Canon. Het verschil zit hem in hoe Hähnel de accu heeft afgewerkt.

Het accupakket ligt namelijk ingekapseld in siliconen om schokken op te vangen. Deze accu’s mag je dus gewoon uit jouw handen laten glippen. Ook de elektronica is voorzien van een extra coating. Het geheel moet de accu’s bovendien beter bestand maken tegen koude.

Valtest

Hier op kantoor hebben we een reguliere non-labtest gehouden. We hebben de accu’s van onze bureaus geduwd. We hebben ze van de trap laten vallen op een laminaatvloer en in de keuken zelfs op een tegelvloer. De hoeken van de Hähnel Extreme HLX-E6 vertonen wel enige schade in de vorm van afvlakking. Dit is echter compleet verwaarloosbaar.

Vriestest

We hebben ook een vriestest met de accu’s gehouden in een vriezer die -24 graden Celsius kan halen. Dit omdat Hähnel garandeert dat de accu’s het bij -10 nog doen. We moeten immers een uitdaging in het leven hebben.

Wat opvalt is dat na een uur vriezen, de accu’s keurig een oppervlaktetemperatuur hebben van -22 graden Celsius. De kerntemperatuur kunnen we helaas niet meten. Deze temperatuurdaling blijkt geen enkel probleem. De camera geeft nog steeds aan dat de accu’s vol zijn. Bij gebruik merken we niet dat de accu’s sneller leeg raken.

Bij een dag bij -24 is het een heel ander verhaal. De buitentemperatuur is -24 graden en de kerntemperatuur lijkt ook zover te zijn gedaald. De camera geeft aan dat de accu’s nog maar half vol zijn. Bovendien is na een half uurtje filmen op één accu, de accu gewoon leeg. We zochten de grens, en die hebben we dus gevonden. Al met al niets voor Hähnel om zich voor te schamen.

Conclusie

Accu’s hebben enorm veel moeite met koude temperaturen. Helaas kunnen we een mooie winterwandeling niet exact simuleren, maar bij onze experimenten bij -24 graden Celsius zetten de accu’s prestaties neer die indrukwekkend zijn. Met het origineel zouden we dit niet aandurven.

Ook de prestaties tijdens onze valtests zijn indrukwekkend. Hoewel niet iedereen aan de lopende band accu’s zal hoeven wisselen, is het een fijne gedachte dat je weinig vrees hoeft te hebben voor valschade. De geclaimde 1.550 laadcycli die Hähnel garandeert kunnen we helaas niet testen, maar al met al blijkt de Hähnel Extreme HLX-E6 een opvallende maar zeer goede vervanger voor de originele Canon LP-E6.

Beschikbaarheid

Hähnel produceert deze sterke accu’s niet alleen ter vervanging voor de Canon LP-E6. HÄhnel heeft ook modellen voor de Canon EOS 550D, de Canon EOS 650D en de Canon EOS 700D (HLX-E8), Nikon D3300, de Nikon D5300 en die de Nikon EN-EL14 (HLX-EL14), de Nikon D7100, de Nikon D610 en de Nikon D810 (HLX-EL15). Distributie via Degreef & Partner, o.a. te vinden bij Bol.com.

Eén reactie

  1. De Hahnel accu’s zijn NIET compatibel met de Canon 80D. Een grip met een Hahnel en een Canon accu zal de Hahnel volledige negeren. 2 Hahnel accu’s werkt wel, maar doordat de chip in de Hahnel accu niet herkend wordt door de EOS80D kan deze volledig crashen en toch de volgende dag wel weer werken. Kortom”: niet gebruiken met de 80D.
    Jupio accu’s zijn wel volledig compatibel. Als je een Hahel uit de camera haalt gaat de gebruiksteller op nul als hij teruggezet wordt. Een Canon of Jupio accu zl in het geheugen van de 80D worden opgeslagen omdat het een id heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.