Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Honor Holly dual sim smartphone

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • prima vormgeving
  • mooi scherm
  • dual sim
  • prima accu
  • waanzinnige prijs/kwaliteit

THE BAD

  • camera
  • luidspreker

Lang heeft Samsung de markt voor goede betaalbare smartphones gedomineerd. Even leek Huawei barstjes in die sterke positie te maken. Maar dan opeens is er Honor. Een merk wat onder Huawei valt, maar geheel zelfstandig opereert. De introductie van hun derde telefoon, de Honor Holly, was heel opmerkelijk. Op basis van inschrijving werd de prijs bepaald. Die was al laag en onlangs al binnen drie maanden na introductie al onder honderd Euro. Kan dat wat zijn?

Om maar direct met de deur in huis te vallen; iedereen moet de Honor Holly in overweging nemen. Of het nu is als enige telefoon of als vakantie of kroeg telefoon; de Honor Holly is zonder twijfel het meeste waar voor je geld op dit moment. Maandag barst de telecom beurs MWC los. Als de Honor Holly dan overeind blijft heeft Honor een winnaar.

huawei-holly-hol-u19-280x210-imaeywwz2mhkdfhzDe Honor Holly wordt geleverd met een lader en dat is het. Geen fancy hoesjes, hoofdtelefoon of iets derdelijks. Je koopt een simlock vrije smartphone en die krijg je. Bij de eerste aanraking doet de telefoon veel denken aan de succesvolle Samsung Galaxy S3. De vormen en het formaat zijn vrijwel identiek. Het beeldscherm is ietsje groter. De kwaliteit van de afwerking kan zich 100% matchen aan de top telefoon van twee jaar geleden. Niets aan de vormgeving en materialen doen denken aan een budget telefoon. Natuurlijk geen rond aflopend scherm of aluminium behuizing. Maar goede kunststof en lekker scherm.

Honor-holy-image004Scherp
De Honor Holly heeft een 5-inch IPS HD display met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Wanneer je het scherm naast een telefoon van zes a zeven honderd Euro legt, zie je het verschil aan de hoeveelheid info die een duurdere telefoon haarscherp kan weergeven. Omdat Honor kiest voor wat minder info, blijft het resultaat haarscherp. De lichtopbrengst en het contrast zijn opmerkelijk goed. ook hier echt niets wat ook maar iets aan budget doet denken. Enkel wanneer de telefoon naar een high-end model ligt, zie je wat verschil.
De Honor Holly heeft een 8 megapixel primaire camera met BSI technologie (OV backside illumination) en een 2 megapixel secundaire camera. Het toestel beschikt ook over een f/2.0 diafragma, 5 optische lenzen, dubbelzijdig transparante folie en vingerafdrukbestendige drielaagse-lenscoating, technologie voor een verbeterde lichtopvang en een macro modus op 8cm voor landschapsfoto’s. De foto’s en video beelden zijn bij goed licht fantastisch. Bij matig licht krijgt de camera het moeilijk. Wij zouden niet een hele vakantie op enkel deze camera vastleggen. De 2MP camera aan de voorkant is prima voor chatten, maar mag beter voor leuke selfies.

Geluid
Met een hoofdtelefoon klinkt het geluid heerlijk. Enkel een audiofiel met geitewollen sokken in sandalen zal tekortkomingen in de geluidsprocessor kunnen ontdekken. Wel jammer is dat de mini-jack hoofdtelefoon aansluiting niet compatibel is met iPhone stekkertjes. Dat is dus even oppassen geblazen. De ingebouwde luidspreker is goed voor ringtones en spelgeluidjes. Een film of FLAC audio bestand komt er niet mee tot leven.

huawei-holly-u19-280x210-imaeyffcvg6a8mgcReizen
De afmetingen van de Holly Honor zijn lekker voor iedereen die langer is dan 1,5 meter. Hoewel de prijs het een ideale instapper maakt voor kinderen, is het formaat net wat te groot voor echt kleine kinderhandjes. Voor iedere (jong) volwassene is het formaat lekker groot maar ook voldoende klein om de telefoon met één hand te bedienen en in een kontzak te laten glijden. Pas op dat je hem daar niet vergeet. Het gewicht en geringe dikte zorgen echt dat je vergeet waar je de telefoon hebt gestopt. Het geringe gewicht en lage prijs maken het al een ideale reis-/ kroeg/ festival telefoon. Als bonus heeft deze telefoon een dual sim. Op reis stop er dus een lokale sim in en houdt je de kosten lekker laag. Zo hebben wij er tijdens de wintersport een data prepaid kaart van KLAX in Oostenrijk in gestopt. Dan surf je 10GB voor slechts 15 Euro. Het toestel ondersteunt de WCDMA en GSM functies. De dagen van twee verschillende smartphones voor werk en privé zijn voorbij; maak kennis met betaalbare roaming in het buitenland door het gebruik van een lokale SIM-kaart. Voor foto’s, apps en bestanden heeft de Honor Holly 16GB aan boord en is uitbreidbaar met een 32GB microSD kaartje. De accu is met 2000 mAh erg krachtig, maar had iets krachtiger gemogen. Vooral op reis is het handig als de telefoon twee dagen bruikbaar blijft.

Interface en apps
De Honor Holly komt met Android 4.4.2 KitKat. De Honor interface is maar een beperkte aanpassing op de Android ervaring. Van ons had het geheel weg gemogen. De extra apps zoals een zaklamp, calculator en radio zijn handig. Voor wie echt angst heeft voor smartphones is er een dummy interface mogelijk. De enige tekortkoming die wij ontdekten is de onmogelijkheid om met vergrendeld scherm even een foto te maken. De meeste andere telefoons staan dat wel toe. De Honor Holly heeft een quadcore 1.3 GHz high-speed processor en voelt nergens sloom of budget aan.

Conclusie
De Honor Holly is een aanrader. Voor 99 Euro vind je niet een betere prijs kwaliteit verhouding. De camera en de luidspreker zijn de enige twee punten die het budget karakter verraden. Bij ons gaat ie standaard mee op reis en naar de kroeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.