Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Honor T1 (Android Tablet)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm goed display in deze prijsklasse
  • Zeer vlotte chipset
  • Mooi slank ontwerp
  • Goed materiaalgebruik

THE BAD

  • Het is lastig om hoesjes te vinden

Als er één trend is die we op dit moment zien dan is het dat de Chinese tablets niet alleen steeds goedkoper worden, maar ook steeds beter. Dit bewijst ook de chipset in de goedkope Honor T1 tablet die Huawei naar Nederland brengt. Opvallend binnen het lage prijssegment is echter dat de Honor de eerste goedkope tablet is met een display waar we best vrolijk van worden.

Unboxing

In de doos van de Honor T1 vinden we een USB lader en een micro-USB kabeltje. Een handleiding wordt niet vergeten. Verder geen bijzonderheden.

Design

Ook qua design valt niet te klagen over de Honor T1. Aluminium en plastic wisselen elkaar af in een body die toch best slank genoemd mag worden. Zelfs de Galaxy Tab3 serie van Samsung voelt goedkoper aan. Een slimme zet van Huawei.

Het Micro-SD slot is keurig achter een klepje geplaatst en de knoppen zijn netjes in de rand van het toestel weggewerkt. Al met al valt hier dus niets te klagen.

Specs

Onder de motorkap vinden we een chipset met daarop een quad-core 1.9GHz processor, 1GB aan werkgeheugen en, opvallend, een Adreno 305 GPU. De Adreno’s zetten doorgaans stevige prestaties neer ten opzichte van de Mali GPU’s, aar vinden we vooral in premium smartphones en tablets. Voor liefhebbers van games is dit een interessante zet van Honor.

In de benchmarks zien we de resultaten van de Adreno GPU. De AnTuTu score is niet bijzonder voor deze chipset, maar de 3D Mark score ligt een stukje hoger dan we in dit prijssegment zouden verwachten. Hoewel de Honor T1 niet tot de top zal behoren, zal het gros van de games prima draaien.

Display

Maar nu het belangrijkste probleem van goedkope tablets; het display. Dit blijkt voor de Honor T1 niet echt problematisch. De kijkhoek is weliswaar niet zo breed als op de duurdere tablets, maar wel een stuk beter dan wat ik de laatste jaren voorbij heb zien komen. Eigenlijk ben ik er zeer tevreden mee. Er zit geen kleurzweem op het display en ook de zwarting is eigenlijk prima. Ik zou wat kunnen zeuren over het contrast, maar ook dat zou ik dan vooral noemen om een punt te maken. Eigenlijk is het display voor deze prijscategorie bijzonder goed te noemen.

Android

De Honor T1 draait op het moment van schrijven op Android 4.3 in combinatie met Emotion UI 1.6 van Huawei. Deze Emotion UI richt zich vooral op de iOS gebruiker. Zo is er geen uitgebreide app drawer, maar komen alle apps standaard op het homescreen. Bij het opstarten is het aantal widgets dan ook zoveel mogelijk beperkt om de iPhone gebruiker niet af te schrikken ;-). Natuurlijk is het mogelijk om naar voorkeur een andere launcher te draaien.

Verder levert Huawei enkele eigen apps af waaronder een DLNA app waarmee de Honor T1 zowel als player als server gebruikt kan worden en een serie Gameloft games. Opvallend is de aanwezigheid van BitCasa Drive op de tablet. Dit is een soort Dropbox waar je normaal 5GB aan opslagruimte krijgt. Door je met de T1 te registreren krijg je 20GB aan online opslag. Bitcasa versleutelt bovendien alle data die naar haar servers wordt verstuurd.

Huawei Honor T1 vs. Samsung Galaxy Tab 4

Na deze complimenten kan ik niet anders dan een uitdager tegenover de Honor T1 zetten en dan moet dan de Samsung Galaxy Tab 4 7.0 zijn. Deze heeft namelijk hetzelfde display, maar kost zo’n €50 meer. Wat krijg je dan behalve een achterkant van zacht plastic?
Weinig is het enige antwoord dat in me opkomt. De kijkhoek van het display van de Galaxy Tab 4 is net iets breder en de kleuren zijn een tikkie dieper. Beide tablets draaien echter op een quad-core 1.2GHz (of 1.19GHz) processor en hebben 1GB aan werkgeheugen. Echter krijg je bij de Honor T1 16GB aan interne opslag tegenover 8GB bij de Tab 4. Wel is de capaciteit van de accu van de Tab4 twee keer zo groot. De effectieve gebruiksduur van de Tab 4 is dus maximaal twee keer zo lang ten opzichte van de T1.

Gebruikservaring

In het dagelijks gebruik weet de Honor T1 zich goed te bewijzen. De tablet is vlot en stabiel. Ondanks dat de T1 nog niet op Android 4.4 of de nieuwe Emotion UI 3.0 draait, loop ik eigenlijk niet tegen problemen aan. De gebruiksduur stelt ook niet teleur. Nu moet ik er geen 8-urige werkdagen op maken, maar in de praktijk hoef ik hem maar eens per week op te laden. Prima.

Conclusie

Met de Honor T1 legt Huawei een bommetje onder de Galaxy Tab 4 serie van Samsung. Als Huawei deze tablet ook met grotere schermen gaat importeren krijgt Samsung er een geduchte concurrent bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.