Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Van HDTV naar SmartTV

Android TV, WebOS en andere platformen groeien op de moderne TV’s, maar wat als je al een goede HDTV hebt die niet smart is? Dan maak je hem gewoon smart en dat is een stuk gemakkelijker dan je denkt.

Lekker casten

Om content naar jouw TV te sturen zijn grofweg twee mogelijkheden te bedenken. Je kiest voor het populaire Chromecast of je kiest voor EZCast. In beide gevallen kies je voor een HDMI stick die je in jouw TV steekt en streamt via WiFi. Een LAN kabel aansluiten is helaas niet mogelijk.

Chromecast

Google’s Chromecast is wereldwijd de meest populaire HDMI stick. Het maakt daarbij niet uit of je een iOS of Android toestel gebruikt. Na een simpele en snelle installatie kun je media die je via jouw smartphone of tablet kiest casten op jouw HDTV. Daarbij voert de Chromecast al het werk uit zodat je de accu van jouw smartphone of tablet spaart.

De Chromecast is één van de weinige oplossingen die zonder problemen Full HD Netflix strwams kan weergeven. Daarnaast is er ondersteuning voor populaire apps als NPO Gemist en YouTube. Ook kun je het scherm van de Chrome browser live op TV weergeven.

EZcast

Er zijn talloze fabrikanten van EZcast sticks. Van Renkforce RenkCast (Conrad) tot BenQ. De hardware kan iets afwijken, maar de software niet.

Via de EZcast software cast je video’s en muziek naar jouw smart TV. Bovendien bevatten vele sticks ondersteuning voor Miracast. Dit werkt op alle non-Sony en non-Samsung smartphones met miracast ondersteuning. Het scherm van jouw smartphone of tablet wordt dan gespiegeld op de TV.

Android Stick

Het is ook mogelijk om een Android stick te plaatsen. Deze zijn fors duurder omdat ze gebruik maken van een veel zwaardere chipset. Houdt daar rekening mee. Ze zijn in veel gevallen zwakker dan Android boxen omdat er weinig ruimte is. Een LAN aansluiting is vaak wel mogelijk via een micro-USB adapter, maar het geeft een berg snoerenwerk.

Installatie

In alle gevallen steek je de stick simpelweg in een vrije HDMI poort. Stroom moet je aanleveren via micro-USB. Als je een vrije USB aansluiting op jouw TV hebt, kun je die gebruiken. Anders kun je wellicht een USB poort van een gameconsole, NAS of ander apparaat in de buurt gebruiken. Desnoods gebruik je een oude telefoonlader. Er is maar weinig stroom nodig.

HTPC, Mediaplayer of box

Vroeger werden ze HTPC’s genoemd. Kleine computers op Windows en zware mediaplayers. Die markt lijkt langzaam af te sterven. Afgelopen jaar werd de ene na de andere mediaplayer met Android gelanceerd en ook de Raspberry Pi blijft een stevige populair. We praten je dan ook door een aantal opties heen.

HTPC

Ze namen in aantallen af, maar door een nieuw licentiemodel van Microsoft zou de HTPC weer populair kunnen worden. Deze compacte PC’s draaien in veel gevallen namelijk op Windows. Wanneer fabrikanten Bing met Windows 8.1 mee installeren, hoeven ze niet langer voor de licentie te betalen. In China wint deze mogelijkheid aan populariteit.

Één van de eerste HTCP’s uit China die deze nieuwe licentie gebruikt is de Minix Neo Z64 Windows. Windows is als platform nog steeds erg zwaar, maar het voordeel is dat je apps kunt gebruiken die je al kent van jouw desktop of laptop. Denk aan VLC, Plex en XBMC om er maar een paar te noemen. Bovendien draait Netflix in Full HD.

Android Box

Het grote alternatief is de Android Box. Er zijne en aantal grote merken die deze produceren. Denk aan Ugoos, Tronsmart en Minix. Het gros van de boxen draait op een tablet versie van Android. De afgelopen jaren hebben fabrikanten flink geïnvesteerd in launchers (het startscherm) die goed met een afstandsbediening bedient kunnen worden en ook de snelheid neemt snel toe waardoor we steeds meer Android boxen zien die op 4K kunnen draaien.

Het voordeel van Android is Google Play met een berg aan apps en games die je op de Android box kunt draaien. Toch zijn er ook nog de nodige problemen. Netflix weigert om Full HD streams toe te staan en XBMC draait niet altijd vlekkeloos wanneer je bestanden van een NAS probeert af te spelen. Nu Google ook met Android TV komt, bestaat de kans dat deze ontwikkelingen in 2015 in een stroomversnelling komen.

Raspberry Pi

De ultieme XBMC oplossing blijft voor nu de RaspBerry Pi. Het kleine printplaatje koop je voor een paar tientjes en dat vul je voor weinig geld aan met een leuk kastje als die van Anidees. Ondanks dat de processor van de RaspBerry Pi niet veel voorstelt ten opzichte van de Android boxen en HTPC’s, is het retestabiel. Weinig flexibiliteit, maar wat hij doet, doet hij dus heel goed. Overigens is onlangs de Raspberry Pi 2 B aangekondigd die meer rekenkracht levert. Microsoft heeft al aangekondigd dat het met een Windows 10 versie voor deze variant komt, maar het zal nog even duren voor het zover is.

Denk er bij het bestellen van een Raspberry Pi wel aan om ook een behuizing en eventueel een voeding, adapter etc mee te bestellen. De meeste websites leveren je anders alleen ene printplaatje af. Bij de betere Chinese websites zijn ook heatsinks te vinden om de passieve koeling te verbeteren.

Installatie

Het grote voordeel van deze boxen is dat je meerdere USB poorten krijgt en vrijwel altijd een vaste LAN aansluiting. Hierdoor is het geen probleem om toetsenborden, gamecontrrollers, externe harddrives etc aan te sluiten. Houdt er wel rekening mee dat je, met uitzondering van de Pi, een USB poort in de TV niet als voeding kunt gebruiken. Deze zal te zwam zijn. Het kost je dus een extra stopcontact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.