Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

AllSecur laat live data van jouw auto gebruiken om o.a. jouw premies te verlagen

In het Verenigd Koninkrijk deden ze het vorig jaar al, maar jezelf verzekeren op basis van rijgedrag kan nu ook in Nederland. Met behulp van de MyJini dienst maak je jouw auto (van na 1996) smart en door minder te gassen en te driften verlaag je ook nog eens de premies.

MyJini-DashboardDe MyJini is een zogenaamde OBD dongle die je op de OBD2 poort van iedere auto van na 1996 kunt plaatsen. De kleine dongle bevat een ingebouwd GPRS modem en een GPS tracker. De GPS data en de date van de boordcomputer van jouw auto worden vervolgens doorgestuurd naar de MyJini server. MyJini zal op basis van de data punten uitkeren voor jouw rijgedrag. Jij kan deze inzetten om de premie van de AllSecur basisverzekering te verlagen og om andere producten/diensten te krijgen. Denk aan korting op een Shell tankpas.

Deze punten worden uitgekerd op basis van jouw rijgedrag en de locaties waar je rijdt. Zit je veel op de snelweg, heb je weinig te vrezen. Daar gebeuren weinig ongelukken. Rij je vooral op binnenwegen, wordt het risico al snel een stuk hoger. Hoe hard je accelereert is ook van belang net als hoe hard je remt. Hoe hard je rijdt blijkt echter irrelevant voor het risicoprofiel.

Door gebruik te maken van GPRS loop je minder risico dat anderen toegang krijgen tot jouw boordcomputer. Met een bluetooth of WiFi verbinding zou de veiligheid van de computer lastiger te waarborgen zijn. De MyJini is bovendien door de TüV op conformiteit gecontroleerd zodat deze geen schade aan de boordcomputer kan aanrichten en wereldwijd zijn al 1.8 miljoen van deze dongles uitgezet.

De data van de MyJini wordt niet alleen op binnenlandse wegen in de gaten gehouden. De MyJini heeft Europese dekking. In ieder land heeft de dongle twee mobiele netwerken waar het gebruik van kan maken.

Kun je zelf ook iets met de data? Natuurlijk krijg je zelf ook inzichtelijk hoe jouw rijgedrag is. Wellicht kun je er zelfs informatie uit winnen om zuiniger te gaan rijden. Verder overweegt het team achter de MyJini om het platform te koppelen met IFTTT. Daarmee zou je bijvoorbeeld de kilometeradministratie kunnen automatiseren.

Update: In het originele verhaal werd de suggestie gewekt dat AllSecur toegang zou hebben tot al jouw data. AllSecur heeft echter enkel toegang tot het opgebouwde risicoprofiel en niet tot de details van jouw persoonlijke data.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.