Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Energiebesparen met glazen dakpannen, in Zweden doen ze het al

Wil je energie van de zon in huis toepassen zijn er grofweg twee mogelijkheden. Of je legt zonnecellen op je dak, of je legt er zwarte platen en leidingwerk op om water te verwarmen. Voor dat laatste biedt Soltech in Zweden nu een nettere oplossing.

Soltech is namelijk begonnen met de productie van glazen dakpannen. Deze liggen minder diep dan de traditionele keramische dakpannen. Hierdoor is er voldoende ruimte onder de dakpannen om een zonnecollector te plaatsen en daarmee de verwarming van de woning bij te staan. Dit zonder dat je lelijke zwarte platen op het dak moet monteren.

Het zal even wennen om glazen dakpannen in je omgeving te zien, maar het idee is best slim. Veel woningen zijn namelijk voorzien van daken met dakpannen en het monteren van zonnecollectors en zonnepanelen maken daken doorgaans niet mooier. Het is wachten tot we ook dakpannen kunnen kopen met daarin zonnepanelen.

Eén reactie

  1. Glazen dakpannen zaten er al in het oude huis waar ik ben geboren, om daglicht op zolder te brengen. Het huis zal gebouwd zijn eind 1800 vermoed ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.