Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Nieuwe Buren (DVD)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede cast
  • Sterk verhaal

THE BAD

RTL maakte er groots reclame voor, maar leek de serie vooral op te hangen aan het ‘swingersbestaan’ dat een centrale rol speelt in het verhaal van Nieuwe Buren. Eenmaal gekeken blijkt Nieuwe Buren een ijzersterk verhaal te herbergen. Niet vreemd, want de serie is geschreven naar de gelijknamige roman van Saskia Noort.

De serie opent met een clown en een klein jongetje. Sem, zo blijkt zijn naam. De twee lopen door het bos naar een huis en als ze aankomen… ziet de clown vegen bloed op het raam en dan… neemt de serie ons mee terug. 22 weken voordat de clown en Sem bij het huisje aankomen.

We ontmoeten het stel Eva (Bracha van Doesburgh – Het Klokhuis, Johan) en Peter (Daan Schuurmans – Bellicher Cel). De twee staan op het punt een kind te krijgen en zijn daarom de stad uit gegaan naar de idyllische wijk Zonnewijk in Almere. Een wijk waar de hele buurt uitloopt voor een huiswijntje van de Gall en Gall en alles met (en zonder) een stekker bij Samsung vandaan komt. We weten dat product placement een mooie manier is om dure projecten te financieren, maar soms moet je echt je best doen om niet over deze merken te struikelen.

Goed, terug naar het verhaal, want het gaat niet goed met het kindje van Eva en Daan en al snel verliezen ze het. Gelukkig krijgen ze al snel steun van de overburen. Steef (Thijs Römer) en Rebecca (Katja Schuurmans) vangen de twee op en trekken ze door het verdriet heen. Toch blijft Eva een dijk van een kinderwens houden en Peter is niet in staat om haar daarbij te helpen. Als ze meer ontdekken over de hobby van de overburen, smeden Eva en Rebecca een plan…

Het verhaal van Nieuwe Buren is ijzersterk en wordt duidelijk kracht bijgezet door de Nederlandse sterrencast in de serie. De casting van Bracha van Doesburgh voor Eva is een gouden greep. Ze heeft wel vaker vreemde typetjes gespeeld waardoor de rol haar op het lijf geschreven blijkt. Sterker nog, in mijn ogen is dit het beste karakter dat ze tot nu toe heeft neergezet. Ook Katja weet haar rol als Rebecca sterk neer te zetten.

Daan Schuurmans zet als Peter wel een karakter neer dat heel dicht bij zijn rol als Michael Bellicher ligt. In beide gevallen de slachtofferrol, al zien we hier hoe Peter enorm doordraait. De grote verrassing voor mij was echter Thijs Römer in de rol van Steef. We komen er al snel achter dat Thijs een dubbelleven leidt als corrupte agent, maar het duurt niet lang voordat we een zeer gevoelige vaderkant leren kennen. Langzaam maar zeker ontvouwt zijn karakter zich en dat is misschien wel de ware rode draad in deze serie.

Conclusie

Bij het zien van de reclames ging ik er vanuit dat de serie het vooral van de bedscènes moest hebben. Hoewel dat met spelers als Bracha en Katja echt geen straf is om naar te kijken, blijkt de serie gewoon een krankzinnig goed verhaal in zich te hebben. Nieuwe Buren bracht mij dan ook 420 intense minuten TV plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.