Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: SanDisk Ultra II 240GB (SSD)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer complete levering
  • Handige software
  • Goedkoop

THE BAD

Met de Ultra II introduceerde SanDisk onlangs de tweede generatie consumenten SSD in deze serie. Met de Ultra II generatie wil SanDisk laten zien dat het nog steeds heer en meester is op het gebied van flash geheugen. De eerste SanDisk SSD verscheen immers in 1991 en kende toen een verbazingwekkende 20MB aan opslagruimte. De gezamenlijke fabrieken van Toshiba en SanDisk produceren immers nog steeds het grootste volume flash memory.

Naamgeving

De naam Ultra II is duidelijk als je kijkt naar de vorige generatie. Die kreeg nog de naam Ultra mee. Toch is het ook weer niet heel ‘normaal’ als we kijken naar de geschiedenis van SanDisk. ‘Vroegâh’ was er namelijk ook een Ultra II, en een Extreme II en een Extreme III etc. Deze namen waren terug te vinden op de fotokaarten van SanDisk. SanDisk wist echter ook dat deze nummers snel op zouden lopen. Vandaar dat SanDisk er voor koos om te stoppen met de nummers en in plaats daarvan de class en later de snelheid in MB’s op de producten te vermelden.

SSD’s kennen geen Class en ook geen UHS of andere standaard om zich aan te conformeren. SanDisk snapt ook dat een snelheid in MB’s niet voor iedereen even duidelijk zal zijn. Daarom lijkt SanDisk terug te keren naar de nummering met deze Ultra II schijf. Dit is natuurlijk allemaal niet heel relevant, dus laten we kijken naar de gebruikservaring en prestaties van de Ultra II schijf.

Unboxing

De verpakking van de Ultra II is niet veel groter dan de SSD zelf. Omdat de SSD extra plat is voor de nieuwste generatie ultrabooks (7mm), krijg je er ook een plastic plaatje bij om de ruimte in oude notebooks en zelfs desktops op te vullen. Simpel en handig. Verder moet je het doen met een korte, maar krachtige handleiding. Ach, meer hebben we ook niet nodig toch?

Installatie

We gaan even uit van een installatie als extra schijf onder Windows op een dekstop. Dit omdat de Ultra II een SSD is die ook prima geschikt zou moeten zijn voor gamers. Dat test ik natuurlijk graag.

Windows herkent de aangesloten SSD van SanDisk meteen. Wanneer je de app Schijfbeheer start, zal deze meteen vragen om de SSD klaar te maken voor gebruik.

Kies bij initialiseren gewoon voor de MBR optie. Dat werkt prima. GPT heeft wat afhankelijkheden waar ik je niet mee wil vermoeien. Gezien het een schijf kleiner dan 2.2 TB is, biedt GPT voordelen die verwaarloosbaar zijn.

SanDisk-Ultra-II-Schijfbeheer-Stap-1

Nu zal de schijf in het schijfbeheer overzicht zichtbaar zijn. In mijn geval als schijf 2. Daarachter een groot, zwart vlak met niet-toegewezen opslagruimte. Met de rechter muistoets daarop klikken en kiezen voor een nieuw eenvoudig volume. Ook dit keer kies ik de eenvoudige weg.

SanDisk-Ultra-II-Schijfbeheer-Stap-2

Bij de wizard die nu start kun je gewoon tot het einde op Oké blijven klikken. Nouja, bijna aan het einde kun je een handige naam aan de schijf geven. Bijvoorbeeld ‘Games’. Een paar seconde later opent Windows Verkenner en zie je een keurige, lege SSD. Tijd om je games naar de SSD te verplaatsen.

Techniek

De Ultra II SSD is de eerste generatie van SanDisk die gebruik maakt van het nieuwe 19nm procedé. Dit levert kleinere en snellere chips op. Het type NAND chip dat SanDisk heeft geproduceerd is een TLC of Triple Level Cell. Samsung gebruikt al langer TLC, o.a. in haar 840 drives.

Het klassieke nadeel van TLC is de snelheid en de betrouwbaarheid. Dit omdat meer cellen op elkaar worden gestapeld. Hierdoor heb je minder ruimte nodig om een chip te maken en dat levert voldoende besparing op om deze Ultra II goedkoop in de markt te kunnen zetten (ook de reden dat Samsung deze keuze maakte). Toch lijkt SanDisk dit probleem aan te hebben gepakt met hun eigen firmware in de controller die de chips aanstuurt.

Deze is voorzien van SanDisk’s ncache 2.0. Een technologie die een deel van het TLC geheugen gebruikt in SLC modus (Single Level Cell). Hierdoor wordt de chip stabieler en sneller wat hogere pieksnelheden moet opleveren.

Hierdoor durft SanDisk ook gamers een garantie te geven van drie jaar. Tegen die tijd is het immers goedkoop om naar een snellere en grotere SSD te upgraden.

Gratis software

Bij de drive levert SanDisk de SSD Dashboard. Deze software helpt je om je SSD in de gaten te houden en de firmware te updaten. Ook is het mogelijk om via de software direct met de support afdeling in contact te komen staan. Extra handig is de meter met de verwachte levensduur die je tijdens gebruik langzaam zal zien afnemen. Deze geeft aan wanneer het tijd wordt om een nieuwe SSD te kopen. De Dashboard software is geheel in het Nederlands.

SanDisk-Ultra-II-Dashboard

De Benchmark

SanDisk zet nogal een stevige claim op de verpakking van de Ultra II SSD. De leessnelheid zou op 550MB per seconde moeten liggen ten opzichte van 500 MB per seconde bij het schrijven naar deze drive. In de meeste gevallen maak je gebruik van de SATA 3.0 standaard, net als ons testsysteem. Deze heeft een theoretisch maximum van 600MB per seconde.

SanDisk-Ultra-II-Benchmark

De claims van SanDisk zijn mooi, maar worden helaas niet waargemaakt. Al mag ik ook niet klagen over de snelheden die de Ultra II wel haalt. Met een pieksnelheid van 421,8 MB per seconde om te lezen en 382,4 MB per seconde om te schrijven komt de SanDisk wel heel dichtbij de relatief dure Intel 730-serie SSD’s.

Conclusie

De Ultra II van SanDisk is de eerste TLC schijf van SanDisk. Hoewel de snelheid iets lager is dan de verpakking doet vermoeden, is zij extreem snel in haar prijsklasse. Daarmee is de Ultra II de goedkoopste SSD om mee te upgraden naar een snellere PC. Daarnaast heeft SanDisk een uniek voordeel met haar SSD Dashboard software.

Beschikbaarheid

De schijf zal beschikbaar zijn met capaciteiten van 120 GB voor € 75,00, 240 GB voor € 109,00, 480 GB voor € 209,00 en 960 GB voor € 409,00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.