Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Seagate Wireless Plus

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Net design
  • Voelt stevig aan
  • Goed uithoudingsvermogen
  • Degelijke snelheden
  • Ondersteuning voor DLNA

THE BAD

  • Er is ruimte voor verbetering, maar dat is niet noodzakelijk.

Voor onze redactie stonden deze zomer de nodige beurzen op het programma. Om goed samen te kunnen werken, kwam Seagate naar ons toe met de Wireless Plus. Een harddrive (van in ons geval 2TB) met een eigen accu en WiFi. Ideaal om bestanden van verschillende gebruikers te ontvangen en om bestanden naar dezelfde gebruikers ter beschikking te stellen. Bovendien levert Seagate een aardige back-up suite mee.

Natuurlijk zijn er al heel wat van dit soort oplossingen. Zo leveren QNAP, Kingston en SanDisk vergelijkbare oplossingen, maar op alle fronten kleiner. Die bedrijven gebruiken enkel flash opslag en gebruiken daar hoofdzakelijk SD kaartjes voor. Hierdoor zijn de oplossingen klein en snel, maar bieden ze niet heel veel ruimte. Seagate doet dit wel.

Toch hebben de oplossingen van de andere merken vaak wel voordelen die Seagate vergeten lijkt te zijn. Zo zijn de oplossingen van Kingston en QNAP ook bruikbaar als privé router wanneer je op de hotelkamer een LAN kabel ter beschikking hebt. Het ontbreken van deze functie is eigenlijk het enige dat ik echt mis. Maar nu blik ik duidelijk al vooruit naar de conclusie ;-).

Unboxing

Seagate levert de Wireless Plus lekker compleet. Je krijgt niet alleen een USB 3.0 kabel bij de drive, maar ook een netstroomlader. Voor een reisproduct zou ik het wel gewaardeerd hebben als Seagate ook met een mooi passend tasje zou komen.

Design

Eerder deze zomer hebben we de ultraslanke Backup Plus Slim drive van Seagate mogen testen. Dat de Wireless Plus een stuk groter en zwaarder is, is natuurlijk niet verrassend. De drive moet immers niet alleen een 2,5 inch harddrive huisvesten, maar ook een flinke accu en de hardware voor de WiFi router.

Door het ontbreken van extra’s als LAN aansluitingen en SD kaartlezers, kan Seagate duidelijk een less is more aanpak hanteren voor het design van de Wireless Plus. Aan de voorkant zitten twee status LED’s (zijn uit te schakelen) en aan de zijkant een power knop. Het enige gat is voor de micro-USB 3.0 kabel. Prima.

Seagate Media App

De Seagate Media App is een filemanager die het gemakkelijk maakt om bestanden tussen jouw Android of iOS apparaat en de Wireless Plus deelt. Daarnaast kun je deze app gebruiken om de drive in te stellen. Van een wachtwoord op de WiFi verbinding tot het aanpassen van de SSID. Helaas beschikt de Wireless Plus niet over NFC waardoor je onder Android wel handmatig moet verbinden.

De Seagate Media App kent ook players voor muziek en video, maar deze zijn qua codecs zeer beperkt. Gelukkig is het ook mogelijk om apps als MX Player te gebruiken en zo alsnog alle content af te spelen. Dit is overigens een probleem waar niet alleen Seagate mee kampt. Ook andere spelers op deze markt hebben gebrekkige ondersteuning voor codecs.

Seagate Media Sync

Voor PC’s en Mac’s heeft Seagate de Seagate Media Sync app beschikbaar. Deze staat helaas niet op de drive, maar is gewoon via de Seagate website te downloaden. Dat LaCie tegenwoordig onderdeel van Seagate is zien we niet alleen aan de verpakking (hetzelfde karton). De LaCie Fuel drives worden namelijk ook door de Seagate Media Sync software ondersteund. WiFi instellingen aanpassen is niet mogelijk met deze app. Daarvoor moet je dus echt een Android of iOS apparaat gebruiken.

Waar de software van de Backup Plus Slim van Seagate aan alle kanten te wensen overliet, blijkt het softwarepakket van de Wireless Plus dik in orde te zijn.

Ondersteuning van andere apparaten

Voor andere apparaten kan de Wireless Plus als NAS gezien worden door de ondersteuning voor DLNA. Het is dan ook geen enkel probleem voor mijn PS4 of mijn Sonos netwerk om mediabestanden op e Wireless Plus te vinden en af te spelen.

Datasnelheid

Qua datasnelheid hebben we niet echt te klagen over de Wireless Plus. Natuurlijk halen we de snelheden van de kleine flash oplossingen niet, maar voor een harddrive halen we best aardige snelheden. Het lezen doen we met een snelheid van ongeveer 127MB per seconde. Voor het openen van grote bestanden een mooie snelheid. De schrijfsnelheid ligt met 54MB per seconde een stuk lager. Wanneer je flinke films naar de drive gaat kopiëren is hij dus echt wel even bezig. Wanneer je veel met foto’s en kleine filmbestanden werkt, is de snelheid gewoon comfortabel.

Verbindingen

De Wireless Plus kan gelijktijdig 7 WiFi apparaten aansturen. In onze test heeft hij hier inderdaad nauwelijks moeite mee. Alleen wanneer we Full HD streams op alle apparaten starten (en dan niet dezelfde bestanden) krijgen we duidelijk met capaciteitsproblemen te maken. Twee Full HD streams draaien is echter geen enkel probleem.

Voor het verplaatsen van bestanden gebruik je onder Android en iOS de Seagate Media app. Onder Windows zie je een netwerkhardeschijf die aan je systeem is toegevoegd.

Accuduur

Seagate geeft aan dat de accu zo’n tien uur meegaat. Dit is erg afhankelijk van de omstandigheden. In een reguliere thuissituatie waar één a twee personen gebruik maken van de Wireless Plus ga je dit gemakkelijk halen. Op beurzen waar veel WiFi verstorend verkeer is, veel personen gebruik maken van de drive en deze wisselende opdrachten geven, heeft de accu het een stuk zwaarder en halen we net de acht uur. Of je zelf regelmatig de drive in dit soort omstandigheden gaat gebruiken is natuurlijk nog maar de vraag.

Conclusie

Na mijn ervaring met de Backup Plus Slim van Seagate was ik wat sceptisch over hoe Seagate de Wireless Plus qua software in elkaar zou hebben gezet. Seagate heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. Hoewel het fijn zou zijn als we WiFi instellingen vanaf de PC aan zouden kunnen passen, werkt de software prima en de mogelijkheid om bestanden ook via DLNA te streamen is simpelweg geweldig. We kunnen duidelijk spreken van een NAS ervaring voor onderweg.

Heb ik dan geen wensenlijstje? Zeker wel. De drive zou voor de reiziger geschikter zijn als je een LAN aansluiting zou kunnen delen en ook het automatisch kopiëren van content op een SD kaart zou heel fijn zijn als back-up voor de fotograaf. Ruimte genoeg dus voor een pro versie, maar als je veel opslagruimte nodig hebt is dit toch het beste wat je op dit moment kunt krijgen.

Beschikbaarheid

Seagate levert de Wireless Plus in 500GB, 1TB en 2TB uitvoeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.