Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Tefal Infinity Press Revolution ZC500 (Slowjuicer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Twee filters
  • Zeer compacte opbouw
  • Goed schoon te houden

THE BAD

De slowjuicer was jarenlang een apparaat voor de elite. Dé fans die er alles voor over hebben om gezonde sapjes te maken en dan ook vaak enorme bedragen moesten afrekenen. Hierdoor is het ook vooral een markt van de kleine merken gebleven. Tot nu toe. Tefal stort zich met de Infinity Press Revolution in de strijd en dat lijkt behoorlijk goed uit te pakken.

Unboxing

Tefal levert de Infinity Press Revolution met twee filters. Één voor sappen en één voor coulis (of sauzen). Daarnaast vinden we een leuk receptenboekje, een handige borstel voor het schoonmaken van de filters en twee sapkannen waarvan één met een scheidingswandje. Het enige dat ontbreekt is een dekseltje voor op de vulopening om zo het stof uit de machine te houden als je hem een tijdje niet gebruikt.

Tefal-Infinity-Press-Revolution-Unboxing

Slowjuicers vs. de sapcentrifuge

Waarom zou je voor een slowjuicer gaan in plaats van de klassieke sapcentrifuge? Voor iedereen die al eens uit beiden heeft mogen drinken is dat geen heel vreemde vraag. De centrifuge breekt de cellen van groenten en fruit en probeert zoveel mogelijk van het sap in de juiste richting te slingeren. Met dezelfde snelheid wordt ook de overgebleven pulp uit het filter geslingerd en daar is daardoor veelal vochtig en daarmee verlies je veel bruikbare sappen.

Een slowjuicer werkt anders. Door een sterke motor drukt een grote schroef (worm) de sappen letterlijk uit de vruchten en groenten. De twee filters bepalen hoeveel vezels er nog mee kunnen komen. Bij het sapfilter hou je hierdoor een fluweelzacht resultaat over. De overgebleven pulp is hierdoor droger dan bij de oude centrifuge techniek.

Tefal geeft aan dat de Infinity Press Revolution, ten opzichte van haar eigen centrifuge, tot 35% meer sap uit de vruchten en groenten haalt. In combinatie met mijn eigen ervaringen met de centrifuges van Philips komt dit ongeveer overeen.

Design

Horizontale meters zijn schaars, zeker in de Hollandse keuken. Het ontwerp van de Infinity Press Revolution is dan ook erg slim. De machine neemt vooral in de hoogte veel ruimte in. De twee kannen gebruik je aan de ene kant voor het sap en aan de andere kant om de pulp op te vangen. Natuurlijk kun je hier best andere, eigen kannen voor gebruiken.

De motor van een slowjuicer moet niet snel, maar wel heel krachtig zijn. Ook hier zie je het voordeel van massaproductie. In de prijsklasse van de Infinity Press Revolution, is het de enige die ik kon vinden met een sterke 300 Watt motor.

Schoonmaken

Een ander belangrijk element aan het design van een keukenapparaat is hoe gemakkelijk het schoon te maken is. Hoewel de Infinity Press Revolution uit veel grote onderdelen bestaat, kunnen ze wel allemaal de vaatwasser in. Al is het verstandig om de filters wel even schoon te borstelen voor je de vaatwasser vult. Niet iedere vaatwasser zal de filters anders echt goed schoon opleveren.

Wanneer je zeer vochthoudende groenten en vruchten perst (denk aan komkommers, citrusvruchten etc), dan komt het weleens voor dat de hoeveelheid sap net iets te groot is voor de metalen goot en er wat onder komt. Gelukkig is dit met een doekje snel weg te poetsen.

Is dit de makkelijkste machine om schoon te maken? Nee, dat zeker niet. Ik heb bij de lokale kookshop machines gezien die minder en kleinere onderdelen bevatten om schoon te maken. Deze zitten echter in een veel hogere prijsklasse. In vergelijking tot machines in dezelfde prijsklasse is de Infinity Press Revolution toch echt wel de winnaar.

Receptenboek

We zijn het van Tefal gewend en ook bij de Infinity Press Revolution zit weer een prachtig vormgegeven receptenboek. Tefal heeft hierin een aantal sappen op basis van detox en vitaliteit verzameld. Bij een aantal is het alleen wat lastig om hier in Nederland de ingrediënten te vinden. Staar je echter niet blind op de recepten. Knal gewoon wat je lekker vindt in de machine en doorgaans komt het wel goed 😉

Ervaring

In de afgelopen drie weken heb ik vrijwel dagelijks gebruik gemaakt van de Infinity Press Revolution. Zeker nu de Nederlandse groenten en fruit enorm in prijs zijn gezakt, is het fijn winkelen. De reden dat ik vrijwel dagelijks sapjes maak is juist omdat het schoonmaken zo enorm gemakkelijk is.

Tefal-Infinity-Press-Revolution-Sap

Waar wel wat meer werk zit, is in het voorsnijden van groenten en fruit. De Infinity Press Revolution bevat namelijk drie vulbuisjes aan de bovenkant. Deze zijn wat aan de smalle kant en dat is logisch. De groenten kunnen immers niet op de punt van de wortel worden geperst. Hoewel dit wat meer tijd kost, ben je min of meer verplicht om in de groenten en stukken fruit te kijken en zo weet je ook zeker dat je niets in de machine gooit dat rot is. Overigens moet je vruchten met grote pitten (abrikozen, kersen etc) altijd ontpitten voor je ze in zo’n machine knalt.

Wat nog iets meer aandacht nodig heeft zijn vezelhoudende groenten. Een bosje worteltjes kan prima in de Infinity Press Revolution, maar een bospeen en zeker de winterpeen moet je echt even over de lengte in dunnere stukken snijden en rustig aan de machine voeren. Doe je dit niet, kan de machine de vezels niet snel genoeg kwijt en draait de worm zich los. Op dat moment stopt de machine keurig zodat je hem uit elkaar kunt halen om de ruimte tussen de worm en het filter schoon te maken. Doe je rustig aan, is er dus niets aan de hand. Slowwwww dus ;-).

De kwaliteit van de persing kun je meten aan de pulp. Hoe droger, hoe beter. Van het pulp van een sap centrifuge valt doorgaans een prima bouillon te trekken. Hoewel de pulp van extreem zachte groenten en vruchten nog heel iets vochtig kan zijn, is hier echt geen bouillon meer van te trekken. De voedingsstoffen zijn er duidelijk uit.

Tefal-Infinity-Press-Revolution-Pulp

Conclusie

In de wereld van de slowjuicers zijn betere machines te vinden dan de Infinity Press Revolution. Dat wordt al snel duidelijk wanneer je jezelf in de slowjuicers verdiept. Die ‘betere’ machines kunnen nog net iets meer sap uit de pulp persen, maar bieden vooral meer comfort bij het schoonmaken. Toch is de Infinity Press Revolution een aanrader. De kracht zit hem in de massaproductie. Tefal biedt de kwaliteit van een machine die best €350 mag kosten tegen een prijskaartje van €219.

Recept: Extra fijne hutspot

Als het om recepten gaat merk je al snel dat het hele internet staat volgeschreven over heerlijke sappen. Het zal al snel aanvoelen of iedereen maar gewoon wat bij elkaar gooit en tot een goed resultaat komt. Ach, dat klopt ook wel aardig. Ik heb weleens sapjes die niet ‘lekker’ zijn uit de machine laten komen, maar echt vies zijn ze tot nu toe niet geweest. Ik kom dan ook niet met een saprecept, maar met een idee voor een maaltijd.

We gaan extra fijne hutspot maken. Hoewel het qua hoeveelheid vezels niet heel geschikt is als complete maaltijd, werkt het wel heel goed als een mooi tussengerechtje.

Ingrediënten:

  • 1 zakje instant aardappelpuree
  • 200 gram worteltjes
  • Volle melk
  • Geraspte, jonge kaas

We beginnen met het voorbereiden van de worteltjes. Heb je gewoon een klein bosje, is schoonmaken voldoende. Gebruik je de traditionele winterpeen, moet je (zoals boven aangegeven) deze even een paar keer over de lengte doorklieven.

Nu de worteltjes klaar zijn, draai je ze langzaam door de Infinity Press Revolution, met gebruik van het sapfilter. Wil je iets meer vezels, kun je ook kiezen voor het coulis filter. De pulp die uit de Infinity Press Revolution komt, bewaar je nog even.

Tefal-Infinity-Press-Revolution-Filters

Met de maatbeker meet je de hoeveelheid sap die je hebt op. Kijk op de verpakking van de aardappelpuree hoeveel water/melk je normaal moet toevoegen. Met de volle melk vul je het niveau in de maatbeker aan. Daarna giet je het geheel in een pan met deksel en breng je het vocht aan de kook. Roer om velletjes te voorkomen.

Is het water aan de kook, dan voeg je het poeder voor de puree toe. Je zal merken dat je nu een extreem fijne, egale hutspot over hebt. Wil je de hutspot toch wat meer body geven, voeg dan naar smaak wat van de pulp toe. Vlak voor het serveren schep je wat geraspte kaas door de hutspot om het geheel lekker smeuïg te maken.

Let op: Ik gebruik hier bewust instant aardappelpuree. Hier is al het vocht aan onttrokken en dat vullen we aan met het wortelsap. Bij puree van gewone aardappels zou je deze hoeveelheid wortelsap niet kunnen verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.