Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Intel Solid-State Drive 730 Series

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer hoge datasnelheden
  • Vijf jaar garantie
  • Consistente resultaten

THE BAD

Met de Solid-State Drive 730 Series heeft Intel een SSD op de markt gebracht die best indrukwekkend is. Hoewel de SSD voor regulier gebruik in een desktop of laptop bestemd is, leunt Intel sterk op haar kennis voor wat betreft het bouwen van SSD’s voor servers. Snelheid is dus belangrijk, maar bovenal stabiliteit.

De controller

Dit server DNA zien we terug in de controller die Intel in de SSD heeft geplaatst. De Solid-State Drive 730 Series beschikt over dezelfde controllers die terug te vinden zijn in de DC S3500 en DC S3700 enterprise SSD’s.

Intel is bovendien met de controller aan het overclocken geslagen. Hij draait op 600MHz in plaats van de 400MHz van de enterprise SSD’s. Ook de NAND databus is opgehoogd van 83MHz naar 100MHz. Ondanks dit overclocken durft Intel toch vijf jaar garantie te geven.

Snelheid

De Solid-State Drive 730 Series maakt gebruik van de SATA-600 interface met ondersteuning voor TRIM. Ons testmodel is de 480GB uitvoering. Deze zou een schrijfsnelheid van 470MB per seconde moeten hebben tegen een leessnelheid van 550MB per seconde. De 240GB variant van de Solid-State Drive 730 Series heeft met 270MB per seconde een veel langzamere schrijfsnelheid, maar een vergelijkbare leessnelheid

Voor het testen van de 480GB Solid-State Drive 730 Series heb ik een Asus S400CA laptop gebruikt. Hier zit de drive direct op het moederbord. Ik heb verschillende tests over verschillende perioden uitgevoerd. De gemiddelde leessnelheid valt met 447.2 MB per seconde net wat lager uit dan verwacht. De schrijfsnelheid is met 462MB per seconde wel ongeveer wat Intel aangaf.

Knal ik de Solid-State Drive 730 Series op een systeem met een Asus Corsair Formula IV moederbord, dan kan ik het potentieel beter benutten. Ik behaal dan een gemiddelde leessnelheid van 511MB per seconde tegenover een gemiddelde schrijfsnelheid van 473,1MB per seconde.

De Intel Solid-State Drive 730 Series behaalt dus net niet de geadverteerde snelheden, maar de marge is verwaarloosbaar. Zeker als je beseft dat dit prestaties over een langere termijn met meerdere testen zijn. De drive blijft gewoon heerlijk consistent presteren.

Conclusie

De Intel Solid-State Drive 730 Series is niet de meest goedkope SSD. Zoals we van Intel gewend zijn geraakt, krijg je daar wel wat voor terug. Hoewel de snelheid net iets onder het geadverteerde niveau blijft liggen, is de drive heerlijk consistent in haar snelheid. Ongeacht of je de PC net aan zet, of al uren aan het photoshoppen bent. Een ander pluspunt is de vijf jaar garantie die Intel op deze SSD durft te geven. Deze twee factoren maken de Solid-State Drive 730 Series van Intel een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.