Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Denon Envaya

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Fantastisch geluid bij gemiddeld volume
  • Handige reisstekker
  • Verwisselbare covers

THE BAD

  • Geen reistasje
  • Resoneert bij vol volume

De Envaya zou volgens Denon dé mobiele speaker voor de zomervakantie moeten zijn. Dat idee kreeg ik in ieder geval uit de prachtige sfeerbeelden bij het persbericht. Tijd om deze speaker eens goed aan de tand te voelen.

Unboxing

Denon levert de Envaya in het wit en in het zwart. In beide gevallen is de stof onder de gril naar smaak aan te passen. Je krijgt een grijze, roze, oranje en blauwe stofkap om eronder te doen.

Denon Envaya Covers

De lader komt met een stekker voor de EU, VK en VS. Je kunt de Envaya vrijwel overal ter wereld gebruiken. Denon heeft ook een speciale reistas voor de Envaya speaker, maar deze krijg je er niet standaard bij. Jammer, zeker in deze prijsklasse.

Aansluiten

De Envaya is een bluetooth speaker van een betere klasse. Dit zien we terug in de ondersteuning voor aptX. Voor extra comfort heeft Denon NFC toegevoegd. Wil je het puurste uit de speaker halen, dan kun je kiezen voor een analoge 3,5mm AUX verbinding.

Denon Envaya Knoppen

Twee standen

De speaker is liggend te gebruiken, maar de achterkant kan zonder moeite naar buiten klappen om zo als een standaard te dienen. Een mooie gedachte, maar niet helemaal goed uitgewerkt. Dit is namelijk de eerste speaker die ik letterlijk van tafel heb zien dansen toen ik het volume hard zette. Zowel liggend als staand is er veel te weinig grip voor de speaker om op de plek te blijven staan.

Denon Envaya Standaard

Geluid

De Envaya is uitgerust met twee 57mm drivers. Beiden maken gebruik van een 100mm passieve radiator voor de lage tonen. Dit geheel geeft een lekker warm geluid. Zolang je niet het volle volume vraagt. Of die richting op gaat.

Denon Envaya Voorkant

Ik noemde eerder al dat de Envaya gaat resoneren. De rubber behuizing heeft veel te weinig grip en hierdoor gaat vooral het bereik in de lage tonen bij vol volume flink omlaag. Op vol volume kan ik je dan ook de tip geven om de speaker even vast te tapen. Dan is het geluid meteen een stuk beter.

Kappen verwisselen

Het verwisselen van de gekleurde kappen is de eerste keer even uitzoeken waar je wel en niet aan moet trekken. De binnenkant van de gril bevat een soort van lijmlaagje waardoor je misschien het gevoel kan hebben dat je iets sloopt. Wees gerust, je doet het goed ;-). Denon heeft dit leuk opgelost.

Denon Envaya Drivers

Lader

De Envaya kan ook als flinke lader voor je smartphone of tablet worden gebruikt. Denon heeft hiervoor een USB aansluiting geplaatst. Handig, zeker omdat bluetooth gebruik ook een aanslag op de accu van jouw smartphone is. Dit is iets wat we gelukkig steeds vaker terug zien in speakers van deze klasse.

Denon Envaya Aansluitingen

Conclusie

In potentie is de Envaya een heel fijne speaker voor op reis, maar dan moet je niet van plan zijn om hem flink hard te zetten. Voor je het weet dondert jouw mooie speaker van de rand van het zwembad of trilt hij het hele hotel door. Dit is iets dat Denon in het ontwerpproces op had moeten vangen. Bij gemiddeld en laag volume is het geluid wel fantastisch.

Het ontbreken van een reistas is ook een enorm gemis. Een speaker die in deze periode de markt op komt met vrolijke vakantiebeelden en ook nog eens van verschillende stekkers is voorzien, moet gewoon een bijpassende tas hebben. Ik had hoge verwachtingen, maar ben niet helemaal happy met het eindresultaat. Dit is niet wat ik van Denon verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.