Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: AOC U2868PQU (28″ 4K Monitor)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Ruim voldoende aansluitingen
  • Snelle USB 3.0 hub
  • Goede kleuren

THE BAD

  • PC's hebben het zwaar om tijdens games een goede framerate te houden, maar dat ligt niet aan de AOC U2868PQU.

4K op 28 inch, hoe dat voelt? Geweldig! Onlangs lanceerde AOC deze nieuwe U2868PQU en mijn PC heeft de afgelopen week hard mogen werken om al die pixels met beeld te vullen.

Unboxing

Dat AOC trots is op deze monitor zie ik terug in een uiterst volledige levering. Naast een netsnoer en handleiding op CD, vond ik in de doos ook een USB 3.0, 3,5mm audio, VGA, HDMI en Displayport kabel. Qua levering dus helemaal niets te klagen of zelfs maar te wensen.

AOC U2868PQU Unboxing

Design

Het design is weer minimalistisch. Iets dat ik wel kan waarderen van AOC. Hoewel de rand wel een status LED bevat, zijn het allemaal touch knoppen. Aan de zijkant zit bovendien nog een volledie USB 3.0 hub. Handig!

Aansluitingen

Aan de onderkant van het display. Hier vinden we de DVI-, VGA-, HDMI-, Displayport- en audio-aansluitingen terug. Door de bijgeleverde kabelclip, zijn alle kabels netjes achter de voet weg te werken.

AOC U2868PQU Aansluitingen

De Voet

De AOC U2868PQU wordt geleverd op een flinke voet. Deze laat je de monitor niet alleen horizontaal gebruiken, maar ook vertikaal. Iets dat bij het schrijven van teksten ideaal is.

AOC U2868PQU Staand

Gebruik je de U2868PQU horizontaal, kun je de rail in de voet gebruiken om de juiste hoogte in te stellen. De rail loopt echt extreem soepel. Heel prettig dus.

AOC U2868PQU Liggend

USB Hub

De USB 3.0 hub van de U2868PQU levert je twee USB 3.0 poorten op waarvan één die een grotere laadstroom kan leveren. Handig wanneer je snel een smartphone of tablet moet laden. Naast deze USB 3.0 poorten, krijg je ook twee USB 2.0 poorten van AOC.

AOC U2868PQU USB

De Ervaring

Het ervaren van zoveel pixels op zo weinig ruimte is een bijzondere belevenis. Zijn afbeeldingen scherp genoeg, dan ontstaat er een soort van realisme. De suggestie dat beelden gewoon echt zijn. Zeker doordat het scherm zo dicht op je neus staat. Bij het testen van 4K TV’s heb ik dit nooit zo ervaren. Het behouden van een enorme framerate bij games is wel een enorme opgave voor mijn PC. Dan heb je echt enorm sterke grafische kaarten nodig.

Conclusie

Het testen van goede games op de U2868PQU is gewoon onmogelijk. Het zijn teveel pixels om te berekenen. Het kijken van foto’s en video’s gaat prima met zowel mijn PC als de Minix X8-H die ik aan het scherm heb gehangen. AOC is met de U2868PQU duidelijk de tijd vooruit. Koop je de monitor nu, is de kans groot dat je het maximale potentieel pas over drie tot vijf jaar kunt benaderen. Heb je er het budget voor, gewoon doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.