Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Jabra Rox Wireless (Stereo Headset)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Goed bereik
  • Goed geluid
  • Compact design
  • Comfortabel te dragen
  • Magneetsluitingen

THE BAD

De Rox Wireless moet de slimste stereo headset van Jabra Music zijn. De grootste en meest logische upgrade ten opzichte van oudere modellen was de ondersteuning voor Bluetooth 4.0. Dat maakt de verbinding al een stuk stabieler. Toch bleef het daar niet bij.

Unboxing

De verpakking van de Rox Wireless is lekker compleet, zoals we het van Jabra Music gewend zijn. Het enige dat Jabra niet meer in de verpakking heeft gestoken is een netstroomlader, maar die zal je waarschijnlijk niet missen omdat je de Rox Wireless ook gewoon via USB kunt opladen.

Design

Qua design heeft Jabra Music enorme sprongen gemaakt tussen deze en de vorige stereo (sport) headset. Naast dat de verbinding stabieler is geworden, zijn de oortjes een stuk kleiner wat het geheel veel sierlijker maakt.

Ook de keuze voor een afwerking van geborsteld aluminium doet het setje oortjes goed. Functioneel vult Jabra Music het design aan door magneten in de oortjes te verwerken. Wanneer je de Rox even niet gebruikt, hangt hij als een halsketting om je nek. Daarnaast zorgt een magnetische schakeling ervoor dat de headset keurig op standby gaat. Slim!

Een laatste noemenswaardig detail aan het design is het wegwerken van de micro-USB poort. Deze zit achter het aluminium plaatje. Je kunt de twee met de nagel scheiden. Door gebruik van deze standaard aansluiting, heb je geen exotische laadkabel nodig zoals bij de JBL J46BT.

Bereik

Dat het bereik verbeterd is, merk je meteen. Bij de oude headset moest ik de smartphone echt nog op de arm of in een borstzak dragen. Wanneer ik een smartphone met Bluetooth 4.0 ondersteuning heb, kan deze gewoon in mijn broekzak. Qua gebruikscomfort een enorme verbetering.

Audio kwaliteit

De kunt de ROX Wireless op twee manieren gebruiken. Je kunt hem gewoon koppelen aan je smartphone en dan de muziekspeler van jouw smartphone gebruiken, maar Jabra heeft ook een eigen app. Deze kun je gratis downloaden, maar je moet wel de code in de verpakking gebruiken om de app te activeren. Met deze app kun je namelijk gebruik maken van Dolby Digital geluidsverbeteraars.

Zijn deze geluidsverbeteraars belangrijk? Ja en nee. Zonder Dolby Digital klinken deze oortjes echt al prima. De Jabra app past de stream echter aan op de akoestische eigenschappen waardoor het geluid met behulp van de Jabra app net even iets aan helderheid wint. Je moet natuurlijk zelf bepalen hoe belangrijk dit in jouw geval is.

Wat verder opvalt aan het geluid, is dat de bass van de ROX Wireless erg goed is. De grote behuizing van de oortjes is natuurlijk nodig voor de accu, maar Jabra heeft ook ruimte genoeg overgelaten om goede, lage tonen neer te kunnen zetten.

Draagcomfort

Hoewel de draad van de ROX Wireless is afgeplat, is hij op de boven- en onderkant mooi afgerond. Het gevolg is dat de ROX Wireless prettig in de nek ligt. Ook bij een stevige nek zoals de mijne, is de draad lang genoeg.

De afstandsbediening is qua design niet elegant klein gehouden en dit zorgt ervoor dat je hem gemakkelijk pakt en op de tast kunt bedienen. Echt een pre. Doordat de afstandsbediening aan de kant van de nek keurig is afgeplat, voel je hem niet zitten.

Waar anderen een klipje gebruiken om de oortjes aan elkaar vast te haken, gebruikt Jabra magneten waardoor ze gemakkelijk sluiten als je de ROX even niet gebruikt. Zoals boven al genoemd, gaat de ROX bij een magneetverbinding meteen op standby.

Conclusie

Jabra is zich nog niet heel lang op muziek aan het specialiseren, maar weet zich met de ROX Wireless in ieder geval te differentiëren. het slimme gebruik van een micro-USB aansluiting, het slimme gebruik van magneetsluitingen en schakelaars, vorm en functie zijn hier gewoon optimaal in balans. Dat Jabra bovendien al vele jaren headsets maakt horen we bovendien terug in het geluid. Een topproduct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.