Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Apple betaalt 3 miljard voor Beats Music en Beats Electronics

We schreven al eerder over de mogelijke overname van Beats door Apple. Nu is bevestigd dat Apple in totaal $3 miljard op tafel heeft gelegd om zowel Beats Electronics als Beats Music over te nemen. De grote A heeft daarmee de grote B overgenomen.

De deal zit als volgt in elkaar. Apple betaalt per direct $2,6 miljard aan de aandeelhouders van beide bedrijven om deze over te nemen. Daarnaast steekt Apple nog eens $400 miljoen als investering in de twee units.

Het enige dat deze deal nog kan verpesten is dat Apple geen toestemming krijgt voor de overname. Net als in Nederland, kent Amerika een mededingingsautoriteit. De kans dat deze tegenwerkt is echter heel klein. De overname van Beats zal van Apple geen monopolist maken in de wereld van de hoofdtelefoons. Naar verwachting zal deze instantie in het vierde kwartaal van 2014 haar onderzoek afronden waarna de overname definitief zal zijn.

Beats Electronics, en later Beats Music, werden opgericht door Dr. Dre en Jimmy Lovine. Beiden komen ze nu in dienst van Apple te staan.

Beats is een belangrijk bedrijf. Het wist grote hoofdtelefoons weer in het straatbeeld te krijgen en tegen een premium prijs neer te zetten. Helemaal opmerkelijk omdat de pers lang niet altijd enthousiast te krijgen is over de geluidskwaliteit. Een probleem dat Apple ook met haar eigen oordopjes heeft.

De Beats headsets zijn natuurlijk een mooie aanvulling voor het mobiele aanbod van Apple. Beats heeft veel ervaring in mobiele partnerships en werkte jaren lang samen met HTC. Opvallend is dat HP ook nog steeds computers, monitoren en tablets uitbrengt met Beats Audio. De samenwerking met HP zal door de overname van Apple nu zeker onder druk komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.