Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Test: Devolo dLan 650+ Starter Kit (Powerline adapters)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snelle installatie
  • Overzichtelijke software
  • Mooie datasnelheden

THE BAD

  • Wel een QR code in de installatiehandleiding, maar geen app
  • Adapters zijn fors

Met de Devolo dLan 650+ Starter Kit brengt het bedrijf een nieuwe generatie op de markt. Deze nieuwe generatie kent een maximale snelheid van 600Mb per seconde en dat is dan weer 20% sneller dan voorgaande generaties.

Deze nieuwe snelheden worden behaald door gebruik te maken van alle drie de draden die het stroomnet in huis gebruikt. Door gebruik van de aardedraad is het dan ook nog belangrijker om de adapters direct op een geaarde wandcontactdoos te plaatsen. Een andere vernieuwing is de cd-loze installatie.

Unboxing

De Starter Kit bevat twee dLAN 650+ powerline adapters, twee LAN kabels om jouw apparatuur mee aan te sluiten en een geïllustreerde handleiding.

Devolo dLan 65-+ Starter Kit Unboxing

Design

Normaal valt Devolo op door het gebruik van mooie, compacte adapters. de twee adapters in deze kit zijn echter behoorlijk groot. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het valt wel op.

Devolo dLan 65-+ Starter Kit Design

Installatie

De installatie van de nieuwe adapters gaat zonder een CD. Je hoeft enkel nog de stappen in de handleiding te volgen en daar komt eigenlijk geen tekst aan te pas. Devolo heeft vertrouwen in hoe simpel de kit is aan te sluiten en tot aan het einde van het boekje is dat terecht.

Aan het einde krijg je namelijk een QR code met een foto van een iPhone ernaast. Dit suggereert dat Devolo een app heeft uitgebracht om de adapters mee te configureren. Wanneer ik hem keurig scan kom ik echter op de algemene productpagina terecht en vraag ik me af wat dit toevoegt aan het installatieproces. Ik heb het product immers al gekocht. Klik ik op de downloads knop zie ik enkel software die niet voor mobiel gebruik is.

Hoewel de installatie al gelukt is, besluit ik toch even de Windows software van de Devolo Cockpit te downloaden. Ik ben nieuwsgierig.

Devolo dLan 65-+ Starter Kit Wandcontactdoos

Bij het starten van de software, blijft het overzicht van adapters lang leeg. Pas na twee minuten komt er iets op mijn scherm en dat is een netwerk dat bestaat uit alle powerline adapters die niet van Devolo zijn. Een opmerkelijke voorkeur van de software. Pas wanneer ik het andere netwerk ontmantel, komen de Devolo’s tevoorschijn. Leuk is wel dat ik daarna toch ook de non-Devolo powerline adapters in het netwerk op kan nemen.

Conclusie

Als het om de installatie gaat, is dit zonder twijfel één van de gemakkelijkste starter kits op de markt. Wil je met de software aan de slag, is het handig om vooral Devolo adapters te gebruiken. Anderen ziet hij wel, maar doet hij eigenlijk niets mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.