Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Thecus N5550 (Media-NAS)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Hardware steekt goed in elkaar
  • HDD's zijn op slot te zetten
  • HDMI en VGA uitvoer mogelijk
  • USB 3.0 aan de voorkant
  • Simpele, snelle installatieprocedure
  • Interne audio kaart
  • Veel mobiele apps

THE BAD

  • De interface vraagt de nodige technische kennis om mee te werken.

Met de N5550 waagt Thecus een stap op de markt van de media-NAS systemen. De N5550 staat namelijk niet alleen mooi in de meterkast, maar kan via HDMI ook rechtstreeks aan de TV worden gekoppeld. Reden genoeg voor ons om eens met deze NAS te spelen.

Unboxing

Qua uitrusting doet Thecus het goed. De stroomvoorziening zit in de N5550 zelf weggewerkt, dus vinden we geen grote adapter maar gewoon een netstroom kabel in de doos. Daarnaast geeft Thecus je één UPT kabel (je hebt twee aansluitingen op de N5550), twee setjes sleutels voor de harddrives, veel schroefjes en drie CD’s. Één CD met de standaard software die bij de NAS hoort, Acronis True Image personal editie en Twonky Media Server X64.

Thecus N5550 Unboxing

Specs

De Thecus N5550 draait op een Intel Dual-Core 1.86 GHz processor en heeft standaard een royale 2GB aan werkgeheugen tot haar beschikking.

Design

De voorkant van de N5550 is met een luik afgeschermd. Daarachter vinden we de 5 sleden voor de drives. Alle 5 kunnen op slot en dat is een pre. Zeker ook omdat de NAS zelf met een Kensington slot vastgezet kan worden. Natuurlijk vinden we aan de voorkant alle knoppen voor de bediening, maar ook een USB 3.0 aansluiting. Handig zo aan de voorkant :-).

Thecus N5550 Voorkant

Aan de achterkant zitten de twee netwerkaansluitingen en de stroomaansluiting. Voor videoweergave vinden we een VGA en HDMI aansluiting. Via eSATA kan extra opslagruimte worden gekoppeld, maar ook via de vier USB aansluitingen. Gebruik je VGA, bevat de N5550 ook nog analoge audio in- en uitgangen. Wat aansluitingen betreft loopt Thecus dus voorop.

Thecus N5550 Achterkant

Installatie

We starten de installatie met de plaatsing van eigen harddrives. Voor onze tests maken we natuurlijk weer gebruik van de WD RED WD30EFRX schijven. Met vijf schroeven zitten de HDD’s vast in de trays en kunnen we ze in de N5550 schuiven.

Thecus N5550 Drives

De installatieprocedure van de Thecus lijkt verder erg op de laatste versies van de QNAP servers. Je prikt hem aan je netwerk en surft naar 192.168.1.100. Hij staat vast ingesteld op dit adres. Koop je er meerdere, kun je de installatie dus niet synchroom laten verlopen omdat je de installatie af moet ronden voor je het IP adres aan kunt passen. Let op, alles is in het Engels.

Ben je ingelogd, start meteen de setup wizard. Hij vraagt ons naar een mailserver. Hier kun je de mailserver van jouw internetprovider invullen. Dit is handig om meldingen van de N5550 te ontvangen. Hierna kun je gebruikers aanmaken en de RAID opstelling kiezen. Gezien de N5550 5 drive slots bevat, heb je meer opties dan in een 4 drive NAS. Ook is het mogelijk om een slot aan te wijzen als spare zodat deze meteen mee kan draaien wanneer een andere drive de geest geeft. Handig!

Thecus N5550 Voorkant

Terwijl de harddrives geformatteerd worden, kunnen we verder nog even niets met het systeem. Zelfs het aanpassen van de tijd is onmogelijk. Gelukkig is hij met een half uurtje klaar.

Apps

Net als Synology, Qnap en Asustor maakt Thecus het voor deze NAS mogelijk om apps te installeren. Waar je bij de anderen een mooie app store krijgt om uit te kiezen, loopt dat bij de N5550 helaas wel wat anders waardoor dit zeker voor beginnende gebruikers even een uitdaging kan zijn.

Thecus N5550 Apps

Bij auto app installation zal Thecus een lijst met first-party apps laten zien. Deze wordt alleen gevuld als je de gateway (het IP adres van je router) en ook bij het DNS het IP adres van je router hebt ingevuld. Doe je dit niet, blijft de lijst leeg zonder dat je een foutmelding krijgt.

Voor de echt leuke apps moet je snuffelen tussen het third party aanbod. Deze apps zijn verkrijgbaar via de speciale online app store van Thecus. Deze apps download je eerst naar je computer en daarna naar het systeem. Ook hier moet je weer opletten. Auto App Installation zal lang niet altijd werken. Kies voor de gewone app installation. Dan gaat het goed.

Algemeen gebruik

De interface van Thecus is niet heel geavanceerd, maar met een beetje kennis van netwerken (en een uiterst behulpzame helpdesk) kom je er wel doorheen. Je merkt dan al snel dat de N5550 een heel stabiel systeem is dat lekker vlot reageert. Op de gebruiksvriendelijkheid na hebben we hier echt helemaal niets te klagen.

Ook voor de gebruiksvriendelijkheid komt Thecus overigens met een oplossing. Ze werken aan een nieuwe interface die ze op het niveau van Qnap/Asustor moet brengen. Deze update zal ergens de komende maanden beschikbaar komen.

Mediagebruik

Voor je ook maar iets met HDMI (of VGA) gaat doen, moet je eerst de LocalDisplay app installeren. Pas daarna kun je verder. Wanneer je deze app erop hebt staan heb je via de HDMI meteen toegang tot een command prompt en FireFox.

Thecus N5550 HDMI

En dan het zware werk. Wanneer ik XBMC op de N5550 zet, werkt deze NAS als een lekker vlotte mediaplayer met alle XBMC opties die ik van het pakket gewend ben. Dat hebben ze bij Thecus dus goed voor elkaar. Wel ben ik beperkt in de weergave tot 720p in plaats van 1080p. Nu is dat voor mijn oude plasma display de max, dus hoor je mij ook niet klagen. Zou ik een Full HD systeem hebben, dan zou ik dit zeker wel willen.

Thecus N5550 XBMC

Voor streams over het netwerk gebruik ik PLEX. Hier zien we het beeld dat we van Intel Atom servers gewend zijn. DVD rips streamen is geen probleem, maar bij HD content krijgt hij het toch wat te zwaar. Zoals ik al zeg, dit is een normaal beeld voor servers in deze klasse. Het zal nog een paar jaar duren voor Plex ook het zware werk op een NAS kan verrichten.

Conclusie

De Thecus N5550 draait heerlijk stabiel, maar heeft een interface die in vergelijking tot Synology/Qnap/Asustor toch wat meer technische kennis vraagt. Daar staat tegenover dat het nog niet zo erg is als op een Buffalo NAS. Op basis van stabiliteit en mogelijkheden scoort de Thecus N5550 alle punten, maar het verlies zit hem echt in de gebruiksvriendelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.