Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Brother MFC-J4710DW (Printer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Razendsnel
  • Zuinig met inkt
  • Dubbelzijdig printen
  • Twee papierladen
  • A3 printen mogelijk (ook vanuit een lade)
  • Erg compact
  • Ziet er goed uit
  • Gemakkelijk te installeren

THE BAD

  • Handmatig een IP adres instellen zal niet voor iedereen even gemakkelijk gaan
  • Niet aan te raden als echte fotoprinter

2013 is het jaar dat Brother het anders doet. Dat Brother printers maakt die niet alleen een bijzonder mooi uiterlijk hebben, maar ook nog eens overdwars printen. Gewoon omdat ze dan kleiner en sneller zijn. Even simpel als geniaal. De afgelopen weken ben ik aan het stoeien geweest met de luxe MFC-J4710DW.

Unboxing

In de doos van de MFC-J4710DW vinden we een setje volle inktpatronen, een telefoonstekker (het is ook nog een fax) met snoer, een netstroom kabel en een handleiding met CD.

MFC-J4710DW-Uitrusting

Design

De MFC-J4710DW is letterlijk om het papier heen gebouwd en dat geeft met 48x29x25,5CM een prachtige compacte printer. Met ruim 10 kilo is hij ook erg licht, maar dat maakt natuurlijk weinig uit.

MFC-J4710DW

Specs

De Brother MFC-J4710DW is uitgerust met 256MB ram voor printopdrachten. Daarmee is hij niet alleen geschikt voor in huis, maar ook op kantoor gezien hij behoorlijk wat printopdrachten in het geheugen kan plaatsen.

MFC-J4710DW-Display

Aan de voorkant zit een touchscreen met een diagonaal van 9,3CM. De pixels zijn wat grof, maar voor een printer is het prima werken op het scherm. De interface is er simpel uitgewerkt wat prima werkt.

Aan de achterkant van de MFC-J4710DW vinden we alleen de netstroom aansluiting en een gat waar eventueel de USB, netwerk en telefoonkabel doorheen kunnen lopen. De aansluitingen zijn keurig onder de glasplaat van de scanner weggewerkt. Wederom een slimme stap in design van Brother.

MFC-J4710DW-Bekabeling

Achter een klepje links naast het display van de MFC-J4710DW vinden we kaartlezers voor (micro)SD en MemoryStick Duo kaarten. Daarnaast zit er nog een PictBridge USB aansluiting.

Rechts van het display zit nog een klepje. Dit klepje is voor de inktpatronen.

Papierladen

De MFC-J4710DW beschikt over twee papierladen. Dat is handig wanneer je veel foto’s drukt. Je kunt de grote lade dan voor standaard papier gebruiken terwijl je in de bovenste lade het fotopapier hebt liggen. Door op het display in te stellen welke papiersoorten in de lades liggen, kan de software bij het printen van foto’s automatisch het fotopapier voorstellen. Zo voorkom je ook dat je gewone documenten op duur fotopapier print ;-).

De hoogste lade heeft nog een klein voordeel en dat heeft weer met de constructie van deze all-in-one temaken. Deze lade kan worden uitgetrokken om A3 papier te laden en te printen. Hoewel de lade dan flink uitsteekt heb je met de MFC-J4710DW een printer in huis waarmee je dus ook op A3 kunt printen. Overigens kun je de lade alleen voor gewoon A3 papier gebruiken. Fotopapier is alleen via de handmatige invoer te laden. Dat wil zeggen, uit de onderste laden accepteert de printer niet dat er fotopapier in kan zitten. Deze is natuurlijk ook voor andere formaten papier te gebruiken.

Scannen

De MFC-J4710DW functioneert niet alleen als gewone netwerkscanner en fax. Het is namelijk ook mogelijk om scans weg te schrijven naar een geheugenkaartje. Zo kun je scannen zonder dat je en computer aan moet zetten. Erg handig.

De scankwaliteit van de MFC-J4710DW is standaard al dik in orde. Wil je bepaalde voorkeuren tijdens het scannen, dan is het wel handig om de software van Brother te gebruiken.

Servicevriendelijk

Wat ook opvalt is dat de printer op erg veel plekken bij het interne papiertransport kunt. Zowel aan de achterkant als onder de scanklep is vastgelopen papier te verwijderen. Bij het ontwerp van de MFC-J4710DW is duidelijk vooruitgedacht.

Installatie

Installatie van de MFC-J4710DW is sneller en makkelijker dan de handleiding doet suggereren. WiFi stel je snel in via het touchscreen. Dat kan door het wachtwoord in te voeren, maar ook via de WPS-knop op de router.

Hierna is het een kwestie van de CD starten. Deze zal zelf de printer in het netwerk vinden en installeren op jouw desktop of notebook. Je hoeft dus niet eerst via USB aangesloten te zijn zoals bij andere printers.

Wat wel belangrijk is, is om de printer een vast IP adres te geven. Het kwam bij ons regelmatig voor dat de printer voor de computer offline was. Wanneer de printer opnieuw startte was deze weer zichtbaar. Dit komt door een wijziging in het IP adres. Vanaf het moment dat dit vast stond, was dit probleem opgelost.

Printen

Het belangrijkste aan de MFC-J4710DW is natuurlijk de kwaliteit van het printen. Ook hier ontbreekt werkelijk niets in de verwachting van een moderne printer. De printer kan zonder moeite alle papiersoorten dubbelzijdig afdrukken. Een handige methode om op papier te besparen, al levert dit wel wat vertraging op in het afdrukproces. De MFC-J4710DW laat de inkt namelijk keurig opdrogen.

Kijk ik naar de normale printsnelheid dan ben ik wel onder de indruk. Zodra de MFC-J4710DW start met printen, rolt een tekstdocument er in een seconde of 3 uit. Dit komt door het printen over de lange kant van papier en de brede printkop in de MFC-J4710DW. Met een paar bewegingen is alle tekst geprint. Met deze hoge snelheid is de MFC-J4710DW wel een beetje luidruchtig.

Brother versnelt het printen ook door de standaard print een soort van conceptprint te maken. Hierdoor is het perfect voor tekstdocumenten, maar zien foto’s er wazig en slecht uit. Daarnaast krijgen foto’s een witte verticale lijn. Een lijntje zonder inkt. Dit heeft temaken met de hoge snelheid van de printer. De kop beweegt in banen die net niet strak tegen elkaar liggen.

Zet je de printer op fotokwaliteit, dan duurt het printen al meteen een stuk langer. Het verbruik van inkt ligt dan natuurlijk wat hoger, maar de prints zijn zeer degelijk. De MFC-J4710DW haalt het alleen niet bij echte fotoprinters, want de kop laat zeker in grijze partijen wat sporen na. Over een A4 foto doet de printer net iets langer dan 2 minuten. Een A3 foto rolt er in ruim drie en een halve minuut uit. Doordat de printer het rustiger aan doet, print hij nu ook een heel stuk stiller.

Conclusie

Zoek je een echte fotoprinter, dan zal de MFC-J4710DW je niet bevredigen. Zoek je een snelle alleskunner, dan is de Brother MFC-J4710DW wel dé printer om op dit moment in huis te halen. Daarnaast is het fijn dat de printer er echt mooi strak uitziet waardoor het niet erg is als de MFC-J4710DW in het directe blikveld staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.