Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: The Sweeney (DVD)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Goed verhaal
  • Goede actie
  • Veel humor

THE BAD

  • Beeldbewerking is niet altijd even mooi
  • Weinig extra's in relatie tot de serie

Van 1975 tot en met 1978 was het Verenigd Koninkrijk in de ban van de spannende actieserie The Sweeney. Nu, 35 jaar later, zien we de eerste film die uit deze klassieke serie is voortgekomen.

The Sweeney is een speciaal korps binnen de Britse politie die erop is gericht het echt zware tuig flink aan te pakken. De slogan van het team is ‘act like a criminal to catch a criminal’ en dat lijkt het korps wel heel letterlijk te nemen. Niet alleen door de ruige manier van werken, maar ook door de buitensporige kosten en vage boekhouding waaruit die kosten worden betaald. Je snapt, The Sweeney krijgen veel kritiek en worden in deze film dan ook flink onder de loep genomen.

De hoofdrol in The Sweeney is weggelegd voor Ray Winstone die de keiharde detective Jack Regan speelt. Ray Winstone kennen we voornamelijk van films als Beowulf, Snow White and the Huntsman, Hugo, Killzone 3 en Indiana Jones. Over het algemeen speelt hij the bad guy en dat is misschien waarom hij zo ontzettend geloofwaardig is in zijn rol in The Sweeney.

Een andere opvallende verschijning is het hoofd van de afdeling. Damian Lewis in de rol van Frank Haskins. Damian Lewis straalt op dit moment in de serie Homeland die op dit moment op TV is.

Goed, terug naar het verhaal. Het team van The Sweeney raakt namelijk betrokken bij een aantal gewelddadige overvallen in Londen en komt er achter dat de daders alles behalve onvoorbereid zijn. Sterker nog, het team komt terecht in een web vol intriges en het is dan ook de vraag of deze keiharde agenten het voor elkaar krijgen om dit web te ontrafelen.

Beeld en geluid

Wij ontvingen vanuit Universal de DVD van The Sweeney. Wat mij tegenviel was de kwaliteit van het beeld. Niet zozeer om de resolutie, maar omdat veel scènes lichtelijk overbelicht en wat blauwig zijn. Nu kun je dat gebruiken op bij bepaalde scènes een bepaalde sfeer neer te zetten, maar het is iets teveel gebruikt en dat is jammer.

Extra’s

Op de DVD die wij ontvingen zat één bonus en wel de 15 minuten durende special Live to Fight Another Day. Dit is een korte docu waarin de cast en crew over hun bijdrage aan de film praten. Verder zijn er geen extra’s en dat is jammer, want het zou erg leuk geweest zijn om veel meer te weten over de originele serie.

Conclusie

Het verhaal van een elitekorps dat zich mag en kan misdragen is natuurlijk niet meer helemaal van deze tijd. Toch is regisseur Nick Lover erin geslaagd om het geheel geloofwaardig over te laten komen. De keiharde actie wordt regelmatig afgewisseld met komische oneliners en luchtige opmerkingen die het teamgevoel binnen The Sweeney onderstrepen. Daarmee laat de regisseur ruimte voor een vervolg en dat mag er wat mij betreft zeker komen.

Beschikbaarheid

The Sweeney ligt vanaf 29 mei in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.