Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Muvi X-Lapse 360 graden camera houder

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goedkoop systeem om panorama's te schieten
  • Handige, uitklapbare pootjes
  • Clip om verschillende smartphones te bevestigen

THE BAD

  • Vaste rotatiesnelheid
  • Blijft draaien waardoor de sluitertijd kort moet zijn
  • Beperkt tot maximaal 1 rondje in een uur

Vandaag checken we de nieuwe X-Lapse van Muvi (onderdeel van Veho). De X-Lapse is een handige tool waarmee je grote panorama’s kunt fotograferen en time-lapse video’s kunt schieten.

Unboxing

De verpakking van de Muvi X-Lapse bevat enkel de X-Lapse zelf, een clip om jouw smartphone op de VCC-100-XL X-Lapse te bevestigen en natuurlijk een kleine handleiding. Gebruik je de clip niet, dan is het ook mogelijk een reguliere camera met een maximaal gewicht van 750 gram te plaatsen.

Veho Muvi X-Lapse Unboxing

Uiterlijk

Het plaatsen van een reguliere camera is mogelijk doordat de X-Lapse een schroefdraad heeft dat je kunt vergelijken met dat van het gemiddelde statief. Hierdoor is vrijwel iedere compactcamera op de X-Lapse te plaatsen en zelfs een DSLR behoort tot de mogelijkheden.

Veho Muvi X-Lapse Bovenkant

Veho heeft een filmpje gemaakt om de mogelijkheden in detail te bekijken.

Technisch

De X-Lapse is in staat om in een uur een 360-graden panorama te schieten. In een half uur doe je een 180-graden panorama of 90-graden in een kwartiertje. Het is niet mogelijk om dit te versnellen of te vertragen en dat komt weer doordat de X-Lapse een analoog systeem is.

Om nou te voorkomen dat je het toestel te lang op de X-Lapse laat zitten, is de gadget voorzien van een handig alarm. Een alarm dat het hart van de X-Lapse verraad. De X-Lapse is namelijk een omgebouwde eierwekker ;-). Een slimme en stijlvolle toepassing van oude techniek.

Naast dat de tijd niet instelbaar is, zullen serieuze fotograven tegen nog een probleem aanlopen. Stel je bent van plan om time-lapse foto’s of panorama’s te schieten bij beperkt licht, dan kun je niet met een lange sluitertijd werken. De camera blijft namelijk altijd in beweging met als gevolg bewegingsonscherpte. Voor high-end gebruik is de X-Lapse dan ook alleen voor overdag te gebruiken.

Veho Muvi X-Lapse Pootjes

Zet je een systeemcamera of een DSLR op de VCC-100-XL X-Lapse, dan is het ook handig om te weten dat je de X-Lapse zelf ook weer op een statief kunt plaatsen, of gebruik kunt maken van de uitklapbare voetjes. Dit heeft deze roterende kop net wat meer stevigheid.

De meeste compactcamera’s en smartphones hebben dit probleem (gelukkig) niet omdat ze simpelweg meer ruis in de foto’s toestaan.

Mobiel Gebruik

In de basis blijft de X-Lapse dus echt een leuke fotogadget voor mobiele gebruikers. Om het maximale uit jouw X-Lapse te halen, moet je wel over de juiste apps beschikken.

Voor Android:

Voor iOS:

Ik heb slechts enkele apps geprobeerd.

Conclusie

De Muvi X-Lapse is een slimme toepassing op de aloude eierwekker. Dit maakt het mogelijk om ontzettend goedkoop automatisch panorama’s en time-lapse filmpjes te maken, maar heeft ook het nadeel dat de snelheid niet instelbaar is. Door gebruik van 1/4 -20 UNC schroefdraad is het wel mogelijk om de X-Lapse op een statief te plaatsen, en gewone camera’s op de X-Lapse te zetten, tot 750 gram.

Beschikbaarheid

Wij ontvingen de VCC-100-XL Muvi X-Lapse via iPhone accessoiresshop MobileFun waar hij op dit moment €23,49 kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.