Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

CES: Haier toont innovatieve TV’s

Hoewel Haier tot nu alleen met standaard TV’s op de Nederlandse markt is gekomen, lijkt dit vlot te gaan veranderen. Tijdens de CES toont het bedrijf enkele innovaties op TV gebied.

Beweging

Natuurlijk gaat Haier net als Samsung met bediening via beweging aan de slag. Een camera in de Haier TV toestellen registreert armbewegingen en kan daar feilloos op reageren. Tijdens de demo op de Haier stand zijn op deze manier 3D games te spelen.

Ogen en gedachten

Haier denkt ook aan de integratie van navigatie op basis van oogbewegingen. Een sensor zou de ogen in de gaten kunnen houden en reageren op ogen. Het klinkt leuk, maar lijkt me zo onhandig wanneer de TV iedere keer wegzapt op het moment dat je even je smartphone checkt ;-).

Haier Oogbediening

Iets wat al een stuk realistischer is, is de integratie van NeuroSky in een TV. NeuroSky heeft een speciale headset ontwikkeld die hersenactiviteit meet. De TV kan op die manier aanleren bij welke hersengolven hij een bepaalde actie uit moet voeren.

De headsets van Neurosky worden al langer ontwikkeld voor gebruik in de entertainmentsector. Denk daarbij vooral aan games.

Stem

Iets dat we sneller in de praktijk mogen verwachten, is stembediening. Haier maakt hiervoor gebruik van de microfoon in een smartphone. Op die manier is de microfoon dichtbij de gebruiker en heb je het gemak van vele ruisonderdrukkingstechnieken die al in het toestel zitten.

Nieuwe afstandsbediening

Haier AfstandsbedieningWat we in ieder geval snel lijken te gaan zien, zijn nieuwe afstandsbedieningen van Haier. Op de stand zijn een tweetal prototypen aanwezig. Beiden maken gebruik van gyrosensors om bewegingen in acties om te zetten. De grootste van de twee bevat er maarliefst 9 waardoor deze uiters precies werkt.

Nieuwe 4K schermen

Iets dat we ook sneller gaan zien, zijn nieuwe 4K schermen van Haier. Na de IFA 2012 introduceerde het merk al een 50” model en deze krijgt nu opvolging in 55”, 65” en 84”. De schermen gebruiken een resolutie van 3840×2160.

Multi-View

Haier komt ook met multi-view 3D toestellen. In deze toestellen kan de actieve bril worden gebruikt om twee kijkers een individueel beeld te tonen. Samen een andere film kijken mag dus geen probleem meer zijn.

3D zonder bril

Haier heft ook een prototype LED TV met autostereoscopisch 3D beeld. Helaas is het nog beperkt tot 28 kijkhoeken, maar dit is al een flinke stap vooruit op prototypen die ik bij anderen heb mogen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.