Arjan Olsder
Arjan Olsder

GravityLight, Dé Kerstgadget na de Kerst?

Onlangs schreven we al over de WakaWaka Light. Een LEDlamp op basis van zonne-energie die daklozen in Haïti aan veilige verlichting moet helpen. Daar gebruiken ze nu namelijk milieuvervuilende petroleumlampen. Haïti is niet het enige land met dit probleem. GravityLight richt zich namelijk op het terugdringen van het gebruik van gevaarlijke lampen in Afrika.

De GravityLight werkt heel anders van de WakaWaka Light. Waar de WakaWaka zonne-energie nodig had, werkt de GravityLight op basis van zwaartekracht. Het als bij die oude koekoeksklok van jouw grootouders, hang je een gewicht aan de GravityLight. Deze trekt langzaam een lint naar beneden en dat zorgt voor voldoende stroom voor verlichting.

Verlichting is niet het enige probleem dat de GravityLight aanpakt. Stroom in het algemeen is een zeldzaam goed in Afrika. Daarom kunnen gezinnen deze GravityLight ook gebruiken als privé stroomgenerator. Het gaat niet hard, maar het is in ieder geval voldoende voor een paar batterijen of zelfs een kleine radio.

Iedere keer dat het gewicht van de GravityLight wordt opgetrokken, doet het kastje in ieder geval trots haar werk. Voor $10 draag je al bij aan de verzending van de lampen. Voor $25 doneer je een lamp aan een gezin en voor $50 doneer je er één en krijg je er zelf ook één thuisgestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.